Μόλις ανοίξετε τα μάτια σας το πρωί, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση: Έχετε το πολύ δύο ώρες στη διάθεσή σας για να καταναλώσετε το πρώτο σας γεύμα. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ελεονώρα Γιακέ επισημαίνει στο Vita, γιατί το πρωινό είναι πράγματι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Ένα ισορροπημένο πρωινό, εφοδιάζει τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσει σωστά η μέρα, διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα και ενεργοποιεί τις καύσεις. Με λίγα λόγια, έτσι ξεκινά να λειτουργεί ο οργανισμός μας.

Νέες μελέτες πάνε και ένα βήμα παρακάτω και αποδεικνύουν πως το πρωινό όχι μόνο έχει ευεργετικές ιδιότητες, αλλά η παράλειψή του μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.

Τρώμε καλύτερα όχι λιγότερο

Αν και οι ερευνητές σημείωσαν ότι σε αυτό μπορεί να παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες του τρόπου ζωής ωστόσο διαπίστωσαν ότι η παράλειψη του πρωινού αύξησε τον κίνδυνο βλάβης της γνωστικής λειτουργίας.

Η κατανάλωση γευμάτων σε ένα ομοιόμορφα κατανεμημένο πρόγραμμα είναι η βέλτιστη τακτική για τη γνωστική και ευρύτερη υγεία. Η διατροφολόγος μας υπενθυμίζει να τρώμε καλύτερα και όχι λιγότερο. Η παράλειψη του πρωινού και άλλων γευμάτων, είναι μια αντιπαραγωγική συνήθεια που πρέπει να κόψουμε.

Ένα κοινό πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά είναι ότι δεν πεινάνε αρκετά ώστε να φάνε ένα γεύμα νωρίς το πρωί. Άλλοι άνθρωποι τείνουν να το παραλείπουν εντελώς, επειδή απλώς δεν θέλουν να φάνε ή επειδή δεν έχουν αρκετό χρόνο.

Είτε βιάζεστε, είτε δεν ξέρετε τι να φάτε, είτε απλώς δεν πεινάτε εκείνη τη στιγμή, το να παραλείπετε το πρωινό είναι κακή ιδέα. Μη μένετε πολλές ώρες χωρίς φαγητό. Στόχος είναι να φροντίζουμε το σώμα μας και όχι να το ταλαιπωρούμε.

Η πρόταση της ημέρας;

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης αποτελεί απλή λύση για όλους. Συνοδεύστε το μελίγο αβοκάντο ή χούμους.  Με μία φέτα τύρι και ένα φρούτο εποχής.  Αν πάλι αναζητάτε τη γλυκιά γεύση, συνδυάστε το κουλούρι με τυρί κρέμα και λίγο μέλι ή  μαρμελάδα.

Η έρευνα

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν στην ερευνητική εργασία των Δρ. Changzheng Yuan και Δρ. Dongmei Yu του Πανεπιστημίου Zhejiang. Στη μελέτη συμμετείχαν 3.342 άτομα από τη δημόσια βάση δεδομένων της China Nutrition Health Survey (CHNS).

Τα δεδομένα επικεντρώθηκαν στις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, συγκεκριμένα πότε έτρωγαν και ποια γεύματα είχαν την τάση να παραλείπουν. Παράλληλα διεξήχθησαν τεστ που αφορούσαν γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη, το μέτρημα και τα βασικά μαθηματικά.

Σύμφωνα με την Kiran Campbell, RDN, διαιτολόγο-διατροφολόγο, αυτή η μελέτη δεν αποτελεί έκπληξη. «Είναι απολύτως λογική, κυρίως επειδή συμπίπτει με παρόμοιες μελέτες που δείχνουν τα ίδια αποτελέσματα για τα παιδιά, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες που παραλείπουν γεύματα».

H Campbell υπογραμμίζει ότι η παράλειψη γευμάτων έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς εκτός από τη γνωστική λειτουργία. «Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους και αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικά νοσήματα, κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, υπέρταση, αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένες συγκεντρώσεις λιπιδίων νηστείας», συμπληρώνει.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το σώμα μας βασίζεται στη γλυκόζη ως καύσιμο για να διατηρήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας σε βέλτιστο επίπεδο. Αν παραλείψετε εντελώς το πρώτο γεύμα της ημέρας, ουσιαστικά στερείτε από το σώμα και τον εγκέφαλό σας το καύσιμο που χρειάζεται για να ξεκινήσει και να αντέξει να λειτουργεί μέχρι  το επόμενο γεύμα.

vitagr