Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Η Ζωοφόρος που έκλεψαν οι Άγγλοι από το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα

 Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου, 2023

Aπάντηση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη σε ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου για τον γλυπτό διάκοσμο που σήμερα κοσμεί το Βρετανικό Μουσείο.

 Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου, 2023 

Σε απάντηση της Ερώτησης του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απάντησε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ακολουθώντας την πάγια θέση της ελληνικής Κυβέρνησης, διεκδικεί τον επαναπατρισμό και την επανένωση μόνον των Γλυπτών του Παρθενώνος.

«Η κυβέρνηση με πάρα πολύ συστηματικό τρόπο εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται, με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο, για την οριστική, μόνιμη και αμετάκλητη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνος, προς επανόρθωση του δικαίου και της ηθικής τάξης, και κυρίως της αποκατάστασης της ακεραιότητας του μνημείου», συμπληρώνει στην απάντησή της, η κα Μενδώνη.

Το ιστορικό Το 1811, διεθνής ομάδα Ευρωπαίων αρχαιοκαπήλων με επικεφαλής τον Βρετανό Τσαρλς Κόκερελ κατέφθασε στη Φιγαλεία, με στόχο τη λεηλάτηση του περίφημου Ναού του Επικούριου Απόλλωνα ή του «δεύτερου Παρθενώνα», όπως επονομάζεται. Ως γνωστόν, ο Ναός ήταν το πρώτο στην Ελλάδα μνημείο που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986.

Αφού δωροδόκησαν μέσω ανταλλαγμάτων τον Βελή Πασά, γιο του γνωστού Αλή Πασά των Ιωαννίνων, εξασφάλισε η εν λόγω ομάδα εργάτες, φαγητό και εργαλεία για την ανασκαφή. Κατόπιν παρέλευσης λίγων εβδομάδων, ανακαλύφτηκαν 23 μαρμάρινες πλάκες από τον γλυπτό διάκοσμο του Ναού, που απεικόνιζαν σκηνές από την Κενταυρομαχία και την Αμαζονομαχία.

Έπειτα οι αναφερόμενες πλάκες πουλήθηκαν δια μέσω δημοπρασίας στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο πλειοδότησε.

Σήμερα, η Ζωοφόρος του Ναού (αποτελούμενη από τις εν λόγω πλάκες) κοσμεί αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου, αλλά σπάνια εκτίθεται στο κοινό.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου