Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Μουντιάλ 2026: Η FIFA επανεξετάζει το σύστημα διεξαγωγής

 Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, 2022

Μουντιάλ 2026: Η FIFA επανεξετάζει το σύστημα διεξαγωγής | tovima.gr

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου κινδυνεύει να μετατρέψει την φάση των ομίλων σε ένα δεκαπενθήμερο βαρετών αγώνων

Στην επανεξέταση της μορφής του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στον Καναδά το 2026, προσανατολίζεται η FIFA. Μετά από την πιο συναρπαστική φάση ομίλων που έχουν δει διαχρονικά οι φίλαθλοι, η FIFA κινδυνεύει να «τα τινάξει όλα στον αέρα».

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου κινδυνεύει μετατρέψει την φάση των ομίλων σε ένα δεκαπενθήμερο βαρετών αγώνων, καθώς θα φιλοξενήσει 48 ομάδες στη διοργάνωση του 2026 στη Βόρεια Αμερική.

Το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας  επανεξετάζει τη μορφή του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς τα αρχικά σχέδια για 16 ομίλους των τριών ομάδων στην πρώτη φάση, με δύο από κάθε έναν να προχωρούν στην επόμενη, φαίνονται πλέον επικίνδυνα βαρετά.

«Αδιάφορα ή στημένα ματς»

Στην περίπτωση που η FIFA δεν αλλάξει την αρχική της απόφαση, το 2026, όταν ο Καναδάς, το Μεξικό και οι ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν από κοινού το Παγκόσμιο Κύπελλο, υπάρχει ο κίνδυνος πολλών «αδιάφορων» ή «στημένων» αγώνων.

Η FIFA παραδέχθηκε νωρίτερα φέτος ότι ανησυχούσε για την πιθανότητα τεχνητών αποτελεσμάτων, όπου δύο ομάδες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα θετικό αποτέλεσμα και για τις δύο, το οποίο θα απέκλειε την τρίτη ομάδα του ομίλου που δεν θα έπαιζε. «Είναι ένα θέμα που έχει τεθεί», είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της FIFA Victor Montagliani τον Μάρτιο.

Η μορφή του 2026 προβλέπει ότι οι 48 ομάδες μειώνονται σε 32 μετά τη φάση των ομίλων και στη συνέχεια το τουρνουά γίνεται νοκ άουτ.

Η εναλλακτική πρόταση

Η κύρια εναλλακτική πρόταση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ανάπτυξης της FIFA, Αρσέν Βενγκέρ, προβλέπει 12 ομίλους των τεσσάρων ομάδων, με τις καλύτερες τρίτες ομάδες να προκρίνονται μαζί με τις δύο πρώτες.

Επιπλέον υπάρχει και μια άλλη επιλογή να χωριστεί το Παγκόσμιο Κύπελλο σε δύο «ταμπλό» των 24 ομάδων, με έξι ομίλους των τεσσάρων ομάδων το καθένα. Ο νικητής του κάθε «ταμπλό» θα συναντιόταν στον τελικό.

Αυξημένος αριθμός αγώνων

Αυτό όμως θα σημαίνει ουσιαστική αύξηση του αριθμού των αγώνων. Το Παγκόσμιο Κύπελλο 32 ομάδων στο Κατάρ έχει συνολικά 64 αγώνες και διάρκεια 29 ημέρες, ενώ τα τελικά του 2026, με το συμφωνηθέν φορμάτ, θα περιλαμβάνουν 80 παιχνίδια σε 32 ημέρες.

Με ομίλους τεσσάρων ομάδων, οι αγώνες θα είναι 104, απαιτώντας τουλάχιστον μια επιπλέον εβδομάδα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η FIFA κινδυνεύει να ανατρέψει τον ενθουσιασμό των φιλάθλων σε μια μακρόσυρτη υπόθεση που χάνει τη λάμψη της και γίνεται βαρετή.

Περισσότεροι αγώνες, ωστόσο, θα σήμαιναν περισσότερα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο αποφέρει περίπου το 90% των εσόδων της FIFA, οι ηγέτες της θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ έχει αποφέρει 7,5 δισ. δολάρια από δικαιώματα και χορηγίες, ένα δισ. περισσότερα από ό,τι το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση της FIFA τον περασμένο μήνα.

Πηγή: ΟΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου