Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

ΗΠΑ: Έκθεση «καταπέλτης» του αμερικανικού Κογκρέσου για την Τουρκία

 Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, 2023

ΗΠΑ: Έκθεση «καταπέλτης» του αμερικανικού Κογκρέσου για την Τουρκία | tovima.gr

Στην έκθεση αποτυπώνεται και η στενή συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα.

Νέα καταδίκη για την Τουρκία, μετά την έκθεση «κόλαφο» του Κογκρέσου των ΗΠΑ, στην οποία οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον περιγράφονται με μελανά χρώματα, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Διαβάστε επίσης: Νέες δικαστικές περιπέτειες για τον Ιμάμογλου

«Οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν σημαντική κλιμάκωση το 2022, εν μέσω μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα.

«Οι διαφωνίες Τουρκίας-Ελλάδας σχετικά με υπερπτήσεις αμφισβητούμενων περιοχών και άλλα μακροχρόνια ζητήματα στο Αιγαίο αυξήθηκαν και απασχόλησαν το Κογκρέσο», τονίζεται στην έκθεση της υπηρεσίας μελετών του Κογκρέσου, σύμφωνα με το skai.gr.

Παράλληλα, στην έκθεση που εντάχθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, καταγράφεται και η ρητή καταδίκη του Κογκρέσου για τις τουρκικές υπερπτήσεις: «Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις του εναέριου χώρου άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ».

«Ο Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Ερντογάν»

Την ίδια στιγμή, η γνωστή τακτική του Ταγίπ Ερντογάν να πατάει «σε δύο βάρκες», προσπαθώντας να τα έχει καλά τόσο με τη Δύση  όσο και με την Ρωσία, δεν περνά απαρατήρητη.

Στην έκθεση αποτυπώνεται το χάσμα ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Ταγίπ Ερντογάν, με το Κογκρέσο να εκφράζει παράλληλα την ανησυχία του για τη στενή συνεργασίας της Άγκυρας με τη Μόσχα.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο πολυμερών διασκέψεων. Ενώ η εμβάθυνση των δεσμών με την Ρωσία σε ορισμένους τομείς παραμένει αιτία ανησυχίας για τις ΗΠΑ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το ίδιο προβληματισμένη είναι η αμερικανική πλευρά και για τον  τουρκικό αναθεωρητισμό και την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

«Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον στρατό της στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Νότιο Καύκασο, με τρόπο που έχει επηρεάσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους βασικούς παράγοντες.

«Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος το 2011, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας», σημειώνεται στην έκθεση.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου