Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Χρηματικές γονικές παροχές – δωρεές: Πότε οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τα δικαιολογητικά

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου, 2023

Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του myProperty η υποβολή των δηλώσεων από την 1η Ιανουαρίου 2023

Στη ψηφιακή εποχή περνούν οριστικά οι γονικές παροχές – δωρεές χρημάτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων που γίνονται χωρίς συμβολαιογραφικό έγγραφο. Από την 1η Ιανουαρίου 2023 οι δηλώσεις για τις συγκεκριμένες πράξεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty.

Μάλιστα η ΑΑΔΕ έχει σβήσει άλλη μια εστία ταλαιπωρίας για τους φορολογούμενους καθώς όσοι δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τους γονείς τους με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής απαλλάσσονται πλέον από την υποχρέωση να επισυνάπτουν με την ηλεκτρονική δήλωση τα δικαιολογητικά που  αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή.

Ο έλεγχος γίνεται από την ΑΑΔΕ  με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες ενώ σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή τότε ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει τα δικαιολογητικά εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Εάν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά τότε η Εφορία επιβάλλει φόρο από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με  συντελεστή 10% ή 20% ή 40% (ανάλογα με το βαθμό συγγένειας) από το πρώτο ευρώ.

Ειδικότερα για δηλώσεις που υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής myPROPERTY και αφορούν χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές, οι οποίες πραγματοποιούνται με μεταφορά χρηματικών ποσών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής μεταξύ αμιγώς ημεδαπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ ημεδαπού και αλλοδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος δεν απαιτείται η επισύναψη δικαιολογητικών για την απόδειξη της τραπεζικής συναλλαγής.

Πότε δεν απαιτείται υποβολή δικαιολογητικών

Χωρίς την υποβολή δικαιολογητικών γίνονται:

1.            Χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές με μεταφορά χρημάτων μέσω: α) ημεδαπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων β) ημεδαπού και αλλοδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Σε περίπτωση που το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή αναζητείται το παραστατικό – αποδεικτικό μεταφοράς του ποσού μεταξύ λογαριασμών των συμβαλλομένων.

2.            Χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές με κατάθεση επιταγής μέσω ημεδαπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Σε περίπτωση που το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή αναζητείται αντίγραφο του σώματος της επιταγής και της αναλυτικής κίνησης (extrait) του λογαριασμού από τον οποίο τροφοδοτήθηκε η τραπεζική επιταγή και επιπλέον αντίγραφο του καταθετηρίου αυτής ή αντίγραφο της αναλυτικής κίνησης (extrait) του λογαριασμού κατάθεσης.

3.            Χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές με σκοπό την αγορά   ακινήτου από το δωρεοδόχο με μεταφορά χρημάτων στο λογαριασμό του πωλητή/κατασκευαστή/εργολάβου μέσω:

α) ημεδαπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

β) ημεδαπού και αλλοδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Σε περίπτωση που το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή αναζητείται το παραστατικό-αποδεικτικό μεταφοράς του ποσού μεταξύ των λογαριασμών των συμβαλλομένων. Αν ο τρόπος καταβολής του ποσού και τα στοιχεία της εξόφλησης προκύπτουν από συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου ή από άλλη έγγραφη συμφωνία των μερών επισυνάπτεται η σχετική συμφωνία των μερών.

4. Χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές με σκοπό την αγορά ακινήτου από το δωρεοδόχο με κατάθεση επιταγής μέσω ημεδαπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Σε περίπτωση που το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή αναζητείται αντίγραφο του σώματος της επιταγής και της αναλυτικής κίνησης (extrait) του λογαριασμού από τον οποίο τροφοδοτήθηκε η τραπεζική επιταγή και επιπλέον αντίγραφο του καταθετηρίου αυτής ή αντίγραφο της αναλυτικής κίνησης (extrait) του λογαριασμού κατάθεσης.

5. Χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές με σκοπό την αγορά αυτοκινήτου ή άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου από το δωρεοδόχο με μεταφορά χρημάτων στο λογαριασμό του πωλητή μέσω: α) ημεδαπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων β) ημεδαπού και αλλοδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Η Διοίκηση αντλεί τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος από το ΟΠΣ οχημάτων. Σε περίπτωση που το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή αναζητούνται κατά περίπτωση:

α. Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος στο όνομα του δωρεοδόχου/τέκνου.

β. Απόδειξη λιανικών συναλλαγών/τιμολόγιο.

γ. Παραστατικό – αποδεικτικό μεταφοράς του ποσού μεταξύ των λογαριασμών.

6. Χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές με σκοπό την αγορά ακινήτου από το δωρεοδόχο με κατάθεση επιταγής μέσω ημεδαπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Σε περίπτωση που το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή αναζητείται αντίγραφο του σώματος της επιταγής και της αναλυτικής κίνησης (extrait) του λογαριασμού από τον οποίο τροφοδοτήθηκε η τραπεζική επιταγή και επιπλέον αντίγραφο του καταθετηρίου αυτής ή αντίγραφο της αναλυτικής κίνησης (extrait) του λογαριασμού κατάθεσης.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου