Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Ρωσία: Πόσο έχει κατρακυλήσει η τιμή του πετρελαίου της μετά το εμπάργκο

 Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, 2023

Τα έσοδα της Ρωσίας έχουν ήδη αρχίσει να πιέζονται

Ρωσία: Πόσο έχει κατρακυλήσει η τιμή του πετρελαίου της μετά το εμπάργκο

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε νέα δεδομένα στην αγορά ενέργειας, καθώς από την πρώτη στιγμή το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της πρώτης βρέθηκαν στο στόχαστρο της Δύσης. Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου ρωσικής προέλευσης, έθεσε ως προτεραιότητα τις κυρώσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα της Ρωσίας: την ενέργεια.

Στις αρχές του πολέμου η Ρωσία φαινόταν όχι μόνο σε θέση ισχύος, αλλά και να το απολαμβάνει. Για την Ευρώπη η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια έδειχνε ως δισεπίλυτη εξίσωση και οι εισαγωγές από τη Ρωσία ως μονόδρομος.

Μετά από μήνες διαβουλεύσεων, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε όσο και G7 και τη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από μεριάς Ρωσίας προς την Ευρώπη, αποφασίσθηκε η επιβολή εμπάργκο και πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Η απάντηση του Ρώσου προέδρου είχε ήδη δοθεί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων: «Δεν πουλάμε σε καμία χώρα που θα υιοθετήσει το πλαφόν». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αισθανόταν σίγουρος όταν έκανε τη δήλωση αυτή, καθώς έβλεπε οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας του να ακολουθούν εναλλακτικές πορείες: προς την Κίνα και την Ινδία μέσω των λιμανιών στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Όμως ειδικότερα η ευρωπαϊκή αγορά δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέα. Πριν τον πόλεμο εισήγαγε 3,1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Από την άλλη, οι εισαγωγές ρωσικού αργού στην Ινδία στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου ανέρχονταν μόλις στο 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σαφώς και η Κίνα που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη των ευρωπαϊκών εξαγωγών, όμως είναι έτσι;

Η πορεία της τιμής του ρωσικού αργού εντούτοις σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Δεκεμβρίου τέθηκε σε εφαρμογή το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο των 60 δολαρίων το βαρέλι και το εμπάργκο σε αυτό. Τα μέτρα αυτά τα έχουν υιοθετήσει η Ε.Ε., οι χώρες μέλη της G7 και η Αυστραλία. Επιπλέον, από τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα ισχύσει εμπάργκο και πλαφόν στην τιμή στα διυλισμένα προϊόντα ρωσικού πετρελαίου.

Λειτουργεί το πλαφόν στο πετρέλαιο – «Κατεβάζουν ταχύτητα» οι ρωσικές εξαγωγές

Βάσει των χθεσινών τιμών, το ρωσικό αργό (Ural) έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα των 51 δολαρίων το βαρέλι. Με το μπρεντ στα 81 δολάρια το βαρέλι, σημαίνει ότι η τιμή του ρωσικού αργού πέραν ότι έχει διολισθήσει χαμηλότερα του επιπέδου του πλαφόν, χάνει περί του 36% σε σχέση με την τιμή του μπρεντ το οποίο χθες έκλεισε στα 80,28 δολάρια, ενώ αυτή του αργού στα 74,59 δολάρια το βαρέλι.

Εν συγκρίσει με τον Μάρτιο του 2022 όταν το ρωσικό πετρέλαιο βρισκόταν ακόμη «καβάλα στο άλογο» και στο υψηλό έτους σκαρφάλωσε στις 7 Μαρτίου του 2022 στα 105,23 δολάρια το βαρέλι, σε λιγότερο από ένα χρόνο το ρωσικό αργό έχει απωλέσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας του.

Από τις 5 Δεκεμβρίου όταν τέθηκαν σε εφαρμογή το εμπάργκο και το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο διακινούμενο διά θαλάσσης, η τιμή του έχει διαγράψει περί του 20%.

Τα μέτρα της Δύσης και η βύθιση αυτή της τιμής έχουν επιφέρει εντέλει πλήγμα στα έσοδα του Κρεμλίνου;

Πόλεμος και πλαφόν έφεραν έλλειμμα ρεκόρ

Τον Δεκέμβριο του 2022 το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ρωσίας εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το έλλειμμα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της χώρας διαμορφώθηκε στα 3,9 τρισ. ρούβλια (56 δισ. δολάρια) τον περασμένο μήνα. Παράλληλα, το εύρος του ελλείμματος είχε ως αποτέλεσμα να «γυρίσει» το πλεόνασμα που εμφάνιζε ο προϋπολογισμός της Ρωσίας στο 11μηνο του 2022.

«Τα στοιχεία δεν είναι άσχημα»

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, το έλλειμμα ανέρχεται στο 2,3% του ΑΕΠ. «Τα στοιχεία δεν είναι άσχημα» σχολίασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας, Μιχαήλ Μισούστιν.

Οι κρατικές δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 1/3 σε σχέση με τις προβλέψεις της Μόσχας για την εκτέλεση του προϋπολογισμού πριν από την έναρξη του πολέμου.

Τα έσοδα από τις υψηλές τιμές εξαγωγών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων ενίσχυσαν τα έσοδα για το α’ εξάμηνο του 2022, αλλά στο δεύτερο μισό του έτους αυτή η τάση υποχώρησε.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου