Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Fed: Περισσότερες αποδείξεις για την υποχώρηση του πληθωρισμού

 Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου, 2023

Τα πρακτικά έδειξαν ότι τα μέλη της Fed θα συνεχίσουν τη σύσφιγξη

της νομισματικής πολιτικής μέχρι την επίτευξη του στόχου

Fed: Περισσότερες αποδείξεις για την υποχώρηση του πληθωρισμού

Προτεραιότητα παραμένει η καταπόλεμηση του υψηλού πληθωρισμού για τα στελέχη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), τα οποία θα συνεχίσουν να προχωρούν στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και θα οδηγήσουν το κόστος του χρήματος στα επίπεδα που θα υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι θα έχουν τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και τότε θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης που δημοσιοποίησε η Federal Reserve.

Τα minutes- όπως ονομάζονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων- του Δεκεμβρίου, έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν προβληματίζονται να «πιέσουν» την οικονομία μέχρι να φτάσουν στον επιθυμητό στόχο για το επίπεδο του πληθωρισμού και προειδοποίησαν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Υπενθυμίζεται στο ξεκίνημα του κύκλου της αύξησης των επιτοκίων πολλά στελέχη της Fed, ανάμεσα τους και ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ – έκαναν λόγο για παροδικό πληθωρισμό, ρητορική που την εγκατέλειψαν αργότερα προχωρώντας σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων ( 4 συνεχομένες φορές κατά 75 μονάδες βάσης) και πλέον ο πληθωρισμός χαρακτηρίζεται επίμονος.

Τον Δεκέμβριο προχώρησαν σε μια πιο ήπια αύξηση, κατά 50 μονάδες βάσης, γιατί υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις υποχώρησης των τιμών της ενέργειας και αγαθών, εξελίξεις τις οποίες χαρακτήρισαν ως καλοδεχούμενες. Σύμφωνα με τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης επιθυμούσαν να αξιολογήσουν και τις επιπτώσεις στην οικονομία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Τα μέλη της FOMC  παρατήρησαν γενικά ότι η περιοριστική πολιτική θα πρέπει να διατηρηθεί έως ότου τα εισερχόμενα στοιχεία υποδείξουν  ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία προς το 2%, κάτι που πιθανόν  θα πάρει αρκετό χρόνο», αναφέρεται στην περίληψη των πρακτικών. «Η ιστορική εμπειρία έχει προειδοποιήσει κατά της πρόωρης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής σε περιπτώσεις που ο πληθωρισμός επιμένει σε υψηλά επίπεδα».

Τι δείχνει το dot plot της Fed

Τα πρακτικά έδειξαν επίσης ότι οι αξιωματούχοι αφουγκράζονται το πως ερμηνεύουν οι αγορές το αφήγημα τους. Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είχαν χαλαρώσει, καθώς οι traders των προθεσμιακών συμβολαίων Fed Funds στοιχημάτιζαν ότι η Fed θα αποσύρει την εκστρατεία σύσφιξης νωρίτερα από ό,τι έχουν δηλώσει οι αξιωματούχοι.

Ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων «δεν ήταν ένδειξη εξασθένησης της αποφασιστικότητας της επιτροπής να επιτύχει τον στόχο της για σταθερότητα των τιμών ή εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πορεία αποκλιμακωσης»,ανέφεραν αρκετοί συμμετέχοντες, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Οι αξιωματούχοι ακολουθώντας το σχεδιάγραμμα των προβολών (dot plot) για την ενδεχόμενη πορεία του πληθωρισμού, οι περισσότεροι εξ αυτών εκτιμούν ότι η κορύφωση της αύξησης των επιτοκίων θα φθάσει στο εύρος του 5- 5,25%,  υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση. Αυτό μεταφράζεται σε αυξήσεις που φθάνουν ή μπορεί να ξεπεράσουν τις 75 μονάδες βάσης.

Στην ομιλία του τον Δεκέμβριο ο Τζερόμ Πάουελ ήταν ξεκάθαρος ότι το το τέλος της αντιπληθωριστικής προσπάθειας της Fed είναι μακριά. «Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε» είχε πει χαρακτηριστικά.

Μειώσεις επιτοκίων από το 2024

Το dot plot που ακολουθεί  η Federal Reserve  δείχνει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν προβλέπονται μέχρι το 2024,  που εκτιμάται το επιτόκιο να υποχωρήσει στο στο 4,1% και στο 3,1% το 2025. Η ανάπτυξη επίσης αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά καθώς το κόστος δανεισμού θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, με τους περισσότερους αξιωματούχους να προβλέπουν να διαμορφωθεί στο 0,5% φέτος πριν από την ανάκαμψη κατά 1,6% το 2024.

Το ποσοστό ανεργίας είναι πιθανό να αυξηθεί κατά σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα από το σημερινό του επίπεδο στο 4,6%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Oι πρώτες αντιδράσεις των αγορών

Μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 3,696 % αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από ό,τι την προηγούμενη συνεδρίαση. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,366%, λίγο υψηλότερα στην ημέρα. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε κατά 0,24%. Στον αντίποδα η Wall Street συνεχίζει να κινείται σε θετικό έδαφος με τον Dow Jones να κερδίζει σχεδόν 80 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 33.215, ο S&P500 ενισχύεται κατά 0,50% στις 3.841 μονάδες και ο Nasdaq κατά 0,40% στις 10.433 μονάδες.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου