Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Economist: Οι ακριβότερες πόλεις του κόσμου και η Αθήνα που αντιστέκεται

  Κυριακή, 8 Ιανουαρίου, 2023

Στην έρευνα, η οποία συγκρίνει τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών σε

172 πόλεις, καταγράφηκε μείωση του σχετικού κόστους κατά 5,5%

στις χώρες της ευρωζώνης

Economist: Οι ακριβότερες πόλεις του κόσμου και η Αθήνα που αντιστέκεται

Μια σειρά από φουρτούνες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν αυξήσει αρκετά το κόστος ζωής σε πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη, ενώ ο πληθωρισμός τους τελευταίους μήνες καλπάζει.

Όποιος ζει στην Ευρώπη θα συμφωνούσε ότι η Γηραιά Ηπειρος υπέφερε από μια κρίση κόστους ζωής το 2022. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά περίπου 8% σε ετήσια βάση, έναντι 3,5% το 2021, ενώ οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύτηκαν κατά 29%. Και όμως, σύμφωνα με την έρευνα Worldwide Cost of Living που δημοσιεύτηκε από το Economist Intelligence Unit (EIU), η δυτική Ευρώπη έγινε λιγότερο ακριβή σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου το περασμένο έτος (βλ. διάγραμμα).

Αν και οι πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης, όπως η Ζυρίχη, η Γενεύη και το Παρίσι, παρέμειναν κοντά στην κορυφή της κατάταξης, μόλις πέντε από τις 20 πρώτες θέσεις το 2022 ήταν ευρωπαϊκές πόλεις, σε σύγκριση με δέκα το 2021. Οι πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης, εξαιρουμένων εκείνων της Ρωσίας, υποχώρησαν κατά κατά μέσο όρο επτά θέσεις. Οι Βρετανοί έπεσαν κατά 21 θέσεις κατά μέσο όρο, ενώ από τις δέκα πόλεις που έπεσαν περισσότερο στην κατάταξη, πέντε ήταν ευρωπαϊκές.

Στην έρευνα, η οποία συγκρίνει τις τιμές περισσότερων από 200 προϊόντων και υπηρεσιών σε 172 πόλεις, καταγράφηκε μείωση του σχετικού κόστους κατά 5,5% στις χώρες της ευρωζώνης και κατά 10,5% στη Βρετανία.

Στην πραγματικότητα, οι μόνες ευρωπαϊκές πόλεις που ανέβηκαν στην κατάταξη του EIU φέτος, εκτός από το μικρό Ρέικιαβικ, ήταν όλες στη Ρωσία. Σύμφωνα με το EIU, το 2022 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 17% στη Μόσχα και κατά 19% στην Αγία Πετρούπολη. Με ισχυρότερο νόμισμα και υψηλό πληθωρισμό, οι δύο πόλεις σκαρφάλωσαν στην κατάταξη των πιο ακριβών πόλεων κατά 88 και 70 θέσεις, αντίστοιχα. Οι ευρωπαϊκές πόλεις που διαχρονικά είναι από τις ακριβότερες στον κόσμο για να ζει κανείς, φέτος χάρη σε μεγάλο βαθμό στις ασταθείς αγορές συναλλάγματος, έγιναν ελαφρώς πιο φιλικές.

Η θέση της Αθήνας

To Economist Intelligence Unit δίνει σχετικά καλό βαθμό (55) στην Αθήνα, με την ελληνική πρωτεύουσα να βρίσκεται μεταξύ των λιγότερο ακριβών πόλεων στην Ευρώπη για να ζει κανείς. Στη κορυφή αυτής της κατηγορίας βρίσκεται η Τασκένδη, η πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, ενώ ακολουθούν το Αλμάτι και η Κωνσταντινούπολη.

Σιγκαπούρη και Νέα Υόρκη

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Σιγκαπούρη κατατάχθηκε και πάλι στην πρώτη θέση της κατάταξης με τις πιο ακριβές πόλεις για να ζει κανείς, την οποία μοιράζεται φέτος με τη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit (EIU), πρόκειται για την όγδοη φορά μέσα σε 10 χρόνια που η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Τόσο η Σιγκαπούρη όσο και η πόλη της Νέας Υόρκης «εκθρόνισαν» τον πρώτο του περασμένου έτους, το Τελ Αβίβ, στην τρίτη θέση χάρη στον υψηλότερο πληθωρισμό και τα ισχυρότερα νομίσματα.

Οι καταλύτες των αυξήσεων

«Αυτά μαζί άσκησαν πολύ μεγαλύτερη πίεση στην πρόσβαση σε αγαθά και στη διαθεσιμότητα προϊόντων που αντιπροσωπεύουν τις πολύ βασικές ανάγκες των ανθρώπων. Όλα αυτά μαζί στη συνέχεια εκτίναξαν τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε.

Η εταιρεία έρευνας και ανάλυσης διαπίστωσε ότι η πιο απότομη αύξηση της τιμής ήταν για τη βενζίνη. Κατά μέσο όρο, οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 22% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν «πολύ, πολύ ακραίες» και «μία από τις υψηλότερες που έχουμε καταγράψει ποτέ στην ιστορία της συλλογής δεδομένων μας», είπε η Dutt και πρόσθεσε ότι «Η Νέα Υόρκη εμφανίστηκε σε αυτή τη λίστα για πρώτη φορά. Επομένως, το να ενισχυθεί τόσο πολύ το δολάριο ΗΠΑ και να φτάσει εκεί που είναι τώρα, είναι αρκετά ασυνήθιστο».

Κι άλλες πόλεις στις ΗΠΑ ανέβηκαν στη λίστα εξαιτίας του ισχυρού δολαρίου, σύμφωνα με την EIU. Το Λος Άντζελες ανέβηκε από την ένατη θέση το 2021 στην τέταρτη φέτος. Το Σαν Φρανσίσκο – το οποίο δεν μπήκε στο top 10 πέρυσι – είναι τώρα η όγδοη πιο ακριβή πόλη για να ζει κανείς.

Έξι από τις 10 πόλεις που έκαναν τα μεγαλύτερα άλματα ήταν επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περιλαμβάνουν την Ατλάντα, το Σαν Ντιέγκο και τη Βοστώνη.

Η πρώτη θέση της Σιγκαπούρης δεν ήταν έκπληξη. Η χώρα «έχει τις υψηλότερες τιμές μεταφοράς στον κόσμο, λόγω των αυστηρών κυβερνητικών ελέγχων στους αριθμούς των αυτοκινήτων. Είναι επίσης μια από τις πιο ακριβές πόλεις για ρούχα, αλκοόλ και καπνό, χάρη στην επιτυχία της ως κορυφαία τοποθεσία για επιχειρηματικές επενδύσεις», ανέφερε η έκθεση.

Η πόλη μοιράστηκε τη δεύτερη θέση με το Παρίσι πέρυσι, επομένως είναι «πολύ εκεί που ήταν πάντα», είπε η Dutt.

Πτώση της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας

Πόλεις σε χώρες των οποίων τα νομίσματα σημείωσαν βουτιά φέτος ήταν μεταξύ εκείνων που έπεσαν στην κατάταξη.

Η Οσάκα της Ιαπωνίας είναι η 43η πιο ακριβή πόλη για να ζεις, μια μεγάλη πτώση από τη 10η θέση της το 2021. Και το Busan της Νότιας Κορέας έπεσε 25 θέσεις από πέρυσι και τώρα είναι στην 106η, σύμφωνα με στοιχεία της EIU.

Το μεγαλύτερο άλμα: Ρωσικές πόλεις
Τα μεγαλύτερο άλμα ωστόσο καταγράφηκε στις ρωσικές πόλεις:  η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη ανέβηκαν κατά 88 και 70 θέσεις αντίστοιχα — και πλέον βρίσκοται στην 36η θέση και στην 73η.

«Οι έλεγχοι κεφαλαίων, η καταστολή των εισαγωγών και η μετατροπή των ευρωπαϊκών πληρωμών για το φυσικό αέριο σε ρούβλια υποστηρίζουν την αξία του τοπικού νομίσματος», ανέφερε η EIU.

Επιπλέον, οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία έχουν οδηγήσει σε «εξαιρετικά υψηλό» πληθωρισμό εκεί, είπε η Dutt.

To top 10

Αυτές είναι οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για να ζεις, σύμφωνα με την έρευνα του EIU για το Παγκόσμιο Κόστος Ζωής για το 2022.

1. Σιγκαπούρη

1. Νέα Υόρκη

3. Τελ Αβίβ

4. Χονγκ Κονγκ

4. Λος Άντζελες

6. Ζυρίχη

7. Γενεύη

8. Σαν Φρανσίσκο

9. Παρίσι

10. Κοπεγχάγη

10. Σίδνεϊ

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου