Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Γιά να μαθαίνουμε: Τι είναι η ομίχλη ακτινοβολίας που κατέγραψε δορυφόρος σε Φλώρινα και Νευροκόπι

 Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου, 2023

Τι δείχνουν εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel 2

Τι είναι η ομίχλη ακτινοβολίας που κατέγραψε δορυφόρος σε Φλώρινα και Νευροκόπι

Οι αντικυκλωνικές συνθήκες και η απουσία ισχυρών ανέμων που επικρατούν στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα αυτή την περίοδο ευνοούν τον σχηματισμό οµίχλης ακτινοβολίας κυρίως σε λεκανοπέδια και οροπέδια τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τέτοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο οροπέδιο της Πελαγονίας στη Φλώρινα, καθώς και στο οροπέδιο του Νευροκοπίου στη Δράμα.

Τι είναι η ομίχλη ακτινοβολίας που κατέγραψε δορυφόρος σε Φλώρινα και Νευροκόπι-1

Τι είναι η ομίχλη ακτινοβολίας που κατέγραψε δορυφόρος σε Φλώρινα και Νευροκόπι-2

Όπως παρατηρείται σε εικόνες που ελήφθησαν από το δορυφόρο Sentinel 2 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus, τις οποίες επεξεργάστηκε η μονάδα meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ομίχλη εντοπίζεται στα πρώτα μερικά δεκάδες μέτρα πάνω από το έδαφος.

Στη Φλώρινα τις τελευταίες τέσσερις μέρες η μέγιστη θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους +2,4°C λόγω της πυκνής ομίχλης, ενώ στο Νευροκόπι της Δράμας στις 30 & 31 Δεκεμβρίου 2022 η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους +2,8°C.

Τι είναι η ομίχλη ακτινοβολίας

Η οµίχλη ακτινοβολίας δηµιουργείται τις βραδινές ώρες εξαιτίας της ψύξης της επιφάνειας της Γης (λόγω ακτινοβολίας θερμότητας στο διάστημα), καθώς ψύχεται και ο υπερκείµενος του εδάφους αέρας που περιέχει υδρατμούς, και η ψύξη του υγρού αέρα οδηγεί σε συμπυκνώσεις (ομίχλη).

Αν η ποσότητα των υδρατμών δεν αλλάξει, η ψύξη της αέριας μάζας αυξάνει τη σχετική υγρασία κι όταν φτάσει στο 100% οι υδρατµοί συµπυκνώνονται σε υδροσταγονίδια, σχηµατίζοντας έτσι την οµίχλη.

Τι είναι η ομίχλη ακτινοβολίας που κατέγραψε δορυφόρος σε Φλώρινα και Νευροκόπι-3

Σε μερικές περιοχές της χώρας μας η ομίχλη δεν διαλύεται την ημέρα (κυρίως τους χειμερινούς μήνες όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι ασθενής), και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διατηρηθεί καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας ή και πολλές συνεχόμενες ημέρες. Η θερμοκρασία έτσι, διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καταγράφοντας πολύ μικρό ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος.

Το πάχος της οµίχλης ποικίλει και μπορεί να φτάσει έως 300 µέτρα. Με το ξηµέρωµα, η ηλιακή ακτινοβολία αρχίζει σιγά σιγά να θερµαίνει τον αέρα, µε αποτέλεσµα τη σταδιακή εξάτµιση των υδροσταγόνων και τη διάλυση της οµίχλης.

Η απουσία ανέµων ευνοεί τον σχηµατισµό οµίχλης, καθώς και την εµµονή του φαινομένου για αρκετές ώρες πάνω από µια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Η οµίχλη ακτινοβολίας εντοπίζεται σχεδόν πάντα πάνω από την ξηρά και σχηµατίζεται ευκολότερα στην ύπαιθρο παρά στις πόλεις λόγω του φαινομένου της αστικής θερμονησίδας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου