Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Ο Μπάιντεν δήλωσε στον Ερντογάν πως είναι υπέρ της αναβάθμισης των F-16, ισχυρίζεται η Αγκυρα (Βίντεο)

 Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, 2022

Αν είναι έτσι... να τον χαιρόμαστε τον Πρόεδρο!!!

Κυριάκο, πρόσεξε.  Ιστορία ξέρεις;  Η Ελληνική στρατειά στη Μικρά Ασία προδόθηκε από κάποιους "φιλέλληνες"

ΝΟΥΣΑ ΝΤΟΥΑ. ΜΠΑΛΙ. ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν επανέλαβε ότι είναι υπέρ της αναβάθμισης των F-16 κατά την έκτακτη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μπαλί της Ινδονησία, και όπως ανάφερε το «Bloomberg»,τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες των δύο ηγετών στο Twitter, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε τη συνάντηση εκ των προτέρων και οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον Μπάιντεν στην G-20 δεν είχαν τη δυνατότητα να την καλύψουν. Παράλληλα, οι αντίστοιχες ανακοινώσεις από την τουρκική προεδρία και τον Λευκό Οίκο ήταν λιτές, χωρίς πολλές πληροφορίες, για το τι συζητήθηκε. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων, ανάμεσά τους θέματα εμπορίου και ασφαλείας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη και δήλωσε στον Ερντογάν ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία στο αίτημά της για τα αεροσκάφη F-16, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Reuters» (Ρόιτερς) επικαλούμενο ωστόσο την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο αίτημα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τον ρόλο του στην επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών κατ’ εφαρμογήν της διεθνούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σχεδόν πανομοιότυπο ήταν το ανακοινωθέν και του Λευκού Οίκου στο οποίο προστίθεται η πρόταση ότι «οι δυο τους συζήτησαν επίσης τον συνεχή στενό συντονισμό για θέματα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και άλλα θέματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος».

Οπως υπενθύμισε η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «hurriyetdailynews.com», μετά από αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης στα τέλη του 2021, η Αγκυρα και η Ουάσιγκτον διαπραγματεύονται την πώληση 40 νέων πολεμικών F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού. Η Τουρκία λέει ότι τους χρειάζεται να διατηρήσουν ανέπαφες τις αεροπορικές της δυνάμεις για να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο της και του ΝΑΤΟ στη νότια πλευρά της Συμμαχίας μετά τη λήξη της συμμετοχής της στο κοινό έργο jetfighter F-35 λόγω της χρήσης της ρωσικής αεράμυνας S-400 συστήματα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε την υποστήριξή της στο τουρκικό αίτημα, αλλά υπογραμμίζει ότι αυτή η πώληση πρέπει να εγκριθεί και από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Οι ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου των ΗΠΑ παρείχαν πλειοψηφία στους Ρεπουμπλικανούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά οι Δημοκρατικοί κρατούν τη Γερουσία.

Η «Hurriyet» (Χουριέτ) αναφέρθηκε επίσης στο θέμα ότι η Τουρκία καθυστερεί επί του παρόντος τις υποψηφιότητες Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.


Οι δύο σκανδιναβικές χώρες εγκατέλειψαν δεκαετίες πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλάει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών στρατιωτικής ουδετερότητας και προσπάθησαν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ τον Μάιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά η Αγκυρα απείλησε να μπλοκάρει τις προσφορές τους και ζήτησε παραχωρήσεις, οδηγώντας σε συμφωνία τον Ιούνιο μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας που περιελάμβανε διατάξεις για εκδόσεις «τρομοκρατών» και ανταλλαγή πληροφοριών.

Ερντογάν με Μακρόν

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν συναντήθηκε και με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου και ο Μακρόν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για όσους έχασαν τη ζωή τους στην τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν ότι είναι κοινό συμφέρον να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον αμυντικό και ενεργειακό τομέα, καθώς και στο εμπόριο, ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Τέλος, η τουρκική εφημερίδα ενημερώνει ότι τη Δευτέρα υπήρξε τηλεφώνημα του Τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ (Yaşar Güler) με τον Αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Μίλεϊ (Mark Mille) σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη που άφησε έξι νεκρούς και 81 τραυματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου