Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄, βαρύ το πένθος στην Κύπρο

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Απεβίωσε το πρωί της Δευτέρας, 7 Νοεμβρίου, στις 06:45, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ σε ηλικία 81 ετών, μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο. Ο θάνατος του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου προκάλεσε θλίψη στο παγκύπριο καθώς ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος έχαιρε εκτίμησης από τον λαό.

Η Ιερά Σύνοδος, που συγκλήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, αποφάσισε πως η κηδεία θα τελεστεί το ερχόμενο Σάββατο, 12 Νοεμβρίου, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Είναι η πρώτη φορά που θα επισκεφθεί την Κύπρο Οικουμενικός Πατριάρχης. Η παρουσία του στέλνει σημαντικά μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες εν όψει και των εκλογών.

Η Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε για να καθορίσει τα επόμενα βήματα, τα οποία ανέγνωσε ο Τοποτηρητής του θρόνου μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, αποφάσισε όπως:

* Κηρυχθεί εκκλησιαστικό πένθος μέχρι την κηδεία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο λαός της Κύπρου πενθεί την απώλεια του Αρχιεπισκόπου, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά την εκδημία του Χρυσόστομου Β’. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στην Αίγυπτο, εξήρε επίσης το «τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο» του.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’. (AP Photo/Petros Karadjias, File)

«Ο λαός της Κύπρου πενθεί την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου Β’. Τεράστιο το μεταρρυθμιστικό έργο του για την Ορθοδοξία, την Εκκλησία και η δράση του για ευημερία του λαού μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Εκ μέρους της Πολιτείας και του ιδίου προσωπικά εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια στον Ιερό Κλήρο, τον λαό μας και την οικογένεια του μ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄. Αιωνία να είναι η μνήμη του», πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, που προεδρεύει της Δημοκρατίας, απόντος του Προέδρου Αναστασιάδη, ήταν από τους πρώτους που επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή μετά το άκουσμα του θανάτου του Προκαθήμενου.

Η διαδικασία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου

Υπάρχουν καθορισμένες διατάξεις στο Καταστατικό. Η διαδοχή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς είναι πολλοί οι διεκδικητές. Με βάση το Καταστατικό της Εκκλησίας, η συγκεκριμένη διαδικασία διεξάγεται σε δύο στάδια: α) Την κατάρτιση του τριπροσώπου, με καθολική ψηφοφορία, και β) την εκλογή του Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με το άρθρο 23, κατά την ημερομηνία που ορίσθηκε από τον Τοποτηρητή στην αποσταλείσα εγκύκλιο, διεξάγονται, με καθολική μυστική ψηφοφορία, εκλογές, για την κατάρτιση του τριπροσώπου. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ηλικίας άνω των δεκαοκτώ ετών, όσοι διαμένουν μόνιμα, τουλάχιστον από ενός έτους, στην Κύπρο, και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ψηφοφόρων, ο οποίος εγκρίνεται από την Ιερά Σύνοδο.

Εντός πέντε ημερών, από το πέρας της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων, η Ιερά Σύνοδος συγκαλείται από τον Τοποτηρητή, αποφαίνεται οριστικά γι’ αυτές και προχωρεί, στη συνέχεια, στην επικύρωση των αποτελεσμάτων και στην κατάρτιση του τριπροσώπου, από τα τρία πρόσωπα που πλειοψήφησαν. Σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση κατά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου. Εντός τριών ημερών, από την κατάρτιση του τριπροσώπου, η Ιερά Σύνοδος συγκαλείται από τον Τοποτηρητή, για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου.

Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται από το τριπρόσωπο εκείνος, που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειονοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Εάν αυτή δεν επιτευχθεί, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται στην ίδια συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειονοψήφησαν, και Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται εκείνος που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους. Στην περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση.

Η πορεία του Χρυσόστομου Β΄

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’. (AP Photo/Petros Karadjias, File)

Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1941 στην Τάλα της Πάφου. Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου, μετά την αποφοίτησή του από το Δημοτικό Σχολείο, έγινε δεκτός ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου. Ακολούθως εστάλη στο Γυμνάσιο Πάφου, από το οποίο αποφοίτησε το 1963. Στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε Διάκονος από τον τότε Χωρεπίσκοπο Τριμυθούντος και μετέπειτα Μητροπολίτη Νικαίας Γεώργιο. Διετέλεσε Εφορος της Μονής για πέντε χρόνια.

Το 1968 ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1972. Στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου. Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος, χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης και έγινε Ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’.

Ο πάπας Φραγκίσκος με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’.(AP Photo/Alessandra Tarantino, File)

Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη διά βοής Μητροπολίτης Πάφου και την επομένη χειροτονήθηκε Επίσκοπος, έχοντας ενθρονισθεί αυθημερόν. Ως Μητροπολίτης Πάφου αφιερώθηκε στην επιμόρφωση και βελτίωση των συνθηκών του κλήρου καθώς και στην πνευματική καλλιέργεια του ποιμνίου του, αναφέρει η ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου. Για τον σκοπό αυτό ανασύστησε την Επισκοπή Αρσινόης και εισηγήθηκε στην Ιερά Σύνοδο την εκλογή του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Παπαχρυσοστόμου, η οποία και τον εξέλεξε ως πρώτο Χωρεπίσκοπο της Επισκοπής Αρσινόης.

Εκπροσώπησε πολλές φορές την Εκκλησία της Κύπρου σε διάφορους διορθόδοξους και διαχριστιανικούς διαλόγους, διεκκλησιαστικά συνέδρια, ενθρονίσεις νέων Προκαθημένων άλλων Εκκλησιών κ.λπ. Στις 5 Νοεμβρίου 2006 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ενθρονίσθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου