Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Κεντρικές Τράπεζες: Συσσωρεύουν χρυσό με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 55 ετών

  Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, 2022


Τι δείχνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 55 ετών, όταν το δολάριο εξακολουθούσε να υποστηρίζεται από τον χρυσό, συσσωρεύουν οι κεντρικές τράπεζες στον κόσμο αποθέματα χρυσού.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC), το τρίτο τρίμηνο του έτους, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν την ποσότητα ρεκόρ των 399 τόνων χρυσού αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την παγκόσμια ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο να έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Το WGC αναφέρει επίσης ότι η ζήτηση λιανικής από κοσμηματοπωλεία και αγοραστές ράβδων και νομισμάτων χρυσού ήταν επίσης ισχυρή. Ειδικότερα, ανήλθε σε 1.181 τόνους το εν λόγω τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 28% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών ήταν οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας, του Ουζμπεκιστάν, του Κατάρ και της Ινδίας. Επισημαίνεται, όταν αν και άλλες κεντρικές τράπεζες αγόρασαν επίσης σημαντικές ποσότητες χρυσού, δεν ανέφεραν δημόσια τις αγορές τους.

Η Τουρκία

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παραμένει ο μεγαλύτερος αναφερόμενος αγοραστής χρυσού φέτος, προσθέτοντας 31 τόνους το τρίτο τρίμηνο και ανεβάζοντας τα συνολικά της αποθέματα χρυσού στους 489 τόνους.

Με τη οικονομία να παραπέει, τον πληθωρισμό να πλησιάζει το 100% και τη λίρα να βυθίζεται ο Ερντογάν αναζητεί τρόπους για αποφύγει τα χειρότερα…

Η Κεντρική Τράπεζα του Ουζμπεκιστάν αγόρασε άλλους 26 τόνους, η Κεντρική Τράπεζα του Κατάρ 15 τόνους και της Ινδίας 17 τόνους κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Στην αγορά

Οι αγορές λιανικής ράβδων και νομισμάτων χρυσού αυξήθηκαν επίσης στην Τουρκία στους 46,8 τόνους το τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση άνω του 300% από έτος σε έτος.

Αυτές οι εξελίξεις δεν προκαλούν έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρυσός εξακολουθεί να θεωρείται το κατεξοχήν ασφαλές περιουσιακό στοιχείο σε περιόδους αβεβαιότητας ή αναταραχής παρά την εμφάνιση κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin. Ο χρυσός θεωρείται επίσης ως αποτελεσματική αντιστάθμιση του πληθωρισμού, αν και οι ειδικοί λένε ότι αυτό ισχύει μόνο σε εκτεταμένα χρονοδιαγράμματα που μετρώνται σε δεκαετίες ή και αιώνες.

Οι «ταύροι» του χρυσού

Τα καλά νέα για τους ταύρους του χρυσού, είναι ότι η μακροπρόθεσμη προοπτική του φαίνεται να κλίνει ανοδικά.

Σύμφωνα με έρευνα της βιομηχανίας χρυσού, οι τιμές του χρυσού θα ανακάμψουν το επόμενο έτος, παρά τα υψηλότερα επιτόκια. Οι traders αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν στα 1.830,50 δολάρια η ουγγιά σε ορίζοντα 12μήνου, σχεδόν 11% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Τέλος, μια αποδυνάμωση του δολαρίου είναι πιθανό να βελτιώσει τις προοπτικές του χρυσού. Το δολάριο μπορεί τελικά να χάνει τη λάμψη του μετά από μια μακρά περίοδο σχετικής ισχύος έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων. Ο δείκτης δολαρίου – μια μέτρηση που αντιπαραβάλλει το δολάριο ΗΠΑ έναντι έξι κορυφαίων νομισμάτων – έπεσε πρόσφατα στα χαμηλά πολλών μηνών.

Σύμφωνα με την Wells Fargo, η άνοδος του δολαρίου είναι πιθανό να συνεχιστεί φέτος καθώς τα επιτόκια αυξάνονται περαιτέρω, αλλά οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed το 2023 θα ωθήσουν το δολάριο σε «κυκλική πτώση». Με άλλα λόγια, το δολάριο πρόκειται να πέσει το 2023 καθώς οι ΗΠΑ εισέρχονται σε ύφεση και η Fed μειώνει τα επιτόκια.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου