Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Δέκα περιφέρειες στο μικροσκόπιο του ΣΥΡΙΖΑ

  Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, 2022


Πού θέλει να διατηρήσει την «πρωτιά» στις επερχόμενες εκλογές η Κουμουνδούρου – Σε ποιες περιοχές θα προσπαθήσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ν.Δ.

Δέκα περιφέρειες στο μικροσκόπιο του ΣΥΡΙΖΑΣε ορισμένες περιπτώσεις, για τη χάραξη της πολιτικής ενός κόμματος στην πορεία προς τις κάλπες δεν απαιτούνται βαθυστόχαστες αναλύσεις, πολύωρες συσκέψεις και εξειδικευμένες στρατηγικές. Για το πού οφείλει να στοχεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί σε όλη την περιφέρεια αρκούν δύο φωτογραφίες με το πώς είχε βαφτεί ο χάρτης της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 2015 και τον Ιούλιο του 2019, αντιστοίχως.

Σε ροζ χρωματισμό το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κατάφερε να διατηρήσει πριν από τρία χρόνια δέκα εκλογικές περιφέρειες: όλη την Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι), την Αχαΐα, τη Δυτική Αττική, τον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, τη Β΄ Πειραιά, την Αρτα και την Ξάνθη. Τι σημαίνει αυτό; Πως κατ’ αρχάς η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση θα δώσει έμφαση στα «κάστρα» της προκειμένου να μεγαλώσει την επιρροή και τη δυναμική που έχει. Επιχειρώντας να συμπαρασύρει και όμορες περιοχές. Ισχυροί βουλευτές που άντεξαν το 2019, όπως η Ολγα Γεροβασίλη στην Αρτα, θα κληθούν να μοιραστούν τη «συνταγή» της επιτυχίας τους και ταυτόχρονα να συνεργαστούν με νέα πρόσωπα που θα στηρίξουν τους συνδυασμούς.

Η επένδυση στα μέρη όπου ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δυνατός είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς πολλά στελέχη πιστεύουν πως από εκεί μπορεί να δοθεί το σύνθημα της ανάκαμψης του κόμματος. Με εξαίρεση την Αρτα, στις υπόλοιπες εννέα περιφέρειες η Κουμουνδούρου παραμένει αήττητη από τον Ιούνιο του 2012. Στην Κρήτη –και ειδικότερα στο Ηράκλειο– ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη νιώσει την ανάσα του ΠΑΣΟΚ, λόγω της καταγωγής του Νίκου Ανδρουλάκη. Από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν πως παραμένουν ισχυροί στο νησί, όπου θα παιχτεί η πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά. Για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι μεγάλο στοίχημα να ξαναβάψει το νησί πράσινο, ενώ ακόμη πιο κρίσιμο είναι για τη Νέα Δημοκρατία να το χρωματίσει ολόκληρο για πρώτη φορά στα γαλάζια. Η εντοπιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί ένα όπλο που έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε το 2019 να κλείσει η ψαλίδα.

Πού δυσκολεύεται πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ και ψάχνει τρόπους να μειώσει τη διαφορά; Στα νότια της Πελοποννήσου (Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αργολίδα) και βεβαίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου επίσης η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας δεν αμφισβητήθηκε ούτε το 2015 (Σέρρες, Κιλκίς, Δράμα, Καστοριά, Πιερία, Εβρος). Στη Χίο, όπως και στις περισσότερες από τις προαναφερθείσες περιφέρειες, η σημερινή πλειοψηφία είχε καταφέρει στις τελευταίες εκλογές να επιτύχει σχεδόν double score απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά σε αυτές τις περιοχές η προσέγγιση του κοινού, που πριν από επτά χρόνια είχε αμφισβητήσει την απόλυτη κυριαρχία της «γαλάζιας» παράταξης, είναι προτεραιότητα για τους υπευθύνους του πολιτικού σχεδιασμού στην Κουμουνδούρου. Το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισκεφθεί τον Πύργο, την Καρδίτσα, τη Δράμα και τα Γρεβενά.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου