Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Γιόρτασαν με την ψυχή τους

  Τετάρτη, 2/11/2

Ηταν μία επιτυχημένη εκδήλωση την περασμένη Κυριακή στη Βοστώνη για την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, η οποία είναι ένα ιστορικό ορόσημο μοναδικής αξίας στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Το αμφιθέατρο του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου ήταν πλήρες από ομογενείς όλων των γενιών και ηλικιών. Τη γιορτή όμως λάμπρυναν οι παρουσίες και οι πασίχαρες φωνές των παιδιών τα οποία απήγγειλαν τα ποιήματά τους και είπαν τα αφηγήματά τους σε άπταιστα Ελληνικά δίνοντας έτσι ένα καλό μάθημα προς πάσα κατεύθυνση.

Θύμισαν τα παιδιά με τον δικό τους τρόπο και την εκφορά του λόγου τους ότι οι ήρωες του 1940 αγωνίστηκαν για τα μέγιστα και ουσιώδη του Εθνους και μέσα σ’ αυτά είναι και η ελληνική γλώσσα, πολιτισμός, παράδοση, ταυτότητα, ιδιοπροσωπεία.

Κι ακόμα χόρεψαν με τόσο μεράκι και ζωντάνια ελληνικούς χορούς που εδώ που τα λέμε δεν έχουν να ζηλέψουν απολύτως τίποτε από τους συνομήλικους τους στην Ελλάδα, οι οποίοι μάλιστα δεν «καταδέχονται» να χορέψουν ακραιφνείς ελληνικούς χορούς, αλλά προτιμούν τα άρρυθμα χοροπηδήματα των ράπερς με τα σημαδεμένα χέρια από τατουάζ με φίδια και λύκους.

Τα παιδιά της Ομογένειάς μας εκφράζουν και βιώνουν ένα άλλο ήθος και επίπεδο, ζουν και αναπνέουν τον Ελληνισμό, την Ελλάδα αν και είναι εδώ γεννημένα. Εβλεπα το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου της Ποντιακής Εστίας Βοστώνης και βούρκωναν τα μάτια μου από συγκίνηση γιατί αυτά τα παιδιά ζουν σύψυχα την πατρίδα των προγόνων τους, τον ένδοξο Πόντο. Τον Πόντο με τον δικό του Πολιτισμό, τη δική του Θεολογική Σκέψη και Παράδοση των Καππαδοκών Πατέρων, με τον δικό του λαογραφικό πλούτο, με το δικό του γλωσσικό ιδίωμα.

Αλλά και τα παιδιά των άλλων χορευτικών συγκροτημάτων κυριολεκτικά πετούσαν και βλέποντάς τα επαναλάμβανα καθ’ εαυτόν το τραγούδημα της Βέμπο «παιδιά της Ελλάδας παιδιά». Αυτά τα παιδιά είναι η ελπίδα της Ομογένειας.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου