Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Επέστρεψε η αποστολή της Αδελφοποίησης Lowell – Καλαμάτα, Μέρος #4

  Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022

Από τη σύσκεψη στο Εμπορικό Επιμελητήριο
Βλέπουμε από αριστερά: Ralph Hogan, Δημήτριος Ματθαίος, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, William Samaras, πρώην Δήμαρχος Lowell, Edward Kennedy, State Senator,  Ακριβώς μπροστά μας: Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας, Sokhary Chau, Δήμαρχος Lowell, Ευάγγελος Ξιγόρος, Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βασίλειος Καυκάς, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Βοστώνης και άλλοι...
Φώτο: Φώτης Κουτρουμπής

Αρχαία Θουρία
Φώτο: Φώτης Κουτρουμπής

Το πρωί της Κυριακής, 25ης Σεπτεμβρίου, η αποστολή του με συνοδεία από τον Δήμο Καλαμάτας, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Φάλα, την Άστι Μαυρέα, την κ. Κέλλυ Μακροπούλου και την μεταφράστρια, ξεκίνησαν ενωρίς για την Αρχαία Θουρία.  Εκεί περίμενε η αρχαιολόγος όπου έκανε ξενάγηση στο αρχαιολογικό τοπίο το οποίο δεν είναι ανοικτό για το ευρύ κοινό ακόμα.

Αρχαία Θουρία
Φώτο: Φώτης Κουτρουμπής

Μάθαμε ότι η Αρχαία Θουρία ήταν σύμμαχος της Σπάρτης!  Αυτό μας έκανε εντύπωση αφού η Μεσσηνία ήταν υπόδουλη στους Σπαρτιάτες, κατά την ιστορία.

Εδώ στην Αρχαία Θουρία η αρχαιολογική σκαπάνη έχει βρει το ναό του Ασκληπιού.  Θεού της Υγείας.  Μάλιστα η ιστορία λέει ότι η Υγεία ήταν κόρη του Ασκληπιού.

Στο ναό του Ασκληπιού

Από εκεί η αποστολή πήγε στην Αρχαία Μεσσήνη όπου σώζονται πολλά από την Αρχαία πόλη των Μεσσηνίων. Στο δρόμο είδαμε αρκετά από το κάμπο της Μεσσηνίας.  Φραγκοσυκιές γεμάτες φραγκόσυκα, ελιές, εκατοντάδες χιλιάδες ελιές, φορτωμένες με τις πράσινες ελιές που σε 1-2 μήνες θα είναι έτοιμες για συλλογή όπου θα βγάλουν το πρασινοκίτρινο χρυσό, φάρμακο για την υγεία του ανθρώπου, το ελαιόλαδο. 

Το θέατρο στην αρχαία Μεσσήνη

Πολλοί είναι οι επισκέπτες που ήδη έχουν φτάσει στην Αρχαία Μεσσήνη και περπατούν το κατηφορικό δρόμο για την Αρχαία Πόλη.   Οι επισκέπτες από το Lowell άκουγαν με προσοχή την ξεναγό που μιλούσε στην αγγλική για κάθε κτίριο που περνούσε η αποστολή.  Εδώ δεν είδαμε μουσείο, ούτε αγάλματα.  Μόνο «πέτρες», κολόνες, θέατρα, κίονες… Και το ναό του Ασκληπιού.  Όπως και σε όλη την Ελλάδα τέτοια μέρη τα «ρήμαξαν» οι επιτήδειοι.  Άλλα τα έσπασαν και τα κατέστρεψαν γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν παγανιστές είπαν! 

Αυτή τη μέρα έκανε ζέστη όμως και η ξενάγηση δεν ολοκληρώθηκε στο έπακρο αφού δεν υπήρχε πουθενά νερό για τον επισκέπτη και η ζέστη ανυπόφερτη. 

Θαυμάσαμε όμως τον ιστορικό τόπο στον οποίο σώζονται τα θέατρα, και πολλά άλλα κτιριακά συγκροτήματα, ακόμα και το αρχαίο τείχος της πόλης που την περικύκλωνε και έφτανε μέχρι το βουνό  και το κάστρο της αρχαίας Ιθώμης.  Το μεσημεριανό φαγητό ήταν στη με την παρουσία του αντιδημάρχου Μεσσήνης κ. Γιώργου Στραβόλαιμου.

Αργά το απόγευμα η αποστολή έφτασε στο ξενοδοχείο messinian I con και στις 7:30μμ πήγε στην «Τέντα».  Είναι ένας κλειστός χώρος όπου θα γινόταν η απονομή των βραβείων χορωδιών.  22 χορωδίες από 13 κράτη έλαβαν μέρος τις προηγούμενες ημέρες και τώρα θα βραβεύθηκαν τους καλύτερους/καλύτερες.

Η Τέντα

Εκεί μας περίμενε ο Δήμαρχος Καλαμάτας και οι υπεύθυνοι του 4ου Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας. 

Βραβεία έδωσαν και οι κ.κ. Βασιλόπουλος, Chau, Samaras, Kennedy

Η αποστολή από την Αμερική κάθισε στη πρώτη σειρά ενώ κατά την διάρκεια των βραβεύσεων τρεις από την αποστολή προσκλήθηκαν να δώσουν τα βραβεία.  Για την ιστορία αναφέρουμε ότι πρώτη βγήκε η χορωδία της Εσθονίας.

Η Χορωδία της Εσθονίας με τις άσπρες φορεσιές και την άσπτη, λευκή και γαλάζια σημαία

Η αποστολή από το Lowell, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, οι αντιδήμαρχοι και οι υπεύθυνοι του 4ου Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας πήγαν στο αποχαιρετιστήριο γεύμα στο ξενοδοχείο ELITE II.

Η συγκίνηση ήταν ορατή.  Ήρθαν στο Lowell και τη Βοστώνη πήγαμε και εμείς.  Ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση με συμβούλια, εκδηλώσεις, επισκέψεις σε αξιοσημείωτα μέρη και αρχαία.  Νιώσαμε τη φιλοξενία, την Ελληνική φιλοξενία και αγάπη.  Σαν μία οικογένεια.  Η αρχή έγινε.  Η επίσκεψη στην Καλαμάτα δε έκλεισε την αδελφοποίηση των δύο πόλεων αλλά άρχισε νέες σελίδες για το καλό των δύο πόλεων, των λαών.

Από εδώ και στο εξής με την συνεργασία των δύο πόλεων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των επιχειρήσεων, του τουρισμού μα πάνω από όλα τη συμμετοχή του κόσμου κάτι καλό θα γίνει, αυτό είναι πάνω από σίγουρο.  Στην αποστολή στην Καλαμάτα συμμετείχαν άνθρωποι που πήγαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.  Με τα λεγόμενά τους τόσο στη παραμονή μας στη Καλαμάτα αλλά και στην πορεία της επιστροφής έμειναν ικανοποιημένοι από την Ελληνική φιλοξενία.  Θαύμασαν την ιστορία.  Μα πάνω από όλα αισθάνθηκαν ότι σε αυτό το τόπο είναι ένας άλλος λαός, ένας λαός που ήταν πιο μπροστά από τους άλλους.  Με πολιτισμό, ιδανικά.

Ο Δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος, οι αντιδήμαρχοι της Καλαμάτας και όλοι οι άνθρωποι που μας φιλοξένισαν και ήταν μαζί μας για λίγες ημέρες τους ζήσαμε και μας ζήσανε.  Το λιγότερο που μπορούσε να γίνει από την αδελφοποίηση Lowell – Καλαμάτα έγινε, και είναι ο Φιλελληνισμός κάποιων ανθρώπων.  Η σπίθα άναψε.

Πολλές φορές στους λόγους τους οι Δήμαρχοι της Καλαμάτας και του Lowell, κ.κ. Βασιλόπουλος και  Chau αναφέρθηκαν στο ρόλο που έπαιξε η Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας γιατί εάν δεν ήταν η Ομοσπονδία και οι άνθρωποι της η αδελφοποίηση δεν θα γινόταν!  Μάλιστα, στο Lowell θα χρησιμοποιήσουν σαν πατέντα αυτή την αδελφοποίηση για μελλοντικές αδελφοποιήσεις.

Αλλά και τα μηνύματα άρχισαν να έρχονται.  Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας ζήτησε χθες ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης κ. Meehan.  Μιλάμε για 5 πανεπιστημιακές μονάδες σε πέντε πόλεις με 100,000 φοιτητές και επιστημονικό προσωπικό.

Αύριο η συνέχεια.  Στην Αρχαία Ολυμπία και επιστροφή στην Αθήνα

paneliakos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου