Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

ΗΠΑ: Η Wagner χαρακτηρίστηκε «διεθνής εγκληματική οργάνωση»

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου, 2023

Ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε δορυφορική φωτογραφία που δείχνει ρωσικό τρένο να πηγαίνει στη Βόρεια Κορέα για να παραλάβει όπλα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν σήμερα «διεθνή εγκληματική οργάνωση» τη ρωσική παραστρατιωτική εταιρεία Wagner, καταγγέλλοντας τη δράση της στην Ουκρανία.

«Η Wagner είναι μια εγκληματική οργάνωση που διαπράττει ωμότητες και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, υπογραμμίζοντας ότι η μισθοφορική εταιρεία έχει αναπτύξει περίπου 50.000 άνδρες στην Ουκρανία, κατά κύριο λόγο ανθρώπους που στρατολογήθηκαν ενώ ήταν κρατούμενοι σε ρωσικές φυλακές.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ομάδα Wagner διαθέτει σήμερα περίπου 50.000 άνδρες στην Ουκρανία, εκ των οποίων οι 10.000 είναι μισθοφόροι και οι 40.000 (πρώην) φυλακισμένοι» είπε, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας έχει «επιφυλάξεις» για τις «μεθόδους στρατολόγησης» που ακολουθεί.

Ο Κίρμπι προανήγγειλε εξάλλου ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει και νέες κυρώσεις σε βάρος της Wagner. Μετά τον χαρακτηρισμό της ως «διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης», απαγορεύεται επίσης στους Αμερικανούς να παρέχουν πόρους, αγαθά ή υπηρεσίες στην οργάνωση, ενώ παγώνουν και τυχόν περιουσιακά στοιχεία της στις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος παρουσίασε δορυφορική φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 18 Νοεμβρίου και δείχνει, όπως λέει ο Λευκός Οίκος, ένα ρωσικό τρένο να πηγαίνει στη Βόρεια Κορέα για να παραλάβει όπλα για τη Wagner. Στις 19 Νοεμβρίου η Βόρεια Κορέα γέμισε πέντε βαγόνια με εμπορευματοκιβώτια και το τρένο επέστρεψε στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Κίρμπι, η Βόρεια Κορέα παρέδωσε πυραύλους τους οποίους θα χρησιμοποιούσε η Wagner. «Μολονότι εκτιμούμε πως η ποσότητα του υλικού που παραδόθηκε στη Wagner δεν άλλαξε τη δυναμική του πεδίου της μάχης στην Ουκρανία, αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει βορειοκορεατικά οπλικά συστήματα» πρόσθεσε.

ΗΠΑ: Η Wagner χαρακτηρίστηκε «διεθνής εγκληματική οργάνωση»-1

Τον περασμένο μήνα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι η Wagner παρέλαβε όπλα από τη Βόρεια Κορέα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε αβάσιμο αυτόν τον ισχυρισμό και κατήγγειλε με τη σειρά του τις ΗΠΑ επειδή εφοδιάζουν με φονικά όπλα την Ουκρανία. Ο ιδρυτής της Wagner και στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν, διέψευσε επίσης ότι έλαβε όπλα από τη Βόρεια Κορέα και χαρακτήρισε «κουτσομπολιά και εικασίες» την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Πυρά κατά της Wagner και στη Σερβία

Σημειώνεται ότι η Wagner αρνήθηκε την Παρασκευή ότι στρατολογεί Σέρβους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, μία ημέρα αφότου ακτιβιστές υπέβαλαν ποινικές καταγγελίες εναντίον της οργάνωσης στο Βελιγράδι.

Μεταξύ αυτών που κατονομάζονται στις καταγγελίες ήταν ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Σερβία, Αλεξάντερ Μποτσάν-Καρτσένκο, και ο Αλεξάνταρ Βουλίν, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας Ασφαλείας και Πληροφοριών της Σερβίας.

«Δεν στρατολογώ Σέρβους» είπε σε δήλωσή του ο ιδρυτής της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει καν ούτε του Μποτσάν-Καρτσένκο, ούτε του Βουλίν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειές για στρατολόγηση Σέρβων προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων της Wagner. Είπε μάλιστα ότι ρωσικές ιστοσελίδες, καθώς και ομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιεύουν διαφημίσεις στη σερβική γλώσσα στις οποίες η παραστρατιωτική ομάδα καλούσε εθελοντές να στρατευθούν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Παρασκευή την επιβολή νέων κυρώσεων στη Wagner, κατηγορώντας την ότι παραδίδει βορειοκορεατικά όπλα στη Ρωσία -κάτι που η Wagner αρνείται- καθώς και ότι στρατολογεί Ρώσους κρατούμενους για να πολεμήσουν.

Πηγή: Reuters, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου