Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Ο πρόεδρος της «Παιδείας» Ηλίας Τομάζος εξηγεί στον «Ε.Κ.»

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία» που ίδρυσε το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, Ηλίας Τομάζος, σε συνέντευξη στον «Εθνικό κήρυκα» είπε ότι «έπειτα από πολλά χρόνια εργασίας, με πολύ καλό κόσμο, με εθελοντές, με την οικονομική βοήθεια της Ομογένειας πετύχαμε κάτι που είναι αντάξιο του ελληνικού πολιτισμού».

Μιλώντας για την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού, είπε, πως «η κυρία Μενδώνη ήλθε με δική μας πρόσκληση. Με τη βοήθειά της έχουμε κάνει μελέτη για το εσωτερικό του Μουσείου ‘Σπάρτη’. Επίσης, μας έχει στείλει μόνιμες ιστορικές αναπαραστάσεις τις οποίες ήδη έχομε τοποθετήσει. Επίσης μας έχει στείλει εκμαγεία, αντίγραφα».

Είπε επίσης, πως «η κυρία Μενδώνη μας έχει βοηθήσει για πολλά χρόνια. Πριν δώδεκα χρόνια κάναμε αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού να μας παραχωρήσει κτίριο στη Ρόδο για τα προγράμματά μας. Η κυρία Μενδώνη, η οποία ήταν τότε Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, ήταν εκείνη που συνέβαλλε και ικανοποιήθηκε το αίτημά μας. Το κτίριο ανήκε στο Δημόσιο και μας το έδωσε».

Ο Πρόεδρος της “ΠΑΙΔΕΙΑΣ” Ηλίας Τομάζος ακούει προσεκτικά την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών της “Παιδείας”.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Στην ερώτηση αν έχετε βοηθηθεί οικονομικά, απάντησε πως «ποτέ δεν πήραμε χρήματα από το ελληνικό κράτος είτε για το Κέντρο εδώ, ή για το θέατρο ή το Μουσείο ή για τα προγράμματα που κάνουμε στην Ελλάδα. Πηγαίνουμε φοιτητές στην Ελλάδα. Από το 1984 έχουμε πάρει πάνω από τρεις χιλιάδες παιδιά. Φροντίζουμε ώστε το κάθε παιδί να πάρει και μία μικρή υποτροφία από την ‘Παιδεία’, βρίσκουμε τρόπο να βοηθούμε τα παιδιά. Από το έτος 2010 ξεπεράσαμε τα δύο εκατομμύρια δολάρια σε υποτροφίες. Από το 2010 μέχρι το 2020 ξεπεράσαμε τα τρία εκατομμύρια».

Αναφορικά πού τα βρίσκουν τα χρήματα για τις υποτροφίες είπε «με τον ίδιο τρόπο που έγιναν τα κτίρια, από δωρεές απλών ανθρώπων, από πιτσαδόρους, όχι μόνο σαν άτομα αλλά μας βοήθησαν και σαν Οργανισμός ‘Πανγκριγκόριαν’, μας έδωσαν πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες ειδικά για το θέατρο. Η Πανλακωνική μας έχει δώσει για το Μουσείο περίπου πεντακόσιες χιλιάδες».

Στην ερώτηση αν η «Παιδεία» ως Οργανισμός δίνει οικονομικό απολογισμό εσόδων και εξόδων, απάντησε: «Βεβαίως κάθε χρόνο από ορκωτούς λογιστές, έχουμε τα οικονομικά στοιχεία για όλα αυτά τα χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε με ορκωτούς λογιστές όχι ελληνικής καταγωγής, αλλά αμερικανική φίρμα, που τα παραδίνουμε όλα, τα ελέγχουν επί μήνες και κάνουν την έκθεσή τους».

Οταν τον ρωτήσαμε ποιος είναι ο προϋπολογισμός των λειτουργικών εξόδων του Κέντρου «Παιδεία», ο κ. Τομάζος είπε, ότι «δεν πληρώνεται κανένας από εμάς στο Συμβούλιο της ‘Παιδείας’, ούτε οι καθηγητές που είμαστε εδώ πληρωνόμαστε από την ‘Παιδεία’».

Στην ερώτηση εκείνον ποιος τον πληρώνει, απάντησε πως «εγώ είμαι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ το οποίο και με πληρώνει». Διευκρίνισε ότι «το Πανεπιστήμιο δεν βοηθάει για να συντηρηθεί το Κέντρο επειδή έχουμε το εκκλησάκι, κι έτσι εμείς φροντίζουμε για τη θέρμανση, τον ηλεκτρισμό, για όλα τα έξοδα που ανέρχονται σε πενήντα χιλιάδες δολάρια».

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θαυμάζει το νεόδμητο Μουσείο “Σπάρτη” του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών “Παιδεία”. Διακρίνονται, ο Ηλίας Τομάζος, η Αννα Παναγιωταρέα, ο Θεόδωρος Παυλάκος και ο Γρηγόρης Στάμος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Οταν ρωτήσαμε τον κ. Τομάζο τι έχει συμβεί στο Πανεπιστήμιο του Ροντ Αϊλαντ όπου χτιζόταν Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και παρεκκλήσιο, είπε πως «εκεί θα μπορούσε σήμερα να ήταν ανοιχτό το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών. Η επίσημη εκσκαφή του εδάφους έγινε στις 30 Ιουνίου του 2009, αλλά είχε γίνει κι άλλη μία το 2005 τότε που μας είχε παραχωρήσει η πολιτεία το οικόπεδο. Παραχωρήθηκε με απόφαση της Βουλής και της Γερουσίας του Ροντ Αϊλαντ με υπογραφή του τότε κυβερνήτη και του γενικού εισαγγελέα για πεντακόσια χρόνια που είναι το ανώτατο χρονικό διάστημα που θα μπορούσε να μας παραχωρήσει γιατί για πεντακόσια χρόνια παραχώρησαν και στο υπουργείο Αμύνης, στο Ναυτικό».

Στην ερώτηση πού κόλλησε το θέμα, είπε, ότι «όλα πήγαιναν καλά με την πρώτη διοίκηση του Πανεπιστημίου που είχαμε γνωρίσει. Οταν άλλαξε η διοίκηση καταλάβαμε από την αρχή ότι άλλαξαν τα πράγματα. Αρχίσαμε το χτίσιμο αρχές Αυγούστου το 2009, αρχές Νοεμβρίου κάναμε την τελετή του ακρογωνιαίου λίθου με τον Μητροπολίτη Μεθόδιο και πλήθος ομογενών, στην οποία δεν ήλθε κανείς από το Πανεπιστήμιο, ούτε ο καινούργιος Πρόεδρος ούτε κανείς. Εμείς συνεχίζαμε να εργαζόμαστε. Από την πρώτη μέρα που πήγε το μηχάνημα να κάνει εκσκαφή θεμελίων ανακαλύψαμε ότι το επίπεδο του νερού ήταν πολύ υψηλό κι αυτό μας καθυστέρησε. Επρεπε να αλλάξουμε τα σχέδια κι όλα αυτά απαιτούσαν χρόνο. Αφού συνεχώς εργαζόμασταν και είχαμε κάνει σχεδόν το σαράντα τοις εκατό έπειτα από δύο χρόνια το Πανεπιστήμιο μας ζήτησε να σταματήσουμε με την αιτιολογία ότι δεν το είχαμε τελειώσει. Μας είπαν ότι το παρατήσατε το έργο, που δεν είναι αλήθεια διότι δουλεύαμε συνεχώς. Μας απείλησαν μάλιστα ότι θα το γκρεμίσουν. Μας πήραν στο δικαστήριο γιατί επικαλούμασταν τη συμφωνία που είχαμε υπογράψει. Πήγαμε στο Ανώτατο Δικαστήριο και μας δικαίωσε πριν δύο χρόνια. Παρ’ όλα αυτά επέμεναν όμως να τον κατεδαφίσουν. Τελικά πήγαμε μπροστά σε arbitrator (διαιτητή) ο οποίος ήταν ο αρχιδικαστής του Ροντ Αϊλαντ, ο οποίος θα αποφασίσει μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Εχουμε πληρώσει πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες σε δικηγορικά έξοδα. Εχουμε ξοδέψει μέχρι τώρα για τα κτίρια ένα εκατομμύριο εφτακόσιες χιλιάδες». Συμπλήρωσε πως «το μόνο που θέλουμε είναι να μας αφήσουν τα ολοκληρώσουμε το έργο».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου