Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Πρόσκληση στον Ελληνα υπουργό Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και την σύζυγό του, απηύθυνε ο Τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ

 Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου, 2022

ΑΘΗΝΑ. Πρόσκληση στον Ελληνα υπουργό Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και την σύζυγό του, απηύθυνε ο Τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», το οποίο επικαλείται δηλώσεις του.

«Κάλεσα τον Παναγιωτόπουλο στην Τουρκία με την γυναίκα του όταν ήμασταν στις Βρυξέλλες», φαίνεται να είπε ο Ακάρ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στις 20 Οκτωβρίου. «Σκοπός της πρόσκλησης είναι να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα, αλλά υποθέτω ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που ενοχλούνται από αυτό», πρόσθεσε.

Ο Ακάρ δήλωσε ότι είναι υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα, κάτι όμως που δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία. «Ομως, όταν λέμε διάλογος, ειρήνη και αδελφοσύνη, κάποιοι το βλέπουν αυτό ως αδυναμία. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», είπε.

Στις δηλώσεις του επανέλαβε επίσης τις γνωστές θέσεις του, κάνοντας λόγο για «παρανόμως» στρατιωτικοποιημένα ελληνικά νησιά, ενώ υποστήριξε ότι το πρόβλημα με την Ελλάδα προκύπτει όταν «κάποιοι άλλοι» μιλάνε για λογαριασμό των Ελλήνων.

Η τοποθέτηση Ακάρ ήρθε στον απόηχο δύο εξελίξεων: από τη μία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει με την πρόταση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν για την συμφωνία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία -για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την αντίθεσή τους- και από την άλλη την είδηση ότι η Τουρκία προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Tayfun, του πρώτου βαλλιστικού πυραύλου μικρής εμβέλειας της χώρας που αναπτύχθηκε με εθνικούς πόρους. Μάλιστα, η «Hurriyet» αναφέρθηκε στην «ευρεία» κάλυψη της είδησης από τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης.

Για τις πληροφορίες περί πρόσκλησης του Χουλουσί Ακάρ στον Ελληνα ΥΕΘΑ, ερωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Δεν γνωρίζω να υπάρχει επίσημη πρόσκληση» δήλωσε, προσθέτοντας πάντως πως η Ελλάδα είναι υπέρ της συζήτησης και των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.

«Βεβαίως είναι γνωστές οι θέσεις μας. Είμαστε ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», έσπευσε να προσθέσει, τονίζοντας πως «η παρατεταμένη πολιτική των προκλήσεων της Τουρκίας είναι εντελώς αδιέξοδη».

Χαρακτήρισε επίσης θετικό το γεγονός ότι από την Πράγα και μετά και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ υπήρξε από την τουρκική πλευρά μια ένδειξη ότι αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι ότι πρέπει να συζητάμε και να αφήσουμε στην άκρη τα περιβόητα «Μητσοτάκης γιοκ» κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κυρώσεων στη γειτονική χώρα, είπε πως «έχει διαμορφωθεί με την έγκριση του ευρωπαϊκού συμβουλίου ένα πλαίσιο κυρώσεων που μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή εφόσον παραστεί ανάγκη και κριθεί σκόπιμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου