Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Αεροδρόμιο Επιταλίου – Έτοιμο για… απογείωση!

 Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου, 2022

Ξεκινά σήμερα η εγκατάσταση του Μετεωρολογικού Σταθμού και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή.

Mπορεί στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο στον Πύργο, το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον να ήταν το πρόγραμμα ανασυγκρότηση της Ηλείας, ωστόσο σημαντική ήταν και η είδηση της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αερολέσχης Πύργου σύμφωνα με το οποίο η τελευταία ορίστηκε υπεύθυνη λειτουργίας και πλέον το αεροδρόμιο μπορεί επί της ουσίας να λειτουργήσει κανονικά.

Η σύναψη του Μνημονίου Συνεργασίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο και ορίζει ότι από και προς το αεροδρόμιο Επιταλίου θα εκτελούνται μόνο «VFR» πτήσεις, δηλαδή πτήσεις εξ’ όψεως.

Με τον όρο «VFR» ονομάζονται οι πτήσεις στις οποίες ο πιλότος μπορεί να ακολουθεί μια πορεία εξ’ όψεως, δηλαδή τέτοιες πτήσεις δεν μπορούν να γίνουν όταν οι συνθήκες που επικρατούν δεν επιτρέπουν στον πιλότο να έχει ορατότητα.Οι απογειώσεις και προσγειώσεις από και προς το αεροδρόμιο Επιταλίου θα εκτελούνται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, το ΦΕΚ αδειοδότησης Π.Π.Ε.Α.Ε. και τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, όπως περιγράφονται στο AIP GREECE.

Επιπλέον θα λαμβάνονται υπόψη οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες της περιοχής, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο AIP-Greece ENR 1.2 Visual Flight Rules (VFR). Είναι υποχρεωτική η κατάθεση σχεδίου πτήσης από τα αεροσκάφη που θα χρησιμοποιούν το πεδίο προσγείωσης στην Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ) του Α/Δ Αvδpαβίδας.

Η έναρξη και το πέρας οποιασδήποτε πτητικής δραστηριότητας ακόμα και όταν εκτελούνται πτήσεις εντός της ATZ Επιταλίου, δηλώνεται από τον Υπεύθυνο Λειτουργίας τηλεφωνικά και εγκρίνεται από τις Αρχές ΕΕΚ του Α/Δ Ανδραβίδας.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα θεωρείται ότι δεν υπάρχει πτητική δραστηριότητα στο Π.Π.Ε.Α.Ε. Πτήσεις εκτός της ATZ Επιταλίου θα εκτελούνται κατόπιν εγκρίσεως της ΕΕΚ Ανδραβίδας, αφού γίνει ενημέρωση για NOTAM και τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής πτήσεων.

Η Υπηρεσία Προσέγγισης του Α/Δ Ανδραβίδας, δεν θα απαγορεύει τη χρήση του Πεδίου Π/Γ σε οποιοδήποτε Α/Φ, εκτός αν υπάρξει σαφής απαγόρευση από μέρους του Υπεύθυνου Λειτουργίας, του Π.Π.Ε.Α.Ε., ή της ΥΠΑ.

Ειδικά, μνημονεύεται ότι πτήσεις από και προς το εξωτερικό πραγματοποιούνται μέσω Διεθνούς Αερολιμένα ή Αερολιμένα χαρακτηρισμένου ως Νομοθετημένου σημείου εισόδου – εξόδου για τη διενέργεια των, κατά νόμο, απαιτούμενων ελέγχων.

Η Υπηρεσία Προσέγγισης Ανδραβίδας θα είναι υπεύθυνη μόνο για την μετάβαση και αναχώρηση των διακινούμενων Α/Φ από και προς την ΑΤΖ Επιταλίου.

Η δραστηριότητα του Π.Π.Ε.Α.Ε., δεν θα επηρεάζει το έργο της Π.Α. και θα αναστέλλεται οποτεδήποτε οι επιχειρησιακές – εκπαιδευτικές ανάγκες το επιβάλλουν κατόπιν οδηγιών των Υπηρεσιών ΕΕΚ Α/Δ Ανδραβίδας.

Τέλος θα απαγορεύονται αεραθλητικοί αγώνες εκτός της ATZ Επιταλίου κατά τις περιόδους διεξαγωγής ασκήσεων, αυξημένης δραστηριότητας ειδικού ενδιαφέροντος καθώς και τους θερινούς μήνες

Οι διαδικασίες εναέριας κυκλοφορίας

Κανένα αεροσκάφος δεν επιτρέπεται να επηρεάσει την περιοχή ATZ του Π.Π.Ε.Α.Ε. (ακτίνα 3 ΝΜ, ύψος 2.000 ποδιών ΜΣΘ), χωρίς άδεια από τις αρχές ΕΕΚ της Ανδραβίδας ή του Υπεύθυνου Λειτουργείας.

Αφικνούμενα Αεροσκάφη: Όλα τα αφικνούμενα αεροσκάφη θα αναφέρουν και θα κινούνται στα «VFR Routes» της τερματικής περιοχής Ανδραβίδας, σύμφωνα με το Σχέδιο Πτήσης ή τις οδηγίες της Υπηρεσίας Προσέγγισης Ανδραβίδας. Πριν μπουν στην ATZ Επιταλίου καλούν και αναφέρουν τη θέση και την πρόθεσή τους στη συχνότητά του Π.Π.Ε.Α.Ε. Η προσέγγιση και η αναφορά στο Π.Π.Ε.Α.Ε. θα γίνεται VFR στα 3 ΝΜ, 2.000 πόδια ανατολικά του, συνεχίζοντας άνωθεν, κάθετα του διαδρόμου στα 2.000 πόδια.

Αναχωρούντα Αεροσκάφη: Όλα τα αναχωρούντα αεροσκάφη ανέρχονται μέχρι τα 2.000 πόδια, 3 ΝΜ και αναφέρουν στην Υπηρεσία Προσέγγισης Ανδραβίδας. Στην συνέχεια ανέρχονται στο επιθυμητό ύψος, αφού έχουν εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από την Υπηρεσία Προσέγγισης Ανδραβίδας, για κάποιο από τα VFR Points σύμφωνα με το Σχέδιο Πτήσης ή τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί με την Υπηρεσία Προσέγγισης Ανδραβίδας, αναφέροντας τη θέση, το ύψος τους και το επόμενο σημείο αναφοράς.

Μπαίνει ο Μετεωρολογικός Σταθμός

Εν τω μεταξύ, σήμερα θα ξεκινήσει η εγκατάσταση του Μετεωρολογικού Σταθμού της ΕΜΥ η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή.

Ο εν λόγω Σταθμός, θα είναι ένας από τους 80 συνολικά σε όλη την επικράτεια, εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου αναβάθμισης του Δικτύου της χώρας (μέσω ΕΣΠΑ), με σύγχρονα ψηφιακά συστήματα, για την παραγωγή και διάθεση μέσω διαδικτύου δεδομένων από τους Σταθμούς, προς κάθε ενδιαφερόμενο, για την κάλυψη των αναγκών της ΕΜΥ.

Θοδωρής Γιαννακούλιας, πρόεδρος Αερολέσχης Πύργου «Το Αεροδρόμιο Επιταλίου επιτέλους ανοίγει τα φτερά του»

«Ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα. Το Αεροδρόμιο Επιταλίου επιτέλους ανοίγει τα φτερά του μετά από 30 χρόνια. Λειτούργησε περιστασιακά από την Πολεμική Αεροπορία με πυροσβεστικά αεροσκάφη μέχρι το 2010, όταν και έκλεισε οριστικά.

Το 2011 εξελέγην πρόεδρος στο Δ.Σ. της Αερολέσχης και ο στόχος μου ήταν να λειτουργήσει και πάλι αυτό το αεροδρόμιο, γιατί είναι ένα σημαντικό αεροδρόμιο δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι διαστάσεις του είναι εξαιρετικές για πτήσεις και για την ανάπτυξη του αεροπορικού προορισμό μικρών αεροσκαφών, μιας και είναι το μοναδικό αεροδρόμιο στο είδος του στην Πελοπόννησο. Οι προοπτικές είναι τεράστιες και όσον αφορά τη ζήτηση που υπάρχει και από άλλες σχολές, που σκέφτονται να μετακομίσουν εδώ.

Το ενδιαφέρον είναι έντονο και για ανάπτυξη και για επέκταση. Για το επίτευγμα αυτό συνέβαλαν ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και νυν δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου