Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Αύξηση των επιτοκίων και πάλι τον άλλο μήνα!

 Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, 2022

Νέο «σήμα» υπέρ ηπιότερου ρυθμού σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής

Υπέρ της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων της Fed τάσσεται η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Λαελ Μπρέιναρντ, ενισχύοντας εκτιμήσεις που θέλουν την αμερικανική κεντρική τράπεζα να προχωρά τον Δεκέμβριο σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης έναντι 75 μ.β. στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις.

«Πιθανώς θα είναι σκόπιμο σύντομα να προχωρήσουμε σε έναν πιο αργό ρυθμό αυξήσεων», δήλωσε η στο Bloomberg τη Δευτέρα η Μπρέιναρντ. «Αλλά νομίζω ότι αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό να τονίσουμε (είναι ότι) έχουμε κάνει πολλά, αλλά έχουμε επιπλέον δουλειά να κάνουμε», πρόσθεσε.

Οι αυξήσεις επιτοκίων

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο φέτος από σχεδόν μηδενικό τον Μάρτιο σε ένα εύρος-στόχο 3,75% έως 4% αυτόν τον μήνα, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την οικονομία και να μειώσει τον πληθωρισμό από τα υψηλά επίπεδα τεσσάρων δεκαετιών. Η πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης από τη δεκαετία του 1980 περιελάμβανε αυξήσεις επιτοκίων κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας σε κάθε μία από τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις πολιτικής, τριπλάσια από τις συνήθεις αντίστοιχες κινήσεις.

«Είναι πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να περάσει αυτή η σωρευτική σύσφιξη», είπε στο Bloomberg η Μπρέιναρντ. «Έτσι, είναι λογικό να προχωρήσουμε σε έναν πιο μελετημένο και πιο εξαρτώμενο από τα δεδομένα ρυθμό (αύξησης των επιτοκίων), καθώς συνεχίζουμε να διασφαλίζουμε ότι υπάρχει συγκράτηση που θα μειώσει τον πληθωρισμό με την πάροδο του χρόνου».

Τα δεδομένα

Ταυτόχρονα, η Μπρέιναρντ απέφυγε να υποστηρίξει ρητά την ιδέα ότι η Fed θα χρειαστεί πιθανότατα να αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα από ό,τι είχε προηγουμένως προβλεφθεί τον Σεπτέμβριο – κάτι που έχουν υποστηρίξει ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ και άλλοι αξιωματούχοι.

Ερωτηθείσα αν συμφωνεί με τον Πάουελ, η Μπρέιναρντ τόνισε τη σημασία που έχει το γεγονός ότι η πολιτική της Fed εξαρτάται από τα δεδομένα.

«Ακόμη και για την απόφαση μόνο της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, θα έχουμε ακόμη πρόσθετα δεδομένα στα χέρια μας μέχρι τη στιγμή που τα μέλη της επιτροπής θα υποβάλουν τις νέες τους προβλέψεις. Και φυσικά, αυτές οι προβλέψεις θα αντανακλούν αυτά τα δεδομένα, τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τη δραστηριότητα της αγοράς εργασίας γενικότερα», δήλωσε. «Αλλά είναι γεγονός ότι έχουμε επιπλέον δουλειά να κάνουμε για την αύξηση των επιτοκίων».

Προς 50 μονάδες βάσης;

Οι επενδυτές αναμένουν ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα επιλέξουν μια αύξηση κατά μισή μονάδα στη συνεδρίασή τους στις 13-14 Δεκεμβρίου, μετά το μήνυμα του Πάουελ στις 2 Νοεμβρίου ότι η μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων βρίσκεται «στα σκαριά», αλλά και με φόντο έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ που έδειξε ότι οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή ενδέχεται να αρχίσουν να μετριάζονται.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Fed τονίζουν ότι ο ΔΤΚ πρέπει να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα επί σειρά μηνών για να πειστούν ότι οι πιέσεις στις τιμές κατευθύνονται και πάλι προς τα επίπεδα που συνάδουν με τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου