Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Χωρίς Λόγια

 Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου, 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Στη δεκαετία του 1960 περισσότερο από το ένα τρίτο των ηλικιωμένων Αμερικανών ζούσε στη φτώχεια. Με τη βοήθεια ομοσπονδιακών προγραμμάτων όπως το Medicare για τη στήριξη των ηλικιωμένων, η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά. Αλλά πέρυσι το ποσοστό φτώχειας για τα άτομα άνω των 65 ετών αυξήθηκε, παρ’ όλο που μειώθηκε για όλους τους άλλους.

Η άνοδος προσφέρει νέα στοιχεία ότι οι ηλικιωμένοι δεν τα πήγαν τόσο καλά όσο οι νεότερες γενιές τα τελευταία χρόνια και ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει μια ευρύτερη οπισθοδρόμηση στην οικονομική ασφάλεια για εκείνους που πέρασαν τα χρόνια της ακμής τους.

Ενώ το 9,5% του ηλικιωμένου πληθυσμού ζούσε στη φτώχεια το 2020, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 10,7 τοις εκατό πέρυσι, ανέφερε το Γραφείο Απογραφής. Η πανδημία του κορωνοϊού ήταν κεντρικός μοχλός, που διαταράσσει δυσανάλογα την απασχόληση και το εισόδημα των ηλικιωμένων.

Συνήθως δεν δικαιούνταν τόσο μεγάλη ανακούφιση από την πανδημία όσο οι οικογένειες με παιδιά. Και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό με υψηλότερα ποσοστά από άλλους καθώς εξαπλώθηκε ο Covid-19 και μπορεί να δυσκολευτούν να επιστρέψουν.

Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθεί ο 64χρονος Γουόλτερ Κοξ (Walter Cox). Ως τεχνικός σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην Τούλσα της Οκλαχόμα, δεν έβγαζε ποτέ περισσότερα από $9,50 την ώρα και δεν μπόρεσε να εξοικονομήσει χρήματα μεγαλώνοντας δύο παιδιά. Ωστόσο, συνταξιοδοτήθηκε το 2020, καθώς η σωματική εργασία -και οι αγενείς πελάτες- επηρέασαν αρνητικά. Παντρεύτηκε επίσης και ο ίδιος με την σύζυγό του είχαν περίπου $2.000 σε μεικτό μηνιαίο εισόδημα για το μεγαλύτερο μέρος του 2021, κάτι που συνέβαλε σε μια άνετη αν και μέτρια διαβίωση.

Οταν όμως η σύζυγός του έπρεπε να φύγει για το Νέο Μεξικό για να φροντίσει τη μητέρα της, το ζευγάρι χώρισε, αφήνοντας στον κ. Κοξ μια επιταγή κοινωνικής ασφάλισης 765 δολαρίων για να καλύψει όλους τους λογαριασμούς του. Αυτό θα τον αφήσει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας των $12.996 για ένα άτομο 65 ετών και άνω που ζει μόνο του. Κουρεύει τα γρασίδια για κάποιο επιπλέον εισόδημα, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα από όσα είχε φανταστεί για τη συνταξιοδότησή του, όπως ένα οδικό ταξίδι στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone.

«Κυριολεκτικά δεν έχω την πολυτέλεια να κάνω τίποτα άλλο από το να βάλω βενζίνη στο αυτοκίνητό μου, να αγοράσω είδη παντοπωλείου και να πληρώσω τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας μου», είπε ο κ. Κοξ. «Λόγω του διαζυγίου, φαίνεται πολύ ζοφερό. Αλλά ελπίζω ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν».

Για πολλούς ηλικιωμένους Αμερικανούς, μια προσαρμογή του πληθωρισμού στις πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης -μια αύξηση 8,7% για το 2023 ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα- θα βοηθήσει το επόμενο έτος. Αλλά οι άνθρωποι που συνταξιοδοτούνται σήμερα συχνά εξαρτώνται από την Κοινωνική Ασφάλιση ως τη μοναδική πηγή εισοδήματός τους, κάτι που δεν ήταν η αρχική πρόθεση του προγράμματος.

Οι μισθοί των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας αυξήθηκαν πιο αργά σε σύγκριση με άλλες ομάδες τα τελευταία χρόνια, και πολλοί δεν είχαν λογαριασμούς 401(k) ή δεν συνεισέφεραν αρκετά σε αυτούς, καθώς οι εταιρείες έκλεισαν τα συνταξιοδοτικά τους προγράμματα καθορισμένων παροχών κατά τη διάρκεια τους τις τελευταίες δύο δεκαετίες. «Αποκτάμε όλο και περισσότερους ηλικιωμένους που έζησαν αυτό το πείραμα με τις συντάξεις, και έρχονται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα χωρίς το ίδιο είδος εισοδήματος που έχουν οι ηλικιωμένοι», είπε η Τερέζα Γκιλαρντούτσι (Teresa Ghilarducci), καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης στο New School που ειδικεύεται στη συνταξιοδοτική πολιτική. «Δεν νομίζω ότι είναι παροδικό».

Παρ’ όλο που το μερίδιο των ηλικιωμένων επίσημα κάτω από το όριο της φτώχειας είναι χαμηλό με ιστορικά πρότυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στον ανεπτυγμένο κόσμο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Το μέσο ποσοστό φτώχειας για τους ηλικιωμένους Αμερικανούς κρύβει επίσης πολύ υψηλότερα ποσοστά μεταξύ πιο ευάλωτων ομάδων, με σχεδόν μία στις πέντε μαύρες και ισπανόφωνες γυναίκες 65 ετών και άνω να πέφτει κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας το 2021. Είναι υψηλότερο και για τους ανύπαντρους – μια πραγματικότητα για εκατοντάδες χιλιάδες ηλικιωμένους Αμερικανούς των οποίων οι σύζυγοι πέθαναν από τον Covid-19.

Το ποσοστό φτώχειας δεν είναι επίσης φωτεινό όριο όσον αφορά τις οικονομικές δυσκολίες. Δεν λαμβάνει υπόψη το χρέος, το οποίο έχουν συσσωρεύσει περισσότεροι ηλικιωμένοι από τη Μεγάλη Υφεση. Επιπλέον, σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους 65 ετών και άνω κάνει λιγότερο από το 150% του ομοσπονδιακού ορίου φτώχειας, ή 19.494 δολάρια κατά μέσο όρο για όσους ζουν μόνοι. Ενα άλλο μέτρο, που αναπτύχθηκε από το Γεροντολογικό Ινστιτούτο στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης της Βοστώνης και ονομάζεται Elder Index, διαπιστώνει ότι χρειάζονται $22.476  για έναν ηλικιωμένο με καλή υγεία χωρίς υποθήκη για την κάλυψη βασικών αναγκών, με το κόστος να κλιμακώνεται για τους ενοικιαστές και τα άτομα με προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου