Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Επέστρεψε η αποστολή της Αδελφοποίησης Lowell – Καλαμάτα, Μέρος #5

   Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Ξημέρωσε Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022.  Η αποστολή έχει κατέβει ενωρίς στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου για πρωινό ενώ η βαλίτσες είναι κοντά στη ρεσεψιόν. 

Τελευταίο πρωϊνό στο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα 

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου κ. Δημήτρης Πατριαρχέας, που είναι και αντιπρόεδρος των ξενοδόχων, είναι παρόν.  Είναι φανερά συγκινημένος γιατί η αποστολή του Lowell θα αναχωρήσει σε λίγο.  Ήταν πάντα μαζί μας σε όλη την παραμονή μας στην Καλαμάτα.  Είχε έρθει και αυτός στο Lowell και τη Βοστώνη και ανταπέδωσε την φιλοξενία στο έπακρο. 

Τον ευχαριστήσαμε, βγάλαμε μία τελευταία φωτογραφία και πήραμε το δρόμο της επιστροφής.  Η ώρα είναι 8:15πμ όταν ξεκινήσαμε με το λεωφορειάκι με προορισμό την Αθήνα.  Στο πρόγραμμά μας έχουμε να επισκεφθούμε την Αρχαία Ολυμπία.  Τη Γη που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. 

Στο δρόμο μας προσπερνάμε λιοστάσια και αγροτικές περιοχές.  Τα βουνά της Μεσσηνίας χαμηλώνουν και μπαίνουμε στην Εθνική οδό Καλαμάτας -Πύργου.  Στο Καλό Νερό στρίβουμε δεξιά και σε 10 λεπτά φτάνουμε στα σύνορα με την Ηλεία.  Περνάμε τον Αλφειό.  Αριστερά μας αρχίζει ο κάμπος της Ηλείας και στο βάθος το Ιόνιο Πέλαγος.  Εδώ αριστερά στο μεγάλο κάμπο ήταν η λίμνη της Αγουλινίτσας στην οποία έγινε αποξήρανση και τώρα κάπου 300 χιλιάδες στρέμματα αποτελούν το δεύτερο κάμπο της Ηλείας. 

Στρίβουμε δεξιά προς Αρχαία Ολυμπία.  Περνάμε τα Μακρύσια, τα Κρέστενα, ανεβαίνουμε τους λόφους και μετά ξεπροβάλει η Αρχαία Ολυμπία.


Στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

Τα κινητά τηλέφωνα πήραν φωτιά αφού όλοι αποθανατίζουν το ιστορικό τοπίο.  Παίρνουμε τα εισιτήρια εισόδου και μπαίνουμε στον αρχαίο χώρο.  Βλέπουμε ότι έχει μείνει από το ναό της Ήρας, το ναό του Ολυμπίου Διός όπου ήταν το χρυσελεφάντινο άγαλμά του πατέρα των θεών.  Λένε ότι ήταν ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου!  Κι εδώ ρημαγμένη γη και αρχαία.  Όποιος πέρασε έκλεψε.  Οι Ρωμαίοι, οι Βενετσιάνοι, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Τούρκοι… 

Βλέπουμε το βωμό που κάθε δύο χρόνια ανάβει η Ολυμπιακή Φλόγα.  Καλοκαιρινούς και ενδιάμεσα Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.  Φτάσαμε στην αψίδα και περάσαμε στο στάδιο.  Από την μία άκρη μέχρι την άλλη είναι ένα στάδιο (192 μέτρα).  Τρεις από την ομάδα παίρνουν θέση και αρχίζουν να τρέχουν.  Νικητής θα βγεί ο μικρότερος.


Το άγαλμα του Ερμή

Κοιτάζουμε την Παλαίστρα, το Γυμνάσιο… Περνάμε απέναντι στο Μουσείο.  Εδώ υπάρχουν αγάλματα που γλύτωσαν την κλοπή και την διάλυσή τους.  Ας μη ξεχνάμε ότι εδώ έγινε μεγάλος βανδαλισμός από τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο και κλοπές από τους διάφορους εγκληματίες κατακτητές.  ¨Ότι γλύτωσε είναι από τον Αλφειό ποταμό και το Νέδα που πλημύρισαν και σκέπασαν την περιοχή με πηλό. 

Ένα από τα αγάλματα είναι ο Ερμής του Πραξιτέλη.  Έργο του Φειδία, ένα άλλο είναι το άγαλμα της Νίκης.  Προχωράμε βιαστικά γιατί έχουμε πολύ δρόμο.  Σταματήσαμε στην αγορά της Αρχαίας Ολυμπίας για να αγοράσουμε μερικά αναμνηστικά.

Στις 12:45μμ πάλι στο λεωφοριάκι με προορισμό την Αμαλιάδα.  Αριστερά μας είναι ο Πύργος και μπροστά μας ο μεγάλος κάμπος της Ηλείας.  Εκατομμύρια ελαιόδεντρα, λεμονιές, πορτοκαλιές, ποτιστικά χωράφια… Γη χρυσάφι, γή λάδι.  Όλο εθεία.  Εδώ γίνονται 2-3 ακόμα και 4 φορές το χρόνο καλλιέργειες στο ίδιο χωράφι!  Στρίβουμε αριστερά στο Παλούκι όπου και το λιμανάκι και φθάνουμε για μεσημεριανό στο εστιατόριο ΑΜΒΡΟΣΙΑ. 

Εδώ μας περιμένει ο αναπληρωτής Δήμαρχος Ήλιδας κ. Ανδρέας Παπαδάκος.  Υπάρχουν δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερς που μας ρωτούν για την αποστολή και βγάζουν φωτογραφίες.  Εκεί στην παραλία, βλέποντας το Ιόνιο Πέλαγος και στο βάθος τη Ζάκυνθο οι Αμερικάνο βγάζουν τα παπούτσια και μπαίνουν στο νερό να βρέξουν τα πόδια τους.

Σε λίγο ήρθε και η βουλευτής Ηλείας κ. Αυγερινοπούλου.  Της είπαμε ότι την άλλη ημέρα θα πάμε στη Βουλή.  Μας κάλεσε να πάμε μία ώρα πιο νωρίς για να φάμε φαγητό στο εστιατόριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου.  Είπαμε εντάξει και αφού ευχαριστήσαμε τον κ. Παπαδάκο για την φιλοξενία μπήκαμε στο λεωφορείο και πήραμε αριστερά την Πατρών-Πύργου.  Κάθε φορά που μπαίνω σε αυτόν το δρόμο τρέμω από φόβο.  Κάθε εβδομάδα γίνονται θανατηφόρα τροχαία.

Στη διασταύρωση προς Κουρούτα στρίβουμε δεξιά και περνάμε από την Αμαλιάδα.  Λένε ότι πήρε το όνομα από την βασίλισσα Αμαλία. 

Στο Σιμόπουλο

Η Αμαλιάδα είναι «βασίλισσα» του κάμπου, χωρίς λόφους και βουνά, κάμπος.  Ευθεία για πολλές δεκάδες χιλιόμετρα.  Παίρνουμε την οδό Αμαλιάδας-Σιμόπουλο-111 και σε 20 λεπτά φτάνουμε στο κεφαλοχώρι της Πηνείας.  Σταματάμε για ένα καφέ στην καφετέρια του Τάκη και σε 15 λεπτά συνεχίζουμε την πορεία μας.  Βγαίνουμε στην 111 και αριστερά για την Πάτρα.

Έχει νυχτώσει όταν φτάνουμε στην Αθήνα.  Έχουμε περάσει το Αιγάλεω όταν λέω στους συνεπιβάτες μου να κοιτάξουν μπροστά να δουν την φωταγωγημένη Ακρόπολη.  Ο ενθουσιασμός τους είναι το κάτι άλλο.  Η Ακρόπολη με τον Παρθενώνα.  Αυτό που είδαν σε φωτογραφίες είναι μπροστά τους.

Η Ακρόπολη από το ξενοδοχείο

Ο κ. Δημήτρης Ματθαίος έχει κλείσει για φαγητό στην ταράτσα ενός εστιατορίου που βλέπει το λόφο της Ακρόπολης.  Απόψε θα μας κεράσει αυτός.  Όλοι έχουν βγάλει τα κινητά τηλέφωνα και παίρνουν φωτογραφίες από τον ιερό λόφο.

Μετά το φαγητό πήγαμε στο ξενοδοχείο UTOPIA στην Ερμού όπου θα περάσουμε τη βραδιά καθώς και την επόμενη.

Αύριο η Συνέχεια.  Ακρόπολη, Ελληνικό Κοινοβούλιο…

paneliakos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου