Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

ΗΠΑ: Στερεύουν τα πηγάδια σχιστολιθικού πετρελαίου αφήνοντας μετέωρη ενεργειακά την Ευρώπη

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Η Ε.Ε. «χάνει» μια ακόμη εναλλακτική λύση
DAVE EINSEL VIA GETTY IMAGES

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό που η χώρα έγινε η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο. Όμως, η εικόνα αλλάζει ραγδαία καθώς τα πηγάδια στερεύουν, σε μια εποχή που ο κόσμος και ιδιαίτερα η Ευρώπη αναζητά πετρέλαιο, μακριά από την ρωσική αγορά.

Σύμφωνα με το Reuters, η άλλοτε κερδοφόρος αγορά του σχιστολιθικού πετρελαίου επιβραδύνεται με ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου να προειδοποιούν ήδη για μελλοντικές μειώσεις από υπερκαταπονημένα κοιτάσματα πετρελαίου και λιγότερο παραγωγικά πηγάδια.

Η σημερινή συνάντηση των χωρών του ΟΠΕΚ+ στην Βιέννη, έγινε σε ένα διαφορετικό κλίμα απ′ ότι πριν την πανδημία, καθώς Σαουδική Αραβία και Ρωσία εξέταζαν μια επιπλέον μείωση της παραγωγής πετρελαίου, χωρίς να φοβούνται ότι το κενό στην αγορά θα καλυφθεί από την αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου.Ωστόσο αποφάσισαν τελικά η παραγωγή να παραμένει προς το παρόν στα ίδια επίπεδα.

Όσο για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, υπουργοί του ΟΠΕΚ έχουν πει πως είναι πολύπλοκο και πιθανόν αναποτελεσματικό καθώς η Μόσχα πωλεί το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, που αρνήθηκαν να καταδικάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στερεύουν τα πηγάδια

Ο παραγκωνισμός του αμερικανικού σχιστόλιθου σημαίνει ότι οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο μπορεί να αντιμετωπίσουν έναν χειμώνα υψηλότερων τιμών καυσίμων, με τη Ρωσία να απειλεί να μπλοκάρει τις πωλήσεις πετρελαίου σε χώρες που υποστηρίζουν το πλαφόν, (ΕΕ, G7 και Αυστραλία) και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αδυνατούν να παρέμβουν ουσιαστικά.

Κι ενώ η παραγωγή μειώνεται, το κόστος εξόρυξης εκτοξεύεται χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να ρίχνουν λεφτά τους για την επέκταση των γεωτρήσεων.

Κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας εκπληκτικής ανάπτυξης, οι εταιρείες αψηφούσαν τις προβλέψεις για μείωση της παραγωγής καθώς η τεχνολογία άνοιγε όλο και περισσότερο την αγορά φέρνοντας επανάσταση στην παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία.

Όμως το τέλος των νέων τεχνολογιών φαίνεται οτι οδηγεί σε μαρασμό τη βιομηχανία καθώς ο πληθωρισμός έχει ωθήσει το κόστος παραγωγής του έως και 20%, ενώ τα πηγάδια σιγά σιγά στερεύουν.

Οι δαπάνες έρευνας και μηχανικής στην κορυφαία εταιρεία πετρελαιοειδών SLB μειώθηκαν φέτος στο 2,3% των εσόδων του έως τον Σεπτέμβριο, από 2,4% την ίδια περίοδο πέρυσι. Στην Helmerich & Payne, έναν από τους μεγαλύτερους εργολάβους γεώτρησης, ο προϋπολογισμός για το 2023 θα αυξηθεί μόνο 1 εκατομμύριο δολάρια, από τα 27 εκατομμύρια δολάρια του 2022.

Οι δαπάνες του κλάδου για νέες γεωτρήσεις, σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley, «είναι στην καλύτερη περίπτωση μέτριες με τις επενδύσεις να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο».

Ισχυροποιεί τη θέση του ο ΟΠΕΚ

Μετά τον πόλεμο τιμών του ΟΠΕΚ το 2014-2016, εκατοντάδες εταιρείες πετρελαίου χρεοκόπησαν με τον σχιστόλιθο να επικρατεί λόγο του χαμηλού του, τότε, κόστους. Αυτό έφερε στις ΗΠΑ τεράστια κέρδη, ενώ από το 2018 είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού στον κόσμο.

Αν και η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει ότι η συνολική παραγωγή πετρελαίου θα φτάσει σε νέα κορύφωση το επόμενο έτος, πολλές φορές φέτος αναγκάστηκε να μειώσει τις προβλέψεις της.

Πρόσφατα μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης της παραγωγής του 2023 κατά 21%, στα περίπου 480.000 βαρελιών την ημέρα (bpd). Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μικρότερη ανάπτυξη σε σύγκριση με το κέρδος μόλις 500.000 bpd φέτος - το οποίο είναι ήδη πολύ χαμηλό από τις υψηλές προσδοκίες για αύξηση περίπου 900.000 bpd αυτήν την άνοιξη.

Μείωση έως και 50%

Όμως η παραγωγή μειώνεται συνεχώς στην Βόρεια Ντακότα, που ήταν μέχρι πρόσφατα πρωτοπόρος της βιομηχανίας σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, καθώς τα αποθέματα των πηγαδιών στερεύουν στην περιοχή Bakken της πολιτείας και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού την έχουν αφήσει μακριά από τις μέρες της άνθησής της.

Σήμερα, η παραγωγή σχιστόλιθου μειώνεται γρήγορα, σε σύγκριση με τις συμβατικές πετρελαιοπηγές, φτάνοντας ήδη στο 50% μετά το πρώτο έτος.

Καλύτερη η εικόνα στο δυτικό Τέξας και το Νέου Μεξικό, με τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές πετρελαιοπηγές των ΗΠΑ, καθώς είναι η μόνη περιοχή σχιστόλιθου των ΗΠΑ που υπερβαίνει τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου από πριν από την πανδημία του COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

HUFFPOSTGR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου