Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Η σχέση του νέου βασιλιά Καρόλου με την Ελλάδα

Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, 2022

ΛΟΝΔΙΝΟ. Νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ είναι ο Κάρολος. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, όπως ήταν ο επίσημος τίτλος του μέχρι πρότινος, έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα την οποία έχει επισκεφθεί αρκετές φορές.

Οπως και ο ίδιος έχει επισημάνει πολλές φορές, έχει σχέση με την Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους. Ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος όσο και ο παππούς του, πρίγκιπας Ανδρέας, ήταν μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Ο προπάππος του είναι ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ των Ελλήνων.

Η πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα

«Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα πριν από περίπου πενήντα χρόνια και πόσο με εντυπωσίασε», δήλωσε ο πρίγκιπας το 2020 για το ταξίδι του ίδιου, του πρίγκιπα Φίλιππου και της αδελφής του, πριγκίπισσας Αννας στη χώρα. Οι τρεις τους είχαν επισκεφθεί και τον Βράχο της Ακρόπολης.

«Για εμένα αυτή η πρώτη επίσκεψη καθώς και όλες οι μετέπειτα που είχα την τύχη να πραγματοποιήσω ζωντάνεψαν τις συναρπαστικές διηγήσεις για την ομορφιά της χώρας και τον χαρακτήρα των Ελλήνων που είχα ακούσει μεγαλώνοντας», είχε δηλώσει ο Κάρολος με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2018.

ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΗΠΑ ΚΑΡΟΛΟ (EUROKINISSI//ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ )

Ο Κάρολος έχει έρθει πολλές φορές από το 1964 και μετά στην Ελλάδα σε ανεπίσημες επισκέψεις. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη ήταν στις 22 Νοεμβρίου του 1998. Είχαν περάσει μόλις δεκατέσσερις μήνες από τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, ήταν ήδη τακτικός επισκέπτης του Αγίου Ορους, ενώ έκανε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Βρετανία και Ελλάδα», προκειμένου να παραστεί στη συναυλία της Ακαδημίας του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών στο Μέγαρο Μουσικής.

Τον Κάρολο είχε προσκαλέσει ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

Το 2018 επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης. Εκτός από τις επίσημες επισκέψεις και συναντήσεις, με αποκορύφωμα μια δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ο πρίγκιπας και η δούκισσα περπάτησαν στην Ερμού, όπου ο Κάρολος έφαγε κουλούρι Θεσσαλονίκης, ήπιαν καφέ στην Καπνικαρέα, ενώ ήταν ιδιαίτερα φιλικοί και επικοινωνιακοί.

Στη συνέχεια, το ζευγάρι επισκέφτηκε την Κρήτη, όπου ο πρίγκιπας της Ουαλίας χόρεψε με παραδοσιακό κρητικό συγκρότημα.

Ο πρίγκιπας Κάρολος σε επίσκεψή του στην Αθήνα, 10 Μαίου, 2018. (AP Photo/Petros Giannakouris)
Ο πρίγκιπας Κάρολος σε επίσκεψή του στην Αθήνα, 10 Μαίου, 2018. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Ο Κάρολος και η Καμίλα βρέθηκαν ξανά στην Ελλάδα στην επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 κατά το διήμερο εορτασμό για την 25η Μαρτίου, αναφώνησε: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!».

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Αλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων – μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος ‘Δικαία των Εθνών’ από το Ισραήλ», είπε ο Κάρολος.

Στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους

Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κάρολος είχε τονίσει στο τέλος της ομιλίας του: «Εξοχότατη – σήμερα, όπως και το 1821, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας. Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονυσίου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!».

Ο Κάρολος έχει και μια σχέση ζωής με το Αγιο Ορος, όπου έχει βρεθεί πολλές φορές, σε μη ανακοινωμένες επισκέψεις.

«Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου