Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Η χρονιά του ελαιολάδου – Με συγκομιδή έως 27.000 τόνους ελιάς στην Π.Ε. Ηλείας

 Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου, 2023

«Χρυσή» παραγωγική περίοδος!

Με την τιμή να «αγγίζει» τα 5 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό και την ποιότητα σε εξαιρετικό επίπεδο το τοπικό ελαιόλαδο ισχυροποιήθηκε στη διεθνή αγορά έπειτα και από τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η ξηρασία στις παραγωγές της Ισπανίας και Ιταλίας.

Βασικό ζητούμενο είναι η φετινή εικόνα να μην είναι συγκυριακή αλλά ως βάση για τα επόμενα χρόνια με τον σχεδιασμό που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το τριετές πρόγραμμα δακοκτονίας και την συνεργασία με τους ελαιοκομικούς φορείς.

Σε δηλώσεις που προχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος σχολίασε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θα κυριαρχήσει και τα επόμενα χρόνια στην αγροτική παραγωγή της περιοχής μας και πρόσθεσε: «Οι οιωνοί ήταν από την αρχή εξαιρετικοί για την φετινή ελαιοκομική περίοδο και τώρα που οδεύουμε προς το τέλος της αφού μένει περίπου ένα ακόμη 30% ελαιοσυγκομιδής καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ήταν από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας.

Τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και τιμής υπάρχει θετικό πρόσημο παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στην έναρξη της περιόδου με την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Χτίζουμε στη φετινή χρυσή χρονιά και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το προϊόν μας με ελέγχους που πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ συνεχίζουμε την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας με βάση το μοντέλο της περασμένης τριετίας.

Δεν μπορώ να μην επισημάνω και την ιδιαίτερη συμβολή στα θετικά αποτελέσματα της φετινής χρονιάς από τα ελαιοτριβεία μας που δούλεψαν στο σύνολό τους σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν την περιβαλλοντική νομοθεσία»

Εξωστρέφεια και εξαγωγές…

Στις εκθέσεις που θα ακολουθήσουν τη νέα χρονιά σε Ελλάδα και εξωτερικό με στόχο την προώθηση του ελαιολάδου στις αγορές αναφέρθηκε ο κ. Βασιλόπουλος τονίζοντας τα εξής: «Η αυξανόμενη ζήτηση του ελαιολάδου μας που σχετίζεται με τη δημοτικότητα της μεσογειακής κουζίνας μας δημιουργεί μεγαλύτερο το αίσθημα εξωστρέφειας.

Η παρουσία της Περιφέρειας μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης θα είναι εντονότερη τη νέα χρονιά σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις για την προβολή και προώθηση του ελαιολάδου μας αλλά και των άλλων προϊόντων μας».

Ολοκληρώθηκε η ενίσχυση στα πυρόπληκτα ελαιοτριβεία

Πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι πληρωμές προς τους δικαιούχους ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις επεξεργασίας ελαιοκάρπου που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της χώρας το καλοκαίρι του 2021, σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Συνολικά, 31 ελαιοτριβεία έλαβαν ενίσχυση ύψους 1.081.781,07 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Ένα ακόμα μέτρο της Κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Πρόκειται για το ειδικό σχήμα στήριξης των επιχειρήσεων επεξεργασίας ελαιοκάρπου που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της χώρας το καλοκαίρι του 2021, καθώς σε συνέχεια της δημοσίευσης της σχετικής κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΦΕΚ Β’ 6352/14.12.2022) και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αιτήσεων εκ μέρους των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων στις 23 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν -μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων- οι πληρωμές προς τους δικαιούχους. Συγκεκριμένα, περίπου 1,1 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν στους λογαριασμούς 31 δικαιούχων. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και όλους τους ενδιαφερομένους, για τη στήριξη των πληγέντων από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, προκειμένου να συμβάλλουμε στην ταχεία ανάκαμψη των πυρόπληκτων περιοχών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου