Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Εκλογές ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο στην Γερουσία με νίκη στην Νεβάδα

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου, 2022

Πλέον το κόμμα του Μπάιντεν ελέγχει 50 έδρες και το θρίλερ τελειώνει αφού οι επαναληπτικές εκλογές στην Τζώρτζια τον Δεκέμβριο δεν επηρεάζουν την πλειοψηφία.
HuffPost US/Decision Desk HQ
HuffPost US/Decision Desk HQ
HUFFPOST US/DECISION DESK HQ

Με νίκη των Δημοκρατικών στην Νεβάδα που σήμανε αυτομάτως και την διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας από το κόμμα του Τζο Μπάιντεν, τελειώνει θρίλερ των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ για την πλειοψηφία στο Σώμα.

Η επανεκλογή της Γερουσιαστή, Κάθριν Κορτέζ Μάστο αποτελεί μια σημαντική νίκη για την διοίκηση του αμερικανού προέδρου που σύμφωνα με την μέχρι τώρα εικόνα φαίνεται να χάνει την μάχη για την διατήρηση της πλειοψηφίας και στην Βουλή των Αντιπροσώπων και έτσι η εξουσία στα δύο σώματα του Κογκρέσου θα είναι μοιρασμένη.

Η Κορτέζ Μάστο νίκησε οριακά τον Ρεπουμπλικανό, Άνταμ Λάξαλτ, πρώην γενικό εισαγγελέα της πολιτείας τον οποίο μάλιστα στήριζε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Με τη νίκη της Μάστο και την επανεκλογή του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Μαρκ Κέλι την Αριζόνα το Σάββατο οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν τουλάχιστον 50 έδρες στη Γερουσία και τουλάχιστον 49 οι Ρεπουμπλικάνοι, με την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις όμως,που επίσης προέρχεται από τους Δημοκρατικούς, να έχει την εξουσία να λύνει θέματα ισοψηφίας.

Ετσι, ακόμη και εάν η Δημοκρατικοί χάσουν τις εκλογές στην Τζώρτζια, όπου θα διεξαχθούν επαναληπτικές στις 6 Δεκεμβρίου, δεν χάνουν τον έλεγχο.

Η Γερουσία μοιράζεται επί του παρόντος με 50-50 μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων ενώ η νέα σύνθεση του Σώματος ορκίζεται 3 Ιανουαρίου.

Από την Καμπότζη όπου βρίσκεται για την ετήσια σύνοδο ΗΠΑ-ASEAN (Σύνδεσμος Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) και τη διάσκεψη κορυφής της Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit), ο αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την οριακή επικράτηση της Δημοκρατικής γερουσιαστού Κάθριν Κορτές Μέστο επί του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Άνταμ Λάξαλτ (ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ), ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε: «Αισθάνομαι καλά και ανυπομονώ για τα επόμενα δύο χρόνια». Πλέον, οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να αποφασίσουν «ποιοι είναι», συμπλήρωσε.

HuffPost US/Decision Desk HQ
HuffPost US/Decision Desk HQ
HUFFPOST US/DECISION DESK HQ

Η προσοχή, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, στρέφεται τώρα στον επαναληπτικό γύρο της 6ης Δεκεμβρίου στην Τζόρτζια για την έδρα της Γερουσίας, που θα είναι η 51η για τους Δημοκρατικούς σε περίπτωση που ο Ράφαελ Γουόρνοκ επιβληθεί του Ρεπουμπλικάνου Χέρσελ Γουόκερ.

Οι Δημοκρατικοί έχουν πάντως ήδη εξασφαλισμένο τον έλεγχο της Γερουσίας. Και αυτό γιατί εάν το 100μελές σώμα μείνει χωρισμένο ακριβώς στη μέση (50 Δημοκρατικοί, 50 Ρεπουμπλικάνοι), η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είναι αυτή που λύνει τον «γόρδιο δεσμό» σε περιπτώσεις ισοψηφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου