Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Επέστρεψε η αποστολή της Αδελφοποίησης Lowell – Καλαμάτα, Μέρος #6

 Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου στις 8:30 το πρωί ξεκινήσαμε με τα πόδια για τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.  Περνάμε από το Μητροπολιτικό Ναό και περνούμε την Αδριανού.  Οι μαγαζάτορες στην Πλάκα άρχισαν να ανοίγουν τα καταστήματα.  Φτάνουμε στη Διονυσίου Αεροπαγίτου και στρίβουμε δεξιά.  Περνάμε το Μουσείο της Ακροπόλεως και φτάνουμε στα εκδοτήρια όπου βγάζουμε εισιτήρια εισόδου. 

Ουρά έχει αρχίσει να σχηματίζεται και περιμένουμε υπομονετικά.  Τα μέλη της αποστολής τραβάνε φωτογραφίες με τα κινητά.  Σταματάμε πάνω από το Ηρώδειο.  Ένα αχχχχ ακούγεται από θαυμασμό.  Συνεχίζουμε και ανεβαίνουμε τα σκαλιά και φτάνουμε στο Ερέχθειο. 

Τους εξηγώ ότι τα αγάλματα των Καρυάτιδων είναι αντίγραφα αφού τα αυθεντικά αγάλματα (5 πέντε) βρίσκονται στο Μουσείο της Ακροπόλεως.  Την άλλη μαζί με τόσα και τόσα άλλα αρχαία τα έκλεψαν οι ληστές του Ελληνικού πλούτου.  Ένας Άγγλος κλέφτης ονόμα Έγλιν και τόσοι και τόσοι άλλοι.  Τους λέω ότι επί Τουρκοκρατίας οι Τούρκοι αποκλεισμένοι στην Ακρόπολη έσπαζαν τους κίονες και έβγαζαν το μολύβι για να φτιάξουν βόλια!  Ο Καραϊσκάκης που το πληροφορήθηκε έστειλε στους Τούρκους βόλια για να μην σπάζουν τα αρχαία!  Ακούνε με προσοχή και θαυμάζουν.  Ίσως και να μην το πιστεύουν ότι είναι εκεί.

Ο Δήμαρχος του Lowell, Sokhary Chau στην Ακρόπολη

Φτάνουμε στον Παρθενώνα, το ναό της Αθηνάς.  Τους εξηγώ ότι ο Παρθενώνας έχει κτιστεί βάσει γεωμετρικές μετρήσεις με τα άστρα.  Ακόμα τους πληροφορώ ότι από εδώ στην Αρχαία Ολυμπία και στους Δελφούς η απόσταση είναι η ίδια και σχηματίζεται ένα ισοσκελές τρίγωνο. 

Η αλήθεια είναι ότι καμαρώνουν γιατί βρίσκονται εκεί, στον Παρθενώνα, στην Ακρόπολη!  Περπατάμε και φτάνουμε στον ιστό που κυματίζει η Ελληνική σημαία.  Τους λέω για το Γλέζο και το Σιάνη πού κατέβασαν την σβάστικα των Γερμανών και ύψωσαν την Ελληνική σημαία.  Δεν μπορούν να πιστέψουν πως ανέβηκαν το βράχο.

Μπροστά τους, πίσω τους, δεξιά, αριστερά σε 360 μοίρες είναι η Αθήνα.  Μία πόλη χιλιάδων ετών.  Ο θαυμασμός της αποστολής Lowell – Καλαμάτα είναι μεγάλος.

Σιγά-σιγά κατεβαίνουμε από τον ιερό βράχο και οι φωτογραφείς συνεχίζονται.  Μιλάμε για το λόφο της Πνύκας, το Λυκαβηττό, του Φιλοπάππου, τον Πειραιά στο βάθος.  Το Ζάππειο, το Παναθηναϊκό στάδιο, της πύλες του Ανδριανού και τόσα άλλα.

Η Πνύκα

Εδώ περπάτησαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Δημοσθένης… ο Απόστολος Παύλος… Κοιτάζουν με δέος.  Θαυμάζουν τον πολιτισμό, την Αθήνα, την Ελλάδα.

Συνέχεια κοιτάζω το ρολόϊ.  Η ώρα έχει φτάσει 10:45 και δεν έχουμε χρόνο για το Μουσείο.  Μαζεύω την ομάδα και τους λέγω ότι πρέπει να επιλέξουν Μουσείο η Ελληνική Βουλή.  Επικρατεί η γνώμη να πάμε στο Σύνταγμα και την Ελληνική Βουλή.  Οπότε κατεβαίνουμε και κατ’ ευθείαν για το ξενοδοχείο.  Στις 12:30μμ περπατάμε για το Σύνταγμα.  Είμαστε εφοδιασμένοι με τα διαβατήρια.

Φτάνουμε έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και βγάζουν φωτογραφίες στον Άγνωστο Στρατιώτη και τα Ευζωνάκια που κάνουν βηματισμούς.

Αφήνουμε την κύρια είσοδο και πάμε δίπλα στην Βασιλίσης Σοφίας.  Έχει αρχίσει και ψιχαλίζει όταν ένας-ένας δίνουμε τα διαβατήρια και περνάμε έλεγχο.  Νάτη και η βουλευτής Ηλείας κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου που έφτασε στην ώρα.  Τη συνοδεία της μπαίνουμε στη Βουλή και ανεβαίνουμε για φαγητό στο εστιατόριο.

Η επίσημη αποστολή στη Βουλή, από αριστερά: William Samaras, πρώην Δήμαρχος Lowell  Arlene Parquette, Αντιπρόεδρος Πανεπιστημίου Lowell, Judith Hogan, Πρύτανης Middlesex College, Dimitrios Mettheos, Μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Βοστώνης, Vasilios "Bill" Kafkas, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Dionysia Avgerinopoulou, Βουλευτής Ηλείας, Ν.Δ., Edward Kennedy, Γερουσιαστής, Massachusetts, Sokhary Chau Δήμαρχος Lowell

Συζητάμε διάφορα με την βουλευτή και δίνει απαντήσεις στις αμέτρητες ερωτήσεις μας. 

Μετά το φαγητό έρχονται οι συνοδοί και μας ξεναγούν στο εσωτερικό.  Βλέπουμε τα δύο δωμάτια που διατηρούνται από την εποχή του βασιλεία Όρθωνα.  Βλέπουμε, κειμήλια, φωτογραφίες και ιστορικά ντοκουμέντα του Ελληνικού κράτους.


Μπαίνουμε μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής των Ελλήνων και καθόμαστε στα έδρανα.  Είναι ο ναός της Δημοκρατίας. 

Στα έδρανα της Βουλής

Τραβιέμαι λίγο έξω γιατί ήρθε ένα τηλεφώνημα.  Είναι για την επόμενη επίσκεψη στην Αμερικάνικη πρεσβεία.  Ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Γεώργιος Τσούνης προτείνει να συναντηθούμε στην πρεσβευτική κατοικία.  Συμφωνώ και το μεταφέρω στην ομάδα μας.

Έτσι όταν τελειώνει η ξενάγηση στην Ελληνική Βουλή πάμε στην κατοικία του πρέσβη των ΗΠΑ.

Η συνέχεια Αύριο.

paneliakos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου