«Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η αθηροσκλήρωση μπορεί να εξελιχθεί και να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή νόσο της περιφερικής αρτηρίας (PAD)” αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Eric Stahl, μη επεμβατικός καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Staten Island.

Η συσσώρευση πλάκας μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την παιδική ηλικία για αυτό και οι ειδικοί συνιστούν τα τακτικά τσεκ απ από την ηλικία των είκοσι ετών.

Οι ειδικοί του John Hopkins Medicine αναφέρουν: “Ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς ξεκινά η αθηροσκλήρωση ή τι την προκαλεί, η σταδιακή συσσώρευση πλάκας ή πάχυνση λόγω φλεγμονής εμφανίζεται στο εσωτερικό των τοιχωμάτων της αρτηρίας. Αυτό μειώνει τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου στα ζωτικά όργανα και τα άκρα του σώματος”.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου

Οι πιο σημαντικοί τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου γύρω από τον τρόπο ζωής για την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή.

Επιπλέον, όποιος εμφανίζει υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και παχυσαρκία κινδυνεύει να αναπτύξει αθηροσκλήρωση.

Σε αυτά προστίθενται και το οικογενειακό ιστορικό, αφού τα άτομα που έχουν σχέση με κάποιον που έχει αθηροσκλήρωση διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο.

Η αθηροσκλήρωση εμφανίζεται πιο μετά στις γυναίκες

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με στεφανιαία νόσο είναι συχνά μεγαλύτερες από τους άνδρες.

Οι παράγοντες κινδύνου επηρεάζουν το ίδιο άνδρες και γυναίκες, ωστόσο οι γυναίκες επίσης αυξημένο κίνδυνο λόγω των επιπλοκών της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης και των από του στόματος αντισυλληπτικών, που αυξάνουν τον κίνδυνο αργότερα στην ζωή, αναφέρουν οι ειδικοί.

Η καθυστερημένη διάγνωση είναι επίσης πιθανή για τις γυναίκες, καθώς είναι πιο πιθανό να μην έχουν συμπτώματα ή να έχουν άτυπα συμπτώματα, όπως ο “θαμπός” πόνος, η δυσπεψία, η κόπωση και η ναυτία.

Ποιες είναι οι ενδείξεις και τα συμπτώματα

Καθώς οι αρτηρίες φράζουν, η ροή του αίματος περιορίζεται σε ορισμένα όργανα. Η στεφανιαία νόσος εμφανίζεται όταν αποφράσσονται οι αρτηρίες της καρδιάς.

Οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο μπορεί να εμφανίσουν πόνο στο στήθος, δυσφορία ή δύσπνοια. Μερικές φορές, ένα έμφραγμα είναι η πρώτη παρουσίαση της αθηροσκλήρωσης.

Το PAD εμφανίζεται όταν οι αρτηρίες, συχνά στα κάτω άκρα, φράζουν. Οι ασθενείς με PAD συνήθως βιώνουν κόπωση, πόνο, κράμπες ή ενόχληση στα πόδια τους, ιδιαίτερα όταν περπατούν ή ασκούνται.

Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα της αθηροσκλήρωσης μπορεί να αναπτυχθούν σταδιακά και μπορεί να είναι ήπια, καθώς η πλάκα συσσωρεύεται σταδιακά στην αρτηρία.

Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να διαφέρουν ανάλογα με την προσβεβλημένη αρτηρία. Ωστόσο, όταν μια κύρια αρτηρία είναι φραγμένη, τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά, όπως μια καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό ή οι θρόμβοι στο αίμα.