Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Ακυρώθηκε η συνεδρίαση της Εφορείας της Θεολογικής Σχολής

 Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου, 2022

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, Γεώργιος Καντώνης, ακύρωσε τη συνεδρίαση της Εφορείας η οποία είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 όπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» στο δημοσίευμα του, της 16ης Δεκεμβρίου με τίτλο: «Σε νέα κρίση περιέρχεται η Θεολογική Σχολή Βοστώνης».

Ο κ. Καντώνης επικαλέστηκε «προσωπικούς λόγους» για την ακύρωση της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.» από μέλη της Εφορείας τα οποία είπαν ωστόσο ότι «η Σχολή έστειλε γραπτώς τις εκθέσεις από όλα τα τμήματα της όπως γίνεται συνήθως».

Μιλώντας στον «Ε.Κ.» με τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας τους είπαν ότι «πληροφορηθήκαμε τις λεπτομέρειες της καινούργιας κρίσης που προκαλεί ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για τη Σχολή από το δημοσίευμα του «Ε.Κ.» και τόνισαν πως «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί». Είπαν ακόμα ότι «όλα τα μέλη της Εφορείας τάσονται στο πλευρό του Προέδρου της Σχολής κ. Καντώνη ο οποίος προσπαθεί για την ακεραιότητα και την αναγνώριση της Σχολής». Πολλοί πιστεύουν ότι ο κ. Ελπιδοφόρος για μία ακόμα φορά προσπαθεί να εξωθήσει τον κ. Καντώνη σε παραίτηση. Ήδη το 2021 παραιτήθηκε μία φορά, πλην όμως ανακάλεσε.

Εν τω μεταξύ η Σχολή κλείνει για τις επικείμενες Γιορτές των Χριστουγέννων και αναμένεται να ανοίξει τον Ιανουάριο για το Ακαδημαϊκό εξάμηνο της Άνοιξης.

Εν τω μεταξύ διάχυτος είναι ο φόβος τόσο στη Σχολή, όσο και ανάμεσα σε κληρικούς και λαϊκούς που καταλαβαίνουν τα ακαδημαϊκά πράγματα και την Αμερικανική Ακαδημαϊκή κουλτούρα των Ανωτέρων Ιδρυμάτων πως οι ετσιθελικές παρεμβάσεις, ασυνεννόητες εξαγγελίες και αποφάσεις του Αρχιεπισκόπου με το αιτιολογικό ότι «είμαι Αρχιεπίσκοπος και κάνω ό,τι θέλω» που επικαλείται συχνά-πυκνά για τη Σχολή, θέτουν σε διακινδύνευση την ίδια της την αναγνώριση από τις Αρμόδιες Αρχές. Επισημαίνεται ότι πρόσφατα οι Ακαδημαϊκές Αρχές αφιέρωσαν αρκετές ημέρες πριν μερικές εβδομάδες ελέγχοντας και αξιολογώντας το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή.

Η καινούργια κρίση δημιουργήθηκε στη Σχολή όπως αποκάλυψε ο «Ε.Κ.» στις 16 Δεκεμβρίου «έπειτα από δημόσια ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου από το Αμμάν της Ιορδανίας υποσχόμενος σε όλους ιερείς και διακόνους από την Ιορδανία που επιθυμούν να σπουδάσουν στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή ότι θα λάβουν πλήρη υποτροφία για τις σπουδές τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προέβη σ’ αυτή την δημόσια εξαγγελία και δέσμευση μέσω του λογαριασμού του του Facebook, επισκεπτόμενος τους Αγίους Τόπους και την Ιορδανία ενεργών ως ξεναγός σε ομάδα Ελληνοαμερικανών ανάμεσα στους οποίους ήταν και μερικοί Αρχοντες του Πατριαρχείου.

Οι υπεύθυνοι της Σχολής και συγκεκριμένα ο πρόεδρος Γεώργιος Καντώνης, οι καθηγητές, τα μέλη της Εφορείας το πληροφορήθηκαν από το Facebook του κ. Ελπιδοφόρου και έμειναν κατάπληκτοι καθότι όχι μόνο κάποια υποτυπώδης συνεννόηση δεν προηγήθηκε με τον πρόεδρο και τους λοιπούς υπεύθυνους, αλλά ούτε καν ενημέρωση.

Συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έγραψε την εξής εξαγγελία-ανακοίνωση στο Facebook: «Έπειτα από τη Θεία Λειτουργία στην Μητρόπολη του Αμμάν, ανακοίνωσα ότι όλοι ιερείς και διάκονοι στην Ιορδανία είναι ευπρόσδεκτοι να ακολουθήσουν την Θεολογική τους εκπαίδευση στο Ελληνικό Κολέγιο και τον Τίμιο Σταυρό με πλήρη υποτροφία. Η πρωτοβουλία αυτή φανερώνει την έμπρακτη υποστήριξη μας προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων».

Εν τω μεταξύ έντονος προβληματισμός έχει ανακύψει, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Ε.Κ», ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη της Ηγεσίας των 100 για τα τεκταινόμενα στη Σχολή και την παροχή υποτροφιών σε φοιτητές της, υπογραμμίζοντας ότι τα χρήματα δίνονται για τους Ελληνορθόδοξους φοιτητές οι οποίοι προορίζονται για ιερείς για να υπηρετήσουν στις Ελληνικές Ορθόδοξες κοινότητες στην Αμερική. Είναι χαρακτηριστική η φράση ανώτερου αξιωματούχου της Ηγεσίας των 100 πως «ο Αρχιεπίσκοπος άρχισε και χρησιμοποιεί την Ηγεσία των 100 ως κουμπαρά για διάφορες αιτίες από Πατριαρχικές επισκέψεις, μέχρι Κληρικολαϊκές Συνελεύσεις».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου