Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα που ολοένα βαραίνει στις ΗΠΑ

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, 2022

Από την πόλωση στο σχίσμα

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα που ολοένα βαραίνει στις ΗΠΑ

Ενάμιση και πλέον αιώνα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στις ΗΠΑ, οι αναφορές σε εμφύλια σύρραξη, ιδίως ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, είναι καθημερινές από τα δεξιά του ιδεολογικού φάσματος. Παρότι ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως μεταφορικά και αναφέρεται στην ιδεολογική πόλωση στη χώρα, για πολλούς η φράση αυτή αποτελεί υπαρκτή προοπτική.

Σφυγμομετρήσεις, έρευνες και η αύξηση των απειλών δείχνουν ότι πολλοί Αμερικανοί αναμένουν –με κάποιους να εύχονται– το ενδεχόμενο παρατεταμένης πολιτικής έντασης και βίας, σύμφωνα με μελετητές του εξτρεμισμού. Παρότι η τάση είναι ξεκάθαρη, οι ειδικοί δυσκολεύονται να την ερμηνεύσουν.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διχαστική ρητορική δημιουργεί συνθήκες για πολιτική βία.

Κάποια ακροδεξιά στοιχεία χρησιμοποιούν τον όρο «εμφύλιος» ως απροκάλυπτο κάλεσμα σε ένοπλη κατάληψη της εξουσίας. Αλλοι οραματίζονται μακροχρόνια ηρωική αντίσταση, με ξεσπάσματα πολιτικής βίας. Μία τρίτη ομάδα εκτιμά ότι η χώρα εισέρχεται σε «ψυχρό εμφύλιο πόλεμο», που εκδηλώνεται με οξεία πόλωση και καχυποψία, χωρίς όμως «θερμά» επεισόδια.

Οι φωνές υπέρ της βίας δεν προέρχονται μόνο από ανώνυμους λογαριασμούς. Η βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Μάρτζορι Τέιλορ-Γκριν έχει καταγγείλει τον πρόεδρο Μπάιντεν για ύπαρξη σχεδίου για δολοφονία κάθε Ρεπουμπλικανού. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η σταθερή ροή πολεμοχαρούς ρητορικής έχει δημιουργήσει προσδοκία μελλοντικής πολιτικής βίας. Πρόσφατη δημοσκόπηση του βρετανικού YouGov έδειξε ότι το 54% των Ρεπουμπλικανών πιστεύει ότι ένας εμφύλιος είναι «μάλλον πιθανός» εντός της προσεχούς δεκαετίας. Πριν από δύο χρόνια, δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας σε αντίστοιχο δείγμα αμερικανικού πληθυσμού είχε δείξει ότι 60% των ερωτηθέντων πίστευαν ότι ένας εμφύλιος ήταν μία ιδιαίτερα απομακρυσμένη πιθανότητα.

Οι Ρεπουμπλικανοί ισχυρίζονταν πάντα ότι η φρασεολογία τους αποτελεί απλή πολιτική ρητορική, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς για παραποίησή της με στόχο την ενίσχυση της πόλωσης. Οι Δημοκρατικοί και η Αριστερά, λένε οι Ρεπουμπλικανοί, είναι αυτοί που εξωθούν στη βία, όταν αποκαλούν την ιδεολογία των οπαδών του Τραμπ «ημι-φασισμό», όπως πρόσφατα έκανε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

 THE NEW YORK TIMES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου