Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Σύγκρουση δύο γαλαξιών «είδε» το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

 Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022


Δύο γαλαξίες συγκρούονται και ανοίγουν τον δρόμο για δημιουργία νέων άστρων.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb «είδε» δύο γαλαξίες να συγκρούονται – και μέσα σε αυτή την κοσμική σύγκρουση, επιστήμονες διαπίστωσαν κάτι απρόσμενο: Ότι δεν υπήρχε ενεργή κολοσσιαία μαύρη τρύπα σε κανέναν από τους δύο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του New Scientist, το ζεύγος των γαλαξιών, ονόματι IC 1623 ή VV 114, είναι σε απόσταση περίπου 275 εκατομμυρίων ετών φωτός, προς την κατεύθυνση του αστερισμού του Κήτους. Ο Λη Άρμους στο Caltech και οι συνάδελφοί του τους παρατήρησαν με το τηλεσκόπιο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για τον εντοπισμό τεσσάρων σχετικά κοντινών «συγχωνεύσεων» γαλαξιών.

«Μια “συγχώνευση” φέρνει δραματικές αλλαγές στο σχήμα και το περιεχόμενο του γαλαξία και στην ουσία στα πάντα, οπότε πρέπει πραγματικά να καταλάβουμε αυτή τη διαδικασία για να διαπιστώσουμε πώς εξελίσσονται οι γαλαξίες» είπε η Βίβιαν Ου, του University of California, Irvine, μέλος της ομάδας που πραγματοποίησε αυτή την έρευνα.

Καθώς δύο γαλαξίες περιστρέφονται ο ένας γύρω από τον άλλον και συγκρούονται, «αρπάζουν» μεγάλες ποσότητες υλικού ο ένας από τον άλλον και δημιουργούν γιγαντιαία ωστικά κύματα που περνούν και από τους δύο τους. Σχεδόν κάθε μεγάλος γαλαξίας έχει μια κολοσσιαία μαύρη τρύπα στο κέντρο του, και θεωρείται γενικότερα πως οι μαύρες τρύπες σε γαλαξίες που «συγχωνεύονται» είναι σχετικά ενεργές, «καταβροχθίζοντας» αέρια από τον περίγυρό τους και εκπέμποντας τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας κατά τη διαδικασία. Μα όταν η Ου και οι συνάδελφοί της άρχισαν να αναλύουν δεδομένα από το IC 1623, δεν βρήκαν ίχνη ενεργών μαύρων τρυπών.

«Οι “συγχωνεύσεις” αυτές κατά κανόνα αναστατώνουν τα πράγματα και κάνουν τις μαύρες τρύπες να αποκτούν πολλά αέρια, και τότε διεγείρονται και τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα, μα δεν το βλέπουμε αυτό εδώ» είπε ο Άρμους. «Ίσως χρειάζεται να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα- δεν σηκώνονται να χαιρετήσουν πάντα» πρόσθεσε.

HuffPost Gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου