Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Γιατί τα ελαστικά των αυτοκινήτων έχουν μαύρο χρώμα;

 Σάββατο, 15 Οκτωβρίου, 2022

Το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες κατασκευής ελαστικών αδυνατούν προμηθευτούν αιθάλη, κάτι στο οποίο οφείλεται η ραγδαία άνοδος στις τιμές τους

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ελαστικά των αυτοκινήτων είναι πολύ σημαντικά για την ασφάλειά μας, αλλά οι περισσότεροι αγνοούν πoύ οφείλεται το μαύρο χρώμα τους.

Δεκάδες είναι οι επιλογές εξατομίκευσης που έχει στη διάθεσή του ο κάθε οδηγός κατά την αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου. Μπορεί να επιλέξει το εξωτερικό χρώμα του αυτοκινήτου του, τα ηλεκτρονικά του συστήματα, τις επενδύσεις στο εσωτερικό κ.ο.κ.

Από την άλλη, υπάρχει ένα στοιχείο του αυτοκινήτου το οποίο δεν γίνεται να αλλάξει. Και αυτό δεν είναι άλλο από το μαύρο χρώμα των ελαστικών. 

H αιθάλη

Αρχικά, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα carandmotor.gr, πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ελαστικά αυτοκινήτων είναι κατασκευασμένα από καουτσούκ, το οποίο ως υλικό έχει γαλακτώδες λευκό χρώμα.

Στο καουτσούκ, ωστόσο, των ελαστικών προστίθεται αιθάλη (γνωστή ως μαύρος άνθρακας), ένα σταθεροποιητικό χημικό συστατικό που ευθύνεται για το μαύρο χρώμα του ελαστικού.

Ο μαύρος άνθρακας συνδυάζεται με άλλα πολυμερή για να δημιουργήσει τη σύνθεση του πέλματος του ελαστικού.

Η αιθάλη αποτελεί ένα σημαντικό πρόσθετο στο ελαστικό, καθώς παρατείνει τη διάρκεια ζωής του, απομακρύνοντας τη θερμότητα που δημιουργείται εξαιτίας της τριβής του πέλματος του ελαστικού με το δρόμο.

Επιπροσθέτως, η αιθάλη προστατεύει το ελαστικό από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας και του όζοντος, δύο στοιχεία που ως γνωστόν συμβάλλουν δραματικά στη φθορά του ελαστικού.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι η αιθάλη καθιστά πιο ανθεκτικά τα ελαστικά, αυτό έχει θετικό αντίκτυπο και στην οδηγική διαδικασία, ενισχύοντας σε σημαντικό βαθμό την ασφάλεια των επιβατών.

ingr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου