Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Der Spiegel: «Μήπως είχε δίκιο τελικά ο Μαρξ;»

 Κυριακή, 1η Ιανουαρίου, 2023

Der Spiegel: «Μήπως είχε δίκιο τελικά ο Μαρξ;» | tovima.gr

Ο δισεκατομμυριούχος Ντάλιο δεν διαβάζει πια τα πρωινά τη Wall Street Journal στη βίλα των 2.000 τ.μ, αλλά το Κεφάλαιο του Μαρξ


Άισθηση έχει προκαλέσει το τελευταίο εξώφυλλο του περιοδικού Der Spiegel το οποίο ουσιαστικά αποδομεί τη λειτουργία του σύγχρονου καπιταλισμού και διερωτάται στον κεντρικό τίτλο με τον οποίο κυκλοφορεί το περιοδικό «μήπως ο Μαρξ είχε τελικά δίκιο;» αφού «ο κλασικός καπιταλισμός δεν λειτουργεί πια».

Οι δισεκατομμυριούχοι δεν διαβάζουν Wall Street Journal αλλά το Κεφάλαιο

Το Der Spiegel σημειώνει πως «ο κλασικός καπιταλισμός δεν λειτουργεί πια. Όμως καθοδηγούμενες από συνεχώς νέες παγκόσμιες κρίσεις και μια επικείμενη κλιματική κατάρρευση, αναδύονται συγκεκριμένες ιδέες μεταρρυθμίσεων: λιγότερη ανάπτυξη, περισσότεροι κυβερνητικοί στόχοι».

Μάλιστα ο γερμανικό περιοδικό αναφέρεται και σχολιάζει τα λεγόμενα του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου επενδυτή και διαχειριστή hedge fund, Ρέι Ντάλιο, αναφέροντας πως τον τελευταίο καιρό ο ίδιος φαίνεται ότι δεν διαβάζει πια τα πρωινά τη Wall Street Journal στη βίλα των 2.000 τ.μ, αλλά το Κεφάλαιο του Μαρξ.

«Ο καπιταλισμός δεν λειτουργεί πια για τους περισσότερους ανθρώπους», λέει ο Ντάλιο, του οποίου υπολογίζεται ότι η περιουσία του είναι περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σταματήστε το

«Αν τα καλά πράγματα γίνουν υπερβολικά πολλά, τότε απειλούνται να αυτοκαταστραφούν. Θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω ή να πεθάνουν. Ο πλούτος και η ευημερία διανέμονται μόνο μονόπλευρα. Όσοι είναι φτωχοί, παραμένουν φτωχοί και δεν υπάρχει σχεδόν ούτε ίχνος ίσων ευκαιριών. Σταματήστε το», λέει ο δισεκατομμυριούχος, υπογραμμίζοντας ότι ο καπιταλισμός πρέπει επειγόντως να μεταρρυθμιστεί ριζικά. Διαφορετικά θα χαθεί, επάξια.

«Πάρα πολλά πράγματα δεν λειτουργούν πλέον. Η παγκοσμιοποίηση πρόκειται να καταρρεύσει, παίρνοντας μαζί της το γερμανικό οικονομικό μοντέλο. Η διεθνής κοινότητα εγκλωβίζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ, ο πληθωρισμός διευρύνει περαιτέρω το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και έχουμε χάσει σχεδόν όλους τους κλιματικούς στόχους μας», σημειώνει το περιοδικό, ενώ επικαλείται και τον Βρετανό ιστορικό Adame Tooze, για να αναφερθεί στην εποχή των «πολυκρίσεων» και στο «αόρατο χέρι της αγοράς» , το οποίο «δεν εμφανίζεται πλέον ως θαυματουργή λύση» πριν περάσει στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Εντόπισε τους κινδύνους πριν από 150 και πλέον χρόνια

«Η κλιματική κρίση είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που προκαλεί ο καπιταλισμός. Οι τρέχοντες περιβαλλοντικοί κίνδυνοι συνδέονται στενά με τις μαρξιστικές κριτικές του καπιταλισμού. Πριν από 150 και πλέον χρόνια, ο Καρλ Μαρξ είχε εντοπίσει τους κινδύνους αυτού του συστήματος για τον πλανήτη».

Η κριτική για τη δύναμη των αγορών υπάρχει από την εποχή του Καρλ Μαρξ, ωστόσο το Der Spiegel υπογραμμίζει ότι «λέει πολλά για την κατάσταση του κόσμου όταν οι αποδεδειγμένοι υπερκαπιταλιστές ακούγονται ξαφνικά σαν θαυμαστές του Καρλ Μαρξ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου