Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

 Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

phgadi.jpg

Σήμερα, υπολογίζεται πως υπάρχουν περί τα 200.000 σημεία υδροληψίας σε όλη την Ελλάδα


Τον Μάιο του 2015 προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή νέα διαδικασία για την αδειοδότηση της χρήσης και της εκτέλεσης των έργων αξιοποίησης των υδάτων.

Ηδη η σχετική κοινή υπουργική απόφαση που καταρτίστηκε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Νίκου Ταγαρά έχει προωθηθεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.


Παράλληλα προχωρεί η κατάρτιση του Εθνικού Μητρώου Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ), στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα ενεργά σημεία υδροληψίας αλλά και τα ανενεργά, αυτά δηλαδή που δεν χρησιμοποιούνται αλλά διατηρούνται από τους ιδιοκτήτες τους με προοπτική ενδεχόμενης χρήσης στο μέλλον.

Η νομοθεσία είναι αυστηρή και υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις από τη μη εγγραφή στο Μητρώο. Οχι μόνο επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, αλλά απαγορεύεται η μεταβίβαση του ακινήτου αν δεν έχει καταγραφεί το σημείο υδροληψίας. Επιπλέον δεν θα μπορεί να λάβει άδεια λειτουργίας.


«Για τη σύνταξη κάθε συμβολαίου μεταβίβασης, δωρεάς, γονικής παροχής, αποδοχής κληρονομιάς ή σύστασης εμπράγματου δικαιώματος που αφορά το ακίνητο που πραγματοποιείται υδροληψία, πρέπει να προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο το πιστοποιητικό εγγραφής του εν λόγω σημείου υδροληψίας στο ΕΜΣΥ…», λέει ο νόμος. Το ίδιο ισχύει για τις μισθώσεις και την παραχώρηση της χρήσης του ακινήτου.

Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 120.000 σημεία υδροληψίας και η απογραφή θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου. Οποιαδήποτε εγγραφή γίνει μετά, επιβαρύνεται με πρόστιμο.

Εκτιμήσεις

Σήμερα, υπολογίζεται πως υπάρχουν περί τα 200.000 σημεία υδροληψίας σε όλη την Ελλάδα ενώ χιλιάδες βρίσκονται στην Αττική, σε προάστια της Αθήνας, στους κήπους ή σε κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών. Πολλά ανοίχτηκαν μετά τη λειψυδρία του 1990. Ακριβής αριθμός δεν υπάρχει. Εκτιμήσεις αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων κάνουν λόγο για 3.000 – 4.000 πηγάδια και γεωτρήσεις στην Αττική.

Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση:

  • Απαιτείται η έκδοση άδειας λειτουργίας για όλα τα νέα και υφιστάμενα έργα αξιοποίησης υδατικών πόρων και όλες τις νέες ή υφιστάμενες χρήσεις υδάτων που αφορούν σε ύδρευση, αγροτική χρήση, βιομηχανία, ενεργειακή χρήση, αναψυχή. Οσες άδειες έχουν εκδοθεί μετά το 2005, με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, ισχύουν κανονικά μέχρι το 2022, δηλαδή μέχρι την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Διαμερισμάτων.
  • Δεν απαιτείται αδειοδότηση για τα ανενεργά σημεία υδροληψίας (πρέπει όμως να απογραφούν στο ΕΜΣΥ).
  • Στους παραβάτες επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα που ξεκινούν από τα 500 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 10.000 ευρώ. Επιβαρύνονται τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι χρήστες του νερού.

Στην αίτηση αδειοδότησης ο ενδιαφερόμενος αναφέρει την ποσότητα νερού που ζητάει. Ωστόσο η αρμόδια διεύθυνση Υδάτων (της Αποκεντρωμένης Διοίκησης) έχει το δικαίωμα να την απορρίψει ή να περιορίσει την ποσότητα. Εδώ υπεισέρχονται τα περιβαλλοντικά κριτήρια που επιβάλλονται από τα υδρολογικά αποθέματα κάθε περιοχής (υπόγεια, επίγεια), όπως αυτά καταγράφονται στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Υδατικών Διαμερισμάτων που έχει εκπονήσει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ.

Περιοχές όπως η Θεσσαλία ή ο Αργολικός Κάμπος βρίσκονται σε οριακό σημείο και δεν αποκλείεται να απαγορευτούν νέες γεωτρήσεις ή και να περιοριστούν υφιστάμενες. Προβληματική είναι και η κατάσταση σε πολλά σημεία της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της Αττικής, ειδικά σε ό,τι αφορά την ποιότητα του νερού. Αντίθετα, πλούσια σε υδατικούς πόρους θεωρούνται τα υδατικά διαμερίσματα της Δυτικής Ελλάδας, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου