Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Απόστρατοι στην υπηρεσία ξένων χωρών

Αποκαλυπτικό το δημοσίευμα της «Washington Post» περίληψη του οποίου δημοσίευσε χθες ο «Εθνικός Κήρυξ» καθώς αναφέρει ότι περισσότεροι από 500 Αμερικανοί απόστρατοι -συμπεριλαμβανομένων δεκάδων στρατηγών και ναυάρχων- έχουν αναλάβει προσοδοφόρες θέσεις εργασίας από το 2015, δουλεύοντας για ξένες κυβερνήσεις, κυρίως σε χώρες γνωστές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτική καταστολή, σύμφωνα με έρευνα της «Washington Post».

Στη Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, 15 συνταξιούχοι Αμερικανοί στρατηγοί και ναύαρχοι εργάζονται ως αμειβόμενοι σύμβουλοι για το υπουργείο Αμυνας από το 2016. Του υπουργείου ηγείται ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (Mohammed bin Salman) ως de facto ηγεμόνας του βασιλείου, για τον οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι ενέκρινε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι (Jamal Khashoggi) το 2018, αρθρογράφου της «Washington Post», στο πλαίσιο μιας βίαιης καταστολής των διαφωνούντων.

Βεβαίως το υπουργείο Αμυνας το κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό αλλά η αμερικανική εφημερίδα κατόρθωσε να αποκτήσει πάνω από 4.000 σελίδες έχοντας προηγουμένως μηνύσει τον Στρατό, την Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό, το Σώμα Πεζοναυτών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο βάσει του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης (FOIA).

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν είναι νόμιμο και ηθικό να εργάζεται για μία ξένη κυβέρνηση ένας απόστρατος ανώτατος αξιωματικός στον οποίο, όσο ήταν ενεργός, η χώρα τού είχε αναθέσει πολύ ευαίσθητα καθήκοντα. Με άλλα λόγια, να φυλάττει Θερμοπύλες.

Το Κογκρέσο επιτρέπει σε συνταξιούχους στρατιωτικούς καθώς και σε έφεδρους να εργάζονται για ξένες κυβερνήσεις, εάν πρώτα λάβουν έγκριση από τον κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεών τους και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Είναι όμως ηθικό; Αν ήταν, δεν θα αγωνιζόταν η κυβέρνηση να κρατήσει μυστική την πρόσληψή τους από ξένες κυβερνήσεις.

Γιατί γνωρίζει η Ουάσιγκτον ότι είναι ανήθικο για έναν ανώτερο αξιωματικό απόστρατο να εργάζεται για καθεστώτα που παραβιάζουν συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως οι χώρες του Κόλπου. Και μάλιστα γίνεται επικίνδυνο να υπηρετούν απόστρατοι Αμερικανοί ένα καθεστώς όπως αυτό της Σαουδικής Αραβίας που δεν διστάζει να εγκληματεί.

Το να εκπαιδεύεις τον στρατό που ενδεχομένως θα σου επιτεθεί αύριο μπορεί να αποβεί προδοτικό.

Τι έχουν να πουν αυτοί που υπηρετούν στη Σαουδική Αραβία για το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν τάσσεται τώρα εν πολλοίς στο πλευρό του Πούτιν;

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου