Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Βρέθηκε η μούμια της βασίλισσας Νεφερτίτης, λέει αιγυπτιολόγος

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου, 2022

Δηλώνει βέβαιος πως θα αποκαλύψει τη μούμια της φημισμένης βασίλισσας.
FABRIZIO BENSCH VIA REUTERS

O επιφανής αιγυπτιολόγος Ζάχι Χαβάς δήλωσε πρόσφατα πως είναι βέβαιος ότι μια μούμια την οποία μελετά επί του παρόντος θα αποδειχθεί ότι είναι αυτή της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Newsweek ο Χαβάς, που μελετά την αιγυπτιακή ιστορία και κάνει ανασκαφές σε αρχαίους τάφους επί δεκαετίες, είχε διατελέσει επίσης υπουργός αρμόδιος για θέματα αρχαιοτήτων στην Αίγυπτο. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζει μια έκθεση με τίτλο «Οι Κόρες του Νείλου», που εστιάζει στην Αίγυπτο των φαραώ.

«Είμαι βέβαιος ότι θα αποκαλύψω τη μούμια της Νεφερτίτης σε έναν μήνα ή δύο» είπε ο Χαβάς στην ισπανική εφημερίδα El Independiente σε συνέντευξή του.

Η Νεφερτίτη, το πλήρες όνομα της οποίας ήταν Νεφεμεφερουατέν Νεφερτίτη, έζησε περίπου μεταξύ του 1370 και του 1330 πΧ. Ήταν παντρεμένη με τον φαραώ Ακενατόν και ήταν βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου σε μια περίοδο μεγάλου πλούτου. Επίσης, ήταν η μητέρα του Τουταγχαμών. Θεωρείται πως μετά τον θάνατο του συζύγου της κυβέρνησε ως βασίλισσα, αν και κάποιοι διαφωνούν.

«Ψάχνω ακόμα για δύο πράγματα: Τον τάφο της Νεφερτίτης και τη σορό της» είπε ο Χαβάς. «Πιστεύω στα αλήθεια πως η Νεφερτίτη κυβέρνησε στην Αίγυπτο για τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Ακενατόν, υπό το όνομα Σμενχκάρε».

AXEL SCHMIDT VIA REUTERS

Αν έχουν βρεθεί ως τώρα τα μουμιοποιημένα απομεινάρια πολλών φαραώ και σημαντικών προσωπικοτήτων της αρχαίας Αιγύπτου, δεν έχουν βρεθεί ακόμα αυτά της Νεφερτίτης. «Ήδη έχουμε DNA από τις μούμιες της 18ης δυναστείας, από τον Ακενατόν ως τον Αμενχοτέπ τον Β′ ή τον Γ’, και υπάρχουν δύο ανώνυμες μούμιες που έχουν ονομαστεί KV21a και b» είπε. «Τον Οκτώβριο θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την ανακάλυψη της μούμιας της Ανχεσεναμούν, συζύγου του Τουταγχαμών, και της μητέρας της, Νεφερτίτης. Υπάρχει επίσης στον τάφο KV35 η μούμια ενός δεκάχρονου αγοριού. Αν αυτό το παιδί είναι ο αδελφός του Τουταγχαμών και ο γιος του Ακενατόν, το πρόβλημα της Νεφερτίτης θα λυθεί».

«Είμαι βέβαιος πως θα αποκαλύψω ποια από τις δύο ανώνυμες μούμιες θα μπορούσε να είναι η Νεφερτίτη» πρόσθεσε ο Χαβάς.

Η σαρκοφάγος του Τουταγχαμών.
Η σαρκοφάγος του Τουταγχαμών.
MOHAMED ABD EL GHANY VIA REUTERS

Θεωρείται πως είναι πολλές οι μούμιες και οι θησαυροί της αρχαίας Αιγύπτου που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα. «Έχουμε βρεί μόλις το 30% αυτών που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Μερικές ημέρες πριν μια αποστολή βρήκε τάφους μέσα σε σπίτια στην Αλεξάνδρεια» είπε ο Χαβάς. «Η σύγχρονη Αίγυπτος είναι χτισμένη πάνω από την αρχαία. Και για αυτό η κληρονομιά που παραμένει κρυμμένη είναι τεράστια» πρόσθεσε.

Ο ίδιος θεωρεί πως η κύρια απειλή προς την αρχαία αιγυπτιακή κληρονομιά είναι η κλιματική αλλαγή. «Το ερώτημα είναι: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι τάφοι της Κοιλάδας των Βασιλέων; Αν αφήσουμε την κατάσταση όπως έχει τώρα, σε έναν αιώνα όλοι οι τάφοι θα έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Πρέπει να αποκτήσουμε ένα σχέδιο προστασίας, ειδικά για τάφους και ναούς» είπε, προσθέτοντας επίσης πως «ο τουρισμός είναι εχθρός της αρχαιολογίας, μα πρέπει να αναζητήσουμε ένα ενδιάμεσο σημείο μεταξύ της ανάγκης του τουρισμού για την οικονομία και της διατήρησης των μνημείων της Αιγύπτου. Είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου