Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Το ψωμί... ψωμάκι

Σάββατο, 22/10/22

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («NYT»). Οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη και συγκεκριμένα το αυξημένο πλέον κόστος των αλεύρων, των ξηρών καρπών, των αυγών, ακόμη και του ηλεκτρικού ρεύματος, φαίνεται να αναγκάζουν τους αρτοποιούς να αυξήσουν τις τιμές τους και να μειώσουν την παραγωγή τους.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η τιμή του σιταριού που αλέθει ο Ζουλιέν Μπουρζουά (Julien Bourgeois) για τους φούρνους στον αλευρόμυλο της οικογένειάς του στην κεντρική Γαλλία έχει αυξηθεί περισσότερο από 30%. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία του μύλου έχει τριπλασιαστεί. Ακόμα και η τιμή του χαρτιού που χρησιμοποιείται για τα σακιά με το αλεύρι έχει φτάσει στη στρατόσφαιρα.

Ολα αυτά ανεβάζουν την τιμή μιας φρατζόλας ψωμιού.

«Ο πληθωρισμός είναι βάναυσα υψηλός», είπε ο κ. Μπουρζουά. Ο ίδιος έχει παροτρύνει τα 1.000 αρτοποιεία που προμηθεύει η εταιρεία του, Moulins Bourgeois, να αυξήσουν την τιμή της εμβληματικής γαλλικής μπαγκέτας κατά 10 λεπτά, από 1 ευρώ έως 1,30 ευρώ που είναι σήμερα, για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος που αναγκάστηκε να μετακυλήσει.

«Οι καταναλωτές μπορούν να πληρώσουν περισσότερα προς το παρόν, αλλά οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται», δήλωσε ο κ. Μπουρζουά. «Είναι ανησυχητικό». Στη Γαλλία, όπου οι μπαγκέτες κοστίζουν ήδη πάνω από 8% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, πρόσθεσε, «θυμόμαστε ότι η επανάσταση ξεκίνησε για την τιμή του ψωμιού».

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη επιδεινώνεται. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι συνολικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ταχύ ρυθμό τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σκαρφαλώνοντας σχεδόν 11% στην Ευρωπαϊκή Ενωση και 10,1% στη Βρετανία. Το κόστος των τροφίμων έκανε άλμα σχεδόν 16% στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πάνω από 14% στη Βρετανία, ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά περίπου 40% και στα δύο.

Καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να φουντώνει, λίγα θέματα προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία από το κόστος ενός απλού καρβελιού. Οι τιμές για το πιο βασικό διατροφικό αγαθό δεν ήταν ποτέ υψηλότερες και έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 19% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η ταχύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τη Eurostat.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία υπήρξε καθοριστικός για την αύξηση, δήλωσε η Eurostat, καθώς αναστάτωσε τις αγορές ενέργειας και ανέβασε τις τιμές των σιτηρών, των ελαιούχων σπόρων και των λιπασμάτων.

Οι υψηλές τιμές καταναλωτή προκαλούν ανησυχία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ρυθμός του πληθωρισμού, που βρίσκεται κοντά σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, παραμένει αυξημένος, ακόμη και όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προσπαθεί να ανακουφίσει την οικονομία. Ακόμη και εκεί, η τιμή του ψωμιού έχει αυξηθεί κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

Oταν η τιμή του ψωμιού αυξάνεται, οι άνθρωποι το αισθάνονται αμέσως. Η πίεση είναι πιο έντονη στις χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στη ζώνη των συγκρούσεων, ιδίως στην Ουγγαρία, όπου το κόστος ενός ψωμιού αυξήθηκε το Σεπτέμβριο κατά 77% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τη Eurostat. Στην Κροατία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, οι τιμές του ψωμιού αυξήθηκαν πάνω από 30%.

Η προθυμία της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο κατά των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τα προβλήματα αυξάνοντας το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας για τους προμηθευτές αλεύρων. Οι λογαριασμοί εκτοξεύονται κατά συνέπεια και για τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων βιομηχανιών και βιοτεχνιών αρτοποιίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου