Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Έγινε η πρώτη συνεδρίαση για το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής στο Φανάρι

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου, 2023

ΒΟΣΤΩΝΗ. Μια απλώς ενημερωτική συζήτηση στην πρώτη συνεδρίαση για το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής που έγινε στο Φανάρι την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023 για την προοπτική δημιουργίας ή σύμπτυξης Μητροπόλεων και ανακατάταξη υπαγωγής κοινοτήτων σε Μητροπόλεις με αχανείς εκτάσεις όπως είναι λόγου χάρη του Ντένβερ. Επίσης για προσάρτηση της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης στην Άμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια. Ακόμα ο κ. Ελπιδοφόρος επιθυμεί να μνημονεύεται στις Ακολουθίες για να ακούγεται το όνομα του.

Στη συνεδρίαση την οποία είχε εξαγγείλει ο «Εθνικός Κήρυκας» την Τρίτη 3 Ιανουαρίου, προήδρευσε ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και η οποία κατέληξε στην απόφαση να συναντηθούν εκ νέου αυτή τη φορά στη Χαλκηδόνα την Τετάρτη στις 8 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Επιτροπή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής συγκροτούν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Mercado, ο Πρωτοπρεσβύτερος Παύλος Καπλάνης, ο Δημήτριος Λογοθέτης, πρόεδρος της Ηγεσίας των 100 και η Ανίτα Καρταλοπούλου αντιπρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου.

Η Επιτροπή του Φαναρίου την οποία διόρισε ο Πατριάχρης Βαρθολομαίος την αποτελούν ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, ο Μέγας Εκκλησιάρχης Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, ο οποίος είναι και Διευθυντής του Α΄ Πατριαρχικού Γραφείου.

Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στο μετεγχειρητικό στάδιο έπειτα από την εγχείρηση που υποβλήθηκε στην καρδιά στις 6 Δεκεμβρίου 2022, όπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.», συμμετείχε μερικώς στη συνεδρίαση εκ του μακρόθεν μέσω ηλεκτρονικής σύνδεσης.

Όπως είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας» στην έκδοσή του της 12ης Οκτωβρίου 2022 το θέμα του Καταστατικού εθεωρείτο ως λήξαν έπειτα από τις γνωστές παλινδρομήσεις και μεθοδεύσεις για την αρχική αναστολή του Καταστατικού στις 8 Οκτωβρίου του 2020 συνωδά με την εκθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου και την επιβολή τρίμηνης αργίας στον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο, χωρίς να κληθούν καν να απαντήσουν στις αιτιάσεις του κ. Ελπιδοφόρου.
Κάποια στιγμή ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε στη Σύνοδο του Οκτωβρίου του 2022 πως έχουμε και μία εκκρεμότητα για την Αμερική και διορίζω την εξής Επιτροπή για το Καταστατικό, χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση. Ερωτηθείς ο Πατριάρχης από ιεράρχες για το ποια θα είναι η αρμοδιότητα της Επιτροπής που διόρισε, δηλαδή για το αν θα αναθεωρηθεί εξ’ υπαρχής, εάν θα καταργηθεί ή εάν θα τροποποιηθούν κάποια επί μέρους Αρθρα του Καταστατικού, ο Πατριάρχης απάντησε, πως «αυτά θα τα συζητήσει η Επιτροπή το όριο της αναθεωρήσεως και τι θα αναθεωρηθεί». Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ο οποίος κατ’ αυτήν την συνοδική περίοδο είναι συνοδικός πάρεδρος, είπε, πως «εγώ στην πανηγυρική συνεδρίαση που έγινε υπό την προεδρία του Χαλκηδόνος (Εμμανουήλ) έθεσα ερωτήματα για τα οποία δεν έχω λάβει ακόμα απάντηση».

Ερωτηθείς σχετικά ο Αρχιγραμματέας Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Φραγκάκης γιατί δεν εμφανίσθηκε αυτή η έκθεση του Αγίου Αμερικής, φέρεται να απάντησε πως «εστάλη προς ενημέρωση, δεν εστάλη για τίποτε άλλο».

Υπογραμμίζεται πως η διαδικασία αναστολής ή τροποποίησης του Καταστατικού διαλαμβάνεται στο 25ο Αρθρο του, ως εξής: «Το παρόν Σύνταγμα, ρυθμίζον τα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ως εκκλησιαστικού θεσμού, δύναται να τροποποιηθή εν τω συνόλω ή εν τοις επί μέρους αυτού κατόπιν εισηγήσεως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον μετά την δέουσαν διεργασίαν παρά τω Αρχιεπισκοπικώ Συμβουλίω και τη Αρχιεπισκοπική Κληρικολαϊκή Συνελεύσει, μετ’ απόφασιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, εις ην υποβάλλεται».

Ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επανήλθε στο θέμα του Καταστατικού πιέζοντας τον Πατριάρχη καθότι στοχεύει στην κατάργηση της διοικητικής δομής της Αρχιεπισκοπής με τις Μητροπόλεις και κατ’ επέκταση τους Μητροπολίτες προκειμένου να καταστεί μόνος αυτός κυρίαρχος ιεράρχης για ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή όπως ήταν ο αείμνηστος Ιάκωβος, υποστηρίζων στον Πατριάρχη ότι πρόκειται αυτή τη στιγμή για χρυσή ευκαιρία. Ωστόσο, από όσο όμως γνωρίζει μέχρι στιγμής ο «Ε.Κ.» κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να πραγματοποιηθεί.

Το Φανάρι εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν για την κοινή συνεδρίαση των εκατέρωθέν Επιτροπών:

«Εναρκτήριος Συνεδρία της Μικτής Επιτροπής Αναθεωρήσεως του Συντάγματος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής
Εν τοις Πατριαρχείοις, σήμερον, 13ην Ιανουαρίου 2023, εγένετο η εναρκτήριος συνεδρία της υπό την προεδρείαν του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ συσταθείσης αρμοδίας δεκαμελούς Μικτής Επιτροπής επί του θέματος της αναθεωρήσεως του ισχύοντος Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Η όλη συζήτησις και ανταλλαγή γνωμών υπήρξε κατατοπιστική και δημιουργική και εγένετο εν αδελφικώ και εποικοδομητικώ πνεύματι. Ανεγνωρίσθη υφ᾽ απάντων των μελών της Επιτροπής η αναγκαιότης τροποποιήσεων επί του κειμένου του Συντάγματος προς εξυπηρέτησιν των πνευματικών αναγκών του προσφιλούς ορθοδόξου ποιμνίου εν Αμερική και επί τω τέλει της ενισχύσεως της ενότητος εντός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του κανονικού δεσμού αυτής μετά της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και της ευθυγραμμίσεως της λειτουργικής πράξεως της Αρχιεπισκοπής προς την τυπικήν τάξιν της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.
Απεφασίσθη όπως το έργον της Επιτροπής συνεχισθή την Τετάρτην, 8ην Μαρτίου, εις την Ιεράν Μητρόπολιν Χαλκηδόνος».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου