Aπότομη πτώση στις καταθέσεις του τέταρτου τριμήνου, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Silvergate Capital -αμερικανική τράπεζα με κύρια δραστηριότητα τα crypto- αναφέροντας ότι θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 40%, ή περίπου 200 υπαλλήλους, καθώς οι αποσύρσεις αυξήθηκαν μετά την κατάρρευση της FTX.

Οι μετοχές της εταιρείας, οι οποίες έχασαν περίπου το 88% της αξίας τους το 2022, υποχώρησαν κατά 40% κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση, την Πέμπτη.

Απότομη μείωση της ρευστότητας

Οι συνολικές καταθέσεις από πελάτες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μειώθηκαν σε 3,8 δισ. δολάρια στο τέλος Δεκεμβρίου 2022, σε σύγκριση με 11,9 δισ. δολάρια στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Για να διατηρήσει τη ρευστότητα, η τράπεζα πούλησε χρεωστικούς τίτλους ύψους 5,2 δισ. δολαρίων και ανέφερε ζημιές 718 εκατ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Απώλειες του κλάδου πάνω από 1 τρισ.

Πάνω από ένα τρισ. δολάρια εξανεμίστηκαν από τον τομέα των crypto πέρυσι, με την αύξηση των επιτοκίων να επιτείνει τις ανησυχίες για οικονομική ύφεση.

Μετά από ταχεία ανάπτυξη το 2020 και το 2021, το bitcoin – το πιο δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα μακράν – σημείωσε ευρεία πτώση πέρυσι, πιέζοντας τον κλάδο της κρυπτογράφησης παγκοσμίως.

Το μεγαλύτερο πλήγμα για τον κλάδο ήρθε μετά την υποβολή αίτησης για προστασία από την πτώχευση του μεγάλου ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX τον Νοέμβριο.

Ρυθμιστικός έλεγχος

Η Silvergate υπόκειται σε ρυθμιστικό έλεγχο μετά την κατάρρευση της FTX, καθώς οι νομοθέτες σπεύδουν να δημιουργήσουν νέους κανόνες για την ανεξέλεγκτη βιομηχανία κρυπτογράφησης.

Η εταιρεία έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι δεν διατηρεί εκκρεμή δάνεια ή επενδύσεις στην FTX και ότι η FTX δεν ήταν θεματοφύλακας για τα δάνεια μόχλευσης του Silvergate Exchange Network με εγγύηση bitcoin.

Η Silvergate ιδρύθηκε το 1988 και επιχείρησε να ασχοληθεί με την κρυπτογράφηση το 2013. Η τράπεζα με έδρα τη La Jolla της Καλιφόρνιας μετράει μεταξύ των πελατών της μεγάλα ανταλλακτήρια, όπως η Coinbase Global και η Kraken.

Ο.Τ.