Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Reuters: Διαβουλεύσεις την Τετάρτη στο ΝΑΤΟ μετά το αίτημα της Πολωνίας για ενεργοποίηση του άρθρου 4

  Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, 2022

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών του ΝΑΤΟ θα έχουν την Τετάρτη συνομιλίες, κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας βάσει του Άρθρου 4 της συμμαχίας, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το Reuters

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών του ΝΑΤΟ θα έχουν την Τετάρτη συνομιλίες, κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας βάσει του Άρθρου 4 της συμμαχίας, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται το Reuters, τη στιγμή που έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία οι αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν πολωνικό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Ένας από τους διπλωμάτες είπε στο Reuters ότι η συμμαχία θα ενεργήσει προσεκτικά και χρειάζεται χρόνο για να επαληθεύσει τι ακριβώς έχει συμβεί.

Όταν ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα. 

Πολωνία: Τι είναι το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Μίλησα με τον Πρόεδρο της Πολωνίας, Ντούντα, για την έκρηξη στην Πολωνία. Εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια ζωών», ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Στόλτενμπεργκ. Συμπλήρωσε ότι «το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση και οι Σύμμαχοι διαβουλεύονται στενά. Είναι σημαντικό να τεκμηριώνονται όλα τα γεγονότα».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Πολωνία, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε στο BBC: «Εξετάζουμε τις αναφορές και συνεργαζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας Πολωνία».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας και άμυνας. Μετά τη συνεδρίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μιούλερ ανέφερε ότι «η Πολωνία βεβαιώνει ότι εάν χρειαστεί θα ζητήσει διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της συνθήκης για τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ». Είπε επίσης ότι η Πολωνία έχει αυξήσει την ετοιμότητα ορισμένων στρατιωτικών μονάδων.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσια», με τη Δύση από την πλευρά της να δηλώνει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για ρωσικούς πυραύλους, τις οποίες, πάντως, εξετάζει προσεκτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου