Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου νικητής των εκλογών, επιστρέφει στην εξουσία

 Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου, 2022

Αναμένεται να σχηματίσει την πιο δεξιά κυβέρνηση της χώρας, δημιουργώνατς ερωτήματα για το μέλλον των Παλαιστινίων.
AMMAR AWAD VIA REUTERS

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι και επίσημα ο μεγάλος νικητής των εκλογών στο Ισραήλ, όπως έδειξαν τα τελικά αποτελέσματα την Πέμπτη, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή του στην εξουσία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιάιρ Λαπίντ συνεχάρη τον Νετανιάχου και έδωσε εντολή στο επιτελείο του να προετοιμάσει μια οργανωμένη μετάβαση της εξουσίας, ανέφερε το γραφείο του.

«Το κράτος του Ισραήλ προηγείται κάθε πολιτικής θεώρησης», είπε ο Λάπιντ. «Εύχομαι στον Νετανιάχου επιτυχία, για χάρη του λαού του Ισραήλ και του κράτους του Ισραήλ».

Ο Λάπιντ, ο οποίος υπηρέτησε ως προσωρινός πρωθυπουργός τους τελευταίους τέσσερις μήνες, έκανε την ανακοίνωση λίγο πριν δημοσιοποιηθούν τα τελικά αποτελέσματα που δείχνουν τον Νετανιάχου να εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τους θρησκευτικούς και υπερεθνικιστές συμμάχους του.

Ο Νετανιάχου αναμένεται να σχηματίσει την πιο δεξιά κυβέρνηση της χώρας στην ιστορία όταν πάρει την εξουσία, πιθανότατα τις επόμενες εβδομάδες.

Το Ισραήλ διεξήγαγε τις πέμπτες εκλογές του μέσα σε τέσσερα χρόνια την Τρίτη, σε μια παρατεταμένη πολιτική κρίση που δίχασε τους ψηφοφόρους σχετικά με το εάν ο Νετανιάχου μπορεί να διοικήασει ενώ ελέγχεται από τη δικαιοσύνη για διαφθορά.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία πρέπει να πιστοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, ο Νετανιάχου και οι υπερεθνικιστές και υπερορθόδοξοι σύμμαχοί του κατέλαβαν 64 έδρες στο κοινοβούλιο των 120 εδρών του Ισραήλ (Κνέσετ). Οι αντίπαλοί του, σε σσυνασπισμό με επικεφαλής τον Λάπιντ, απέσπασαν 51 έδρες, με τις υπόλοιπες να κατέχονται από ένα μικρό αραβικό κόμμα.

Η νίκη του Νετανιάχου και η άνετη πλειοψηφία του βάζουν τέλος στην πολιτική αστάθεια του Ισραήλ - προς το παρόν. Αλλά αφήνει τους Ισραηλινούς διχασμένους σχετικά με την ηγεσία τους και τις αξίες που καθορίζουν το κράτος τους: Εβραϊκές ή δημοκρατικές.

Ο εταίρος του Νετανιάχου στην κυβέρνηση αναμένεται να είναι το ακροδεξιό κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού, του οποίου ο κύριος υποψήφιος, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, είναι μαθητής ενός ρατσιστή αντιάραβα ραβίνου.

Ο Μπεν-Γκβιρ λέει ότι θέλει να τερματίσει την παλαιστινιακή αυτονομία σε μέρη της Δυτικής Οχθης και μέχρι πρόσφατα είχε στο σπίτι του μια φωτογραφία του Μπαρούχ Γκόλντσταϊν, ενός Αμερικανο-Ισραηλινού που σκότωσε 29 Παλαιστίνιους σε επίθεση με πυροβολισμούς στη Δυτική Όχθη το 1994. Ο αμφιλεγόμενος πολιτικός επιδιώκει να απελάσει τους Αραβες βουλευτές και λέει ότι θέλει να τεθεί επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας.

Ο «Θρησκευτικός Σιωνισμός» υποσχέθηκε να θεσπίσει αλλαγές στην ισραηλινή νομοθεσία που θα μπορούσαν να «σβήσουν» τις νομικές περιπέτειες του Νετανιάχου και, μαζί με άλλους εθνικιστές συμμάχους, θέλουν να αποδυναμώσουν την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και να συγκεντρώσουν περισσότερη εξουσία στα χέρια των βουλευτών.

Ο ηγέτης του κόμματος, Μπέζαλελ Σμότριχ, άποικος της Δυτικής Όχθης που έχει κάνει αντιαραβικά σχόλια, έχει στραμμένο το βλέμμα του στο υπουργείο Αμυνας. Αυτό θα τον έκανε επόπτη του στρατού και της στρατιωτικής κατοχής του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Κατά την καταμέτρηση των ψήφων, η ισραηλινοπαλαιστινιακή βία φούντωσε, με τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιους να σκοτώνονται σε διαφορετικά επεισόδια και ένας Ισραηλινός αστυνομικός να τραυματίζεται ελαφρά από μαχαίρι.

Ο Μπεν-Γκβιρ χρησιμοποίησε τα επεισόδια για να υποσχεθεί μια πιο σκληρή προσέγγιση απέναντι στους Παλαιστίνιους επιτιθέμενους μόλις εισέλθει στην κυβέρνηση. «Ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η ασφάλεια στους δρόμους», έγραψε στο Twitter. «Ήρθε η ώρα να εξαφανιστεί ένας τρομοκράτης που βγαίνει για να πραγματοποιήσει επίθεση!»

CORINNA KERN VIA REUTERS

Η αυξανόμενη ισχύς της δεξιάς πτέρυγας του Ισραήλ έγινε σε βάρος της αριστερής πτέρυγας του. Το Εργατικό Κόμμα, κάποτε βασικός παίκτης της ισραηλινής πολιτικής, που υποστηρίζει το παλαιστινιακό κράτος, βρέθηκε λίγο πάνω από το εκλογικό όριο.

Καθώς η καταμέτρηση των ψήφων πλησίαζε στο τέλος της, το αντικατοχικό Μέρετζ φάνηκε να κατευθύνεται προς την πολιτική εξορία για πρώτη φορά από τότε που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990. Η ηγέτης του Μέρετζ, Ζεχάβα Γκαλόν, παραδέχτηκε ότι το κόμμα δεν θα είναι στο επόμενο κοινοβούλιο. «Αυτή είναι μια καταστροφή για τον Μέρετζ, μια καταστροφή για τη χώρα και ναι, μια καταστροφή για μένα», είπε.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Νετανιάχου θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Στη συνέχεια θα έχει τέσσερις εβδομάδες για να το κάνει. Ο Νετανιάχου είναι πιθανό να ολοκληρώσει τις συνομιλίες μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά ο Θρησκευτικός Σιωνισμός αναμένεται να τον ωθήσει σε μια «σκληρή» συμφωνία για την υποστήριξή του.

Ο Νετανιάχου, ο μακροβιότερος ηγέτης του Ισραήλ, ανατράπηκε το 2021 μετά από 12 συναπτά έτη στην εξουσία από έναν ιδεολογικά ετερόκλητο συνασπισμό, που περιελάμβανε για πρώτη φορά στην ιστορία του έθνους ένα μικρό αραβικό κόμμα. Ο συνασπισμός κατέρρευσε την άνοιξη λόγω εσωτερικών μαχών.

Ο Νετανιάχου κατηγορείται για απάτη, παραβίαση εμπιστοσύνης και αποδοχή δωροδοκιών σε μια σειρά σκανδάλων που αφορούν πλούσιους συνεργάτες και μεγιστάνες των μέσων ενημέρωσης. Αρνείται τις κατηγιρίες, θεωρώντας τη δίκη του ως «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του, που ενορχηστρώνεται από εχθρικά μέσα ενημέρωσης και ένα μεροληπτικό δικαστικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου