Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

«Νυχτώνει» στο ΜέΡΑ25

 Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου, 2023

«Νυχτώνει» στο ΜέΡΑ25 | tovima.gr
Τα αναπάντητα ερωτήματα συνεχίζουν να πλανώνται πάνω από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη

Το μπαράζ αποχωρήσεων, οι κραυγές και ψίθυροι για εσωκομματικές συμπεριφορές στα όρια του bullying και οι καταγγελίες ακόμη και για φαινόμενα σεξισμού κλυδωνίζουν επικίνδυνα το κόμμα Βαρουφάκη

Οι πρόσφατες προσχωρήσεις της Αγγελικής Αδαμοπούλου και της Φωτεινής Μπακαδήμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες είχαν αποχωρήσει από το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και ανεξαρτητοποιήθηκαν (είχε προηγηθεί η αποχώρηση της Κωνσταντίνας Αδάμου, η οποία έχει ενταχθεί στο ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ παραμένοντας ωστόσο ανεξάρτητη βουλευτής), αλλά και στελεχών όπως οι υποψήφιες βουλευτές και τομεάρχες Δικαιοσύνης Ιωάννα Λαχανά και Μαρία Μποτονάκη και ο πρώην διευθυντής του Γραφείου Τύπου Νίκος Καραμπάσης, έφεραν στην επιφάνεια τα αναπάντητα ερωτήματα που πλανώνται πάνω από το… μετα-κομματικό μόρφωμα που εισήγαγε στην πολιτική ζωή ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοτε «asset» του Αλέξη Τσίπρα.

Είναι το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη μια «κλειστή λέσχη εκλεκτών», όπου περισσεύει το «πλεόνασμα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού», όπως έχει καταγγελθεί μαζί με φαινόμενα «αντιδημοκρατικών, αντισυντροφικών, αντιδεοντολογικών και αυταρχικών συμπεριφορών» στα όρια του bullying και του mobbing, «προγραφών» και «προσβολής της προσωπικότητας» στα όρια της εξύβρισης και της δυσφήμησης;

Είναι ο «καριερισμός» και οι «ατομικές φιλοδοξίες» που προσάπτει το ΜέΡΑ25 στις πρώην βουλευτές του που τις ώθησαν στην «έξοδο» από το κόμμα και αν ναι, γιατί ο «καριερισμός» και οι «ατομικές φιλοδοξίες» τους να μην εξυπηρετούνταν παραμένοντας σε αυτό;

«Εμείς θα συνεχίσουμε με αυτούς κι αυτές που επιμένουν να παλεύουν για τους ανθρώπους και όχι για τα αξιώματα και την εξουσία πάση θυσία, όπως οι νέοι συνομιλητές των πρώην βουλευτριών μας που δεν τους ενοχλεί τελικά η συνθηκολόγηση του 2015 και οι «αυταπάτες» του κ. Τσίπρα γιατί αποτελούν περασμένα, ξεχασμένα!» ήταν η πικρόχολη αντίδραση του κόμματος στις προσχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η περίπτωση Μπακαδήμα

Αν στην περίπτωση της Αδαμοπούλου το ΜέΡΑ25 τής προσάπτει ότι οι πραγματικοί λόγοι αποχώρησής της ήταν «η προσωπική της πολιτική «κωλοτούμπα» για να συνταχθεί με τον μετρ του είδους και να απεμπολήσει κι αυτή το αντιμνημονιακό της παρελθόν», στην περίπτωση της Μπακαδήμα τα πράγματα διαφέρουν στον βαθμό που υπήρξε από τις πλέον έμπιστες και αφοσιωμένες στενές συνεργάτιδες του Βαρουφάκη από τότε που ήταν υπουργός Οικονομικών αλλά και αργότερα με ρόλο στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ως γραμματέας της και έντονη δραστηριότητα στις ιδρυτικές διεργασίες του ΜέΡΑ25 και της ευρωπαϊκής προέκτασής του DiEM25.

Η σκληρή απάντηση

Αν και η ίδια απέφυγε να μιλήσει για όσα διαδραματίζονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες, παρά τα όσα έχουν καταγγελθεί για έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών, για «αρεστούς» περί τον Βαρουφάκη που ασκούν πιέσεις, ακόμα και για φαινόμενα «σεξισμού», το κόμμα της διά της συντονίστριας της ΚΕ Λίτσας Αλεξάκη της επιφύλαξε τα χειρότερα: «Την έβαλαν οι ψηφοφόροι του ΜέΡΑ25 στη Βουλή για να αντισταθεί στο «αριστερό» μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ κι εκείνη πήρε «μεταγραφή» στον ΣΥΡΙΖΑ. Χαιρόμαστε. Ο αμοραλισμός κι ο ξεδιάντροπος καριερισμός – ανεξαρτήτως φύλου – δεν έχουν θέση στο ΜέΡΑ25» ήταν το σχόλιό της, ενώ και στην περίπτωση της Αδάμου, η οποία έχει καταγγείλει ότι δεχόταν αφόρητο bullying να παραδώσει την έδρα όταν ήταν έγκυος, τα κομματικά βέλη για το ότι «ερωτοτροπεί με το ΠαΣοΚ» ήταν εξίσου χαρακτηριστικά. «Αυτά τα παλαιοκομματικά, αποστασιακά, μικροκομματικά αλισβερίσια όταν ντύνονται με ένα περιτύλιγμα MeToo που κατηγορούν εμένα προσωπικά για σεξισμό, πραγματικά με κάνουν να χάνω την ανάσα μου…» έχει δηλώσει ο κ. Βαρουφάκης.

INFO

Επαναδιατύπωση του «οράματος»

Το πλήγμα που έχει υποστεί η εικόνα του κόμματος Βαρουφάκη εξαιτίας των αποχωρήσεων των βουλευτών, αλλά και η συστράτευσή τους (στις περιπτώσεις Αδαμοπούλου και Μπακαδήμα) με τον «ορκισμένο εχθρό» του, Αλέξη Τσίπρα, διαμορφώνουν ένα περιοριστικό πλαίσιο όσον αφορά τη διακηρυγμένη θέση του ΜέΡΑ25 για προεκλογικό διάλογο με στόχο την προγραμματική συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων, μια προοπτική που δεν προχώρησε. Για αυτό και ο Βαρουφάκης επαναδιατύπωσε το «όραμά» του περιορίζοντάς το στον «ευρύτερο ριζοσπαστικό χώρο» και τις διεργασίες σε αυτόν, με στόχο να διαμορφωθεί ένα «Αριστερό, Κινηματικό, Ανατρεπτικό Μέτωπο που απαιτεί η αντίσταση στο αναστημένο, και ισχυρότερο από ποτέ, Ολιγαρχικό-Μνημονιακό Καθεστώς», όπως έγραψε, προσβλέποντας ενδεχομένως στη συμπόρευση με δυνάμεις όπως η επανασυσταθείσα ΛΑΕ – Ανυπότακτη Αριστερά του Δημήτρη Στρατούλη και λοιπές αντιμνημονιακές δυνάμεις.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου