Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Υδρογονάνθρακες: Φλερτ αμερικανικού κολοσσού με ελληνική πετρελαϊκή εταιρεία για τα κοιτάσματα του Ιονίου

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου, 2023

Συζητήσεις για συμμετοχή στις έρευνες ελληνικών παραχωρήσεων


Χρήστος Κολώνας

Την επενδυτική της συμμετοχή στο ελληνικό project της έρευνας για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων

φυσικού αερίου φέρεται να εξετάζει κι άλλος μεγάλος αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός.

Ο λόγος για τη Chevron, η οποία μετέχει σε κοινοπραξία με την ιταλική Eni (από 45% έκαστη) στις νέες έρευνες ανοιχτά της Αιγύπτου και σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρονται να ανακάλυψαν νέο μεγάλο κοίτασμα αερίου μετά από εκείνο του Ζορ.

Ο αμερικανικός κολοσσός μετέχει επίσης με τη Shell (από 35% έκαστη) και την NewMed (30%) στην κοινοπραξία που έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη στην Κύπρο.

Η Helleniq Energy

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται στον ΟΤ, εκπρόσωποι της Chevron βρίσκονται σε συζητήσεις με την Helleniq Energy για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις στις οποίες η ελληνική πετρελαϊκή είναι μοναδικός operator.

Πρόκειται για τα δύο θαλάσσια blocks στο Ιόνιο Πέλαγος: «Ιόνιο» και «10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος».

Η ελληνική εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα και τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στις παραχωρήσεις, ενώ στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου είχε διενεργήσει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Ο CEO της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισης, από την περασμένη Άνοιξη είχε δηλώσει πως αναζητά εταίρο για τα θαλάσσια blocks τα οποία διαχειρίζεται μόνη της η εταιρεία καθώς το βάρος των επενδύσεων είναι μεγάλο.

Τα δεδομένα

Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και παλιότερα, φέρουν τη Chevron να έχει αποκτήσει δισδιάστα σεισμικά δεδομένα από τις έρευνες που είχε κάνει η PGS το 2012.

Η εταιρεία είχε βολιδοσκοπηθεί και στο παρελθόν προκειμένου να συμμετάσχει σε σεισμικές έρευνες.

Οι γεωλογικές δομές του Ιονίου Πελάγους έχουν ενδιαφέρον από πλευράς ύπαρξης κοιτασμάτων αερίου καθώς έχουν ομοιότητες με εκείνες της Αδριατικής όπου έχουν γίνει ανακαλύψεις φυσικού αερίου.

Η ExxonMobil

Το ενδεχόμενο ενός deal ανάμεσα στη Chevron και την Helleniq Energy, ενισχύει την παρουσία του αμερικανικού παράγοντας στις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων στην περιοχή της Νοτιοανατολιτκής Ευρώπης.

Η Ελλάδα φαίνεται να μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι, κάτι που πιστοποιεί και η παρουσία της ExxonMobil του άλλου μεγάλου πετρελαϊκού κολοσσού, ο οποίος έχει σε εξέλιξη τις σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου