Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Ουγγαρία και Σερβία κατασκευάζουν νέο αγωγό ρωσικού πετρελαίου παρακάμπτοντας τις κυρώσεις

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, 2022

Ο νέος πετρελαιαγωγός θα επιτρέψει στη Σερβία να εφοδιάζεται με φθηνότερο ρωσικό πετρέλαιο, μετά τις κυρώσεις στον αγωγό Druzhba στην Κροατία

UCG VIA GETTY IMAGES

Την κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα συνδεθεί με τον πετρελαιαγωγό Druzhba και θα προμηθεύει ρωσικό πετρέλαιο την Σερβία, συμφώνησε το Βελιγράδι με την Ουγγαρία, μετά το «κλείσιμο» του πετρελαιαγωγού JANAF που περνά από την Κροατία.

Σύμφωνα με το Reuters, την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε νέους περιορισμούς κατά της Ρωσίας, στους οποίους περιλαμβάνεται ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου για τις θαλάσσιες παραδόσεις αργού ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες.

Η Σερβία, η οποία είναι μια από αυτές και προμηθεύεται το πετρέλαιο της μέσω του πετρελαιαγωγού JANAF από την Κροατία, βρέθηκε στο στόχαστρο νέων κυρώσεων.

«Ο νέος πετρελαιαγωγός θα επιτρέψει στη Σερβία να εφοδιάζεται με φθηνότερο αργό πετρέλαιο Urals, που θα συνδέεται με τον «πετρελαιαγωγό της Φιλίας», έγραψε όπως στο Twitter ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υπήρξε ο πιο ένθερμος επικριτής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι τα μέτρα ανέβασαν τις τιμές της ενέργειας. Η Βουδαπέστη υποστήριξε ωστόσο, το πακέτο κυρώσεων της περασμένης εβδομάδας.

Η μοναδική εταιρεία πετρελαίου της Σερβίας η NIS, ανήκει στην ρωσική Gazprom Neft και την Gazprom οι οποίες κατέχουν το πλειοψηφικό της μερίδιο.

Η Ουγγαρία έχει υποστηρίξει ότι θα βοηθήσει τη Σερβία με το φυσικό αέριο εάν χρειαστεί, καθώς διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου που καλύπτουν την κατανάλωση περίπου πέντε έως έξι μηνών σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

HuffPostGR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου