Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Tουρκία: Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εκτιναχθεί στα 48 δισ. δολάρια το 2022

  Κυριακή, 8 Ιανουαρίου, 2023

Τι προβλέπει η δημοσκόπηση του Reuters

Έλλειμμα ύψους 4,1 δισ. δολαρίων αναμένεται να καταγράψει η Τουρκία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Νοέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters την Παρασκευή, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται  ότι θα διαμορφωθεί στα 48 δισ. δολάρια το 2022, καθώς η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας εκτροχίασε τα σχέδια της Άγκυρας για τη στήριξη του ελλείμματος.

Το  έλλειμμα εμπορικών συναλλαγών, μια σημαντική συνιστώσα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, διευρύνθηκε κατά 61,6% τον Νοέμβριο στα 8,8 δισ. δολάρια, όπως έδειξαν τα στοιχεία, κυρίως λόγω της απότομης αύξησης των εισαγωγών χρυσού και της εκτίναξης του κόστους της ενέργειας, που εισάγεται.

Στη δημοσκόπηση του Reuters, η μέση εκτίμηση 11 οικονομολόγων για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών  τον Νοέμβριο ήταν 4,1 δισ. δολάρια, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται από 1,4 δισ. δολάρια έως 4,75 δισ. δολάρια. Η διάμεση πρόβλεψη για το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 48 δισ. δολάρια, ελαφρά μειωμένη σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 43 και 49 δισ. δολαρίων.

Οι εκτιμήσεις της Τουρκίας

Από την πλευρά της η Άγκυρα εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα 47,3 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις ,το οποίο θα είναι το υψηλότερο από το 2013, όταν το έλλειμμα ξεπέρασε τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2021, το έλλειμμα ήταν 7,26 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, οι αρχές εργάζονται για να μετατρέψουν τα χρόνια ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας σε πλεόνασμα, το οποίο, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, θα συμβάλει στην εδραίωση της σταθερότητας των τιμών.

Οι παγκόσμιες τιμές της ενέργειας έχουν καταστήσει αυτόν τον στόχο σχεδόν ανέφικτο το 2022, αν και οι αρχές λένε ότι το πλεόνασμα θα επιτευχθεί όταν ομαλοποιηθούν οι τιμές της ενέργειας. Στις τριετείς οικονομικές προβλέψεις, η κυβέρνηση βλέπει το έλλειμμα να μειώνεται στα 10 δισ. δολάρια το 2025.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 500 μονάδες βάσης πέρυσι στο 9%, ενώ ο πληθωρισμός άγγιξε το μέγιστο επίπεδο δεκαετιών. Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 64,27%  τον Δεκέμβριο.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου