Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Το Κόσοβο υπέβαλε επίσημο αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση

 Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, 2022

Μολονότι η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, Ισπανία, Σλοβακία και Ρουμανία δεν το αναγωρίζουν ως ανεξάρτητο κράτος.
Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι (κέντρο), ο πρωθυπουργός του, Αλμπιν Κούρτι (δεξιά) και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Γκλάουκ Κονιούφτσα (αριστερά) υπογράφουν την αίτηση για ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε Προεδρική τελετή στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου στις 14 Δεκεμβρίου 2022.
Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι (κέντρο), ο πρωθυπουργός του, Αλμπιν Κούρτι (δεξιά) και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Γκλάουκ Κονιούφτσα (αριστερά) υπογράφουν την αίτηση για ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε Προεδρική τελετή στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου στις 14 Δεκεμβρίου 2022.
ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Η επίσημη αίτηση του Κοσόβου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράφηκε την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, από την Πρόεδρο της χώρας Βιόσα Οσμάνι, τον Πρωθυπουργό Aλμπιν Κούρτι και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Γκλάουκ Κονιούφτσα. Το αίτημα θα υποβληθεί επίσημα στην Τσεχική Προεδρία της ΕΕ.

Η Οσμάνι χαρακτήρισε την υπογραφή της αίτησης «ιστορική στιγμή» και τόνισε ότι για το Κόσοβο δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την ένταξη στην ΕΕ.

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα προς την ένταξη στην ΕΕ… Είναι μια ιστορική στιγμή με την οποία θέλουμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κούρτι μετά την υπογραφή του εγγράφου. Πρόσθεσε ότι ο ρυθμός της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ θα εξαρτηθεί από τη δέσμευσή του να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στους τομείς του εκδημοκρατισμού, του κράτους δικαίου και της οικονομικής ανάπτυξης.

Remaining Time 0:00
 

Ο Koνιούφτσα κάλεσε τους ηγέτες των κρατών μελών και την Κομισιόν να εγκρίνουν την αίτηση του Κοσόβου και δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα είναι πλήρης χωρίς όλα τα ευρωπαϊκά έθνη.

«Αυτό είναι το πρώτο επίσημο βήμα προς την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ. Αυτό το ταξίδι περνά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή… Η αίτηση ανήκει πλέον στις κυβερνήσεις των χωρών μελών, τις οποίες καλούμε να ψηφίσουν ομόφωνα».

Το 2030 ο στόχος της ένταξης και το πιθανό βέτο των πέντε κρατών-μελών

Σε συνέντευξή του στο POLITICO πριν από την υπογραφή της αίτησης, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Κοσόβου, αρμόδιος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Μπέσνικ Μπισλίμι, δήλωσε ότι το Κόσοβο στοχεύει το 2030 ως την πιθανή ημερομηνία ένταξής του, παρόλο που γνωρίζει τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας. Ο Μπισλίμι πρόσθεσε ότι ο ενθουσιασμός για την ένταξη στην ΕΕ που εκφράζει ο νεαρός πληθυσμός της χώρας, αποτελεί πλεονέκτημα, αλλά παραδέχτηκε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου θα είναι δύσκολες μετά από «μια μακρά περίοδο στασιμότητας».

Το Κόσοβο είναι η τελευταία χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ και η μόνη που είναι υποχρεωτική η βίζα. Έχει θεωρηθεί δυνητικός υποψήφιος μαζί με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία αναμένεται να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στις 15 Δεκεμβρίου μετά την υποβολή της αίτησης το 2016.

Προκειμένου το Κόσοβο να γίνει υποψήφια χώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δώσει τη σύστασή της και να την εγκρίνουν και τα 27 κράτη μέλη. Αφού λάβει τελικά το καθεστώς υποψήφιας χώρας, το Κοσσυφοπέδιο θα χρειαστεί την έγκριση όλων των κρατών μελών για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριέλαβε το Κόσοβο στις ετήσιες εκθέσεις προόδου της για τη διεύρυνση από τότε που κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008.

Ωστόσο, δεν αναγνωρίζουν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πορεία του προς την ένταξη στην ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα πολλά βήματα της διαδικασίας που απαιτούν συναίνεση. Οι πέντε χώρες της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο είναι η Ισπανία, η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Κύπρος και η Ρουμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου