Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Ιλον Μασκ: Το μεγάλο στοίχημα της Neuralink – Εμφυτεύματα μικροτσίπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο

  Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, 2022

H εταιρεία του Μασκ φέρεται να παραβίασε τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων (Animal Welfare Act) κατά τη διάρκεια των πειραμάτων της για τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα

Ιλον Μασκ: Το μεγάλο στοίχημα της Neuralink – Εμφυτεύματα μικροτσίπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο

Η εταιρεία εμφυτευμάτων Neuralink του Ίλον Μασκ έχει τώρα σαν στόχο να εμφυτεύσει το πρώτο μικροτσίπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο μέσα στους επόμενους έξι μήνες –αν και οι προκλήσεις για τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου είναι εδώ.

Ως μια από τις νέες αυτές προκλήσεις που καλείται τώρα να αντιμετωπίσει, εκτός από τις προφανείς που σχετίζονται με ιατρικούς, τεχνολογικούς και κοινωνικούς λόγους, είναι και έρευνα για τη Neuralink που ξεκίνησαν οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ. Οι αρχές θα διερευνήσουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία φέρεται να παραβίασε τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων (Animal Welfare Act) κατά τη διάρκεια των πειραμάτων για τα εμφυτεύματα αυτά. Οι έρευνες αφορούν το θάνατο 1.500 ζώων από το 2018.

Ο Μασκ ο οποίος διοικεί επίσης την Tesla, τη SpaceX και το Twitter, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι η Neuralink ζητά έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να δοκιμάσει τη συσκευή του σε ανθρώπους και προέβλεψε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε έξι μήνες. Σε παρουσίαση για το εμφύτευμα της Neuralink που ο Elon Musk ελπίζει ότι κάποια μέρα θα συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστή, δύο πίθηκοι φέρεται να κινούσαν δρομείς υπολογιστή με τον εγκέφαλό τους.

To στοίχημα των εμφυτευμάτων

Ο Μασκ υποστηρίζει ότι το εμφύτευμα θα μπορούσε να καταστήσει δυνατό τον έλεγχο του υπολογιστή για άτομα με κάποιας μορφής ασθένεια όπως παράλυση, όχι μόνο σε εργαστηριακό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό. Σύμφωνα με τον κροίσο, η Neuralink αναπτύσσει εμφυτεύματα που μπορούν να τοποθετηθούν στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό και πιθανώς να αποκαταστήσουν την κίνηση σε κάποιον που πάσχει από παράλυση. Επίσης κάνει λόγο για οφθαλμικό εμφύτευμα που προορίζεται να βελτιώσει ή να αποκαταστήσει την ανθρώπινη όραση. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Μασκ έδειξε βίντεο με πίθηκο ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο εμφανιζόταν να «πληκτρολογεί τηλεπαθητικά» σε μια οθόνη μπροστά του. Πέρυσι ο Μασκ είπε ότι η Neuralink είχε εγκαταστήσει ασύρματο εμφύτευμα σε πίθηκο που του επέτρεπε να παίζει βιντεοπαιχνίδια με το μυαλό του.

Ειδικοί πάντως στον κλάδο αμφισβήτησαν την πρόοδο που έδειξε η επίδειξη με τη συσκευή, ειδικά δεδομένου του εύρους των μελετών και πειραμάτων που πραγματοποιούνται σε εθνικό επίπεδο, αναφέρει το Bloomberg.

«Πρόκειται για σταδιακή πρόοδο», είπε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Ντάνιελ Γιόσορ, νευροχειρουργός και νευροεπιστήμονας στην Ιατρική Σχολή Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ο οποίος έχει εργαστεί με παρόμοιες συσκευές, αφού παρακολούθησε την παρουσίαση. “Το υλικό είναι εντυπωσιακό, αλλά δεν αντιπροσωπεύει μια δραματική πρόοδο στην αποκατάσταση ή τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.” Το έργο της Neuralink είναι μια σημαντική πρόοδος, πρόσθεσε, αλλά τα αποτελέσματα που έδειξε η εταιρεία δεν ήταν τόσο σημαντικά.

Η Neuralink δεν έχει προς το παρόν έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την πώληση οποιασδήποτε συσκευής. Ο Μασκ είπε ότι η εταιρεία είχε υποβάλει έγγραφα στην υπηρεσία για να ζητήσει άδεια να εμφυτεύσει τη συσκευή της σε άνθρωπο. Προέβλεψε ότι θα γίνει δοκιμή σε ανθρώπους μέσα σε έξι μήνες και προσέθεσε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα εξαρτηθεί από το την FDA μετά από πλήρη αξιολόγηση των κινδύνων της χειρουργικής εμφύτευσης.

Η έρευνα για τα ζώα

Οι έρευνες για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων αφορούν καταγγελίες ότι οι δοκιμές σε ζώα γίνονται βιαστικά, ανέφερε το Reuters. Η έρευνα ξεκίνησε από τον Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Γεωργίας που είναι αρμόδιο στις ΗΠΑ για τέτοιες περιπτώσεις, μετά από αίτημα ομοσπονδιακού εισαγγελέα, ανέφερε το Reuters. επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν την έρευνα και τις επιχειρήσεις της εταιρείας.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου