Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Υποκλοπές: Τα μυστικά της ΕΥΠ στην υπόθεση Ανδρουλάκη

Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Ποιοι ήξεραν και ποιοι όχι – Οι αλλαγές των υπηρεσιών και ο χειρισμός του συστήματος παρακολούθησης

Υποκλοπές: Τα μυστικά της ΕΥΠ στην υπόθεση Ανδρουλάκη | tovima.gr

«Η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από το σύστημα νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ ήταν μία απόφαση κεντρικού χειρισμού της υπηρεσίας, με γνώση του παραιτηθέντος διοικητή της Παναγιώτη Κοντολέοντος, που αποτελούσε προσωπική επιλογή του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Μάλιστα, υπήρξε τροποποίηση νόμου για να μην υπάρχει κώλυμα στην ανάληψη των καθηκόντων του (σχετικά με τις σπουδές του). Δεν φαίνεται να υπήρχε ενημέρωση για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη του υποδιοικητή της ΕΥΠ, που είναι αρμόδιος για τα επιχειρησιακά ζητήματα. Αντιθέτως, υπήρχε μετά βεβαιότητος άδεια της εποπτεύουσας εισαγγελέως της μυστικής υπηρεσίας. Ομως, σε αρκετές περιπτώσεις οι ενημερώσεις των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών είναι πλημμελείς. Αλλωστε, μερικές φορές στα αιτήματα προς τον εισαγγελέα για άρση απορρήτου, με επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας, δεν μνημονεύεται το όνομα του παρακολουθούμενου, κάτι που είναι άγνωστο αν συνέβη και στην περίπτωση Ανδρουλάκη…».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν, μιλώντας στα «ΝΕΑ», κρατικοί λειτουργοί που γνωρίζουν τα δεδομένα στο εσωτερικό των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και τμήμα του παρασκηνίου της παρακολούθησης – τον Σεπτέμβριο του 2021 – του τότε ευρωβουλευτή και μετέπειτα και προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Αντιδράσεις

Οπως αποκαλύπτουν οι ίδιες πηγές, «πρόβλημα ζωτικής σημασίας είναι ότι υπήρξε αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας και χειρισμού του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων που απέκτησε η ΕΥΠ. Πλέον οι ακροάσεις δεν γίνονταν ενιαία από μια ειδική ομάδα 60 ατόμων στον 15ο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη, αλλά οι «γραμμές» και τα δεδομένα διανέμονταν κατά περίπτωση και θεματολογία (ελληνοτουρκικά, θέματα Μέσης Ανατολής, εσωτερικά θέματα κ.ο.κ.) σε διάφορες νέες αντίστοιχες υπηρεσίες που έχουν δημιουργηθεί, με μεταφραστές, αναλυτές κ.λπ.

Ακόμη, κύριο ρόλο στη λειτουργία του συστήματος είχε η Διεύθυνση Ασφαλείας της ΕΥΠ (σ.σ.: κυρίως αρμόδια για την προστασία των εγκαταστάσεων της ΕΥΠ), με περίπου 60 άτομα προσωπικό, όπου για πρώτη φορά προϊστάμενος δεν είναι στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. αλλά πολιτικός υπάλληλος.

Επιπλέον, είχαν προηγηθεί μετακινήσεις περίπου 230 υπαλλήλων της ΕΥΠ προς το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και την ΕΛ.ΑΣ. και διαλύσεις υπηρεσιών, γεγονότα που είχαν προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό των μυστικών υπηρεσιών. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2020 εκδόθηκε ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΕΥΠ, με την οποία ζητείτο η παραίτηση Κοντολέοντος και αίτημα προς τον Πρωθυπουργό να τον απαλλάξει επειδή «είναι ανεπαρκής να στηρίζει το εθνικό έργο της ΕΥΠ»».

Οι ίδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες επεσήμαναν ότι επί εποχής Κοντολέοντος και με τη στενή συνεργασία του Γρηγόρη Δημητριάδη – που είχε ρόλο εποπτεύοντος – η ΕΥΠ είχε σημαντικές επιτυχίες, όπως η ειδοποίηση για τις κινήσεις των Τούρκων στις αρχές του 2020 με τη μεταναστευτική πίεση στον Εβρο, ο εντοπισμός τούρκων κατασκόπων, η εξάρθρωση δικτύων υπόπτων ΜΚΟ σε παραμεθόριες περιοχές και άλλα. Ομως, όπως εκ των υστέρων φαίνεται, υπήρχε ασαφές πλαίσιο στο ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Τρίτες χώρες

Αλλωστε, τα τελευταία 24ωρα έχει μνημονευθεί ότι πιθανόν η παρακολούθηση Ανδρουλάκη να προχώρησε μετά από αιτήματα των μυστικών υπηρεσιών Ουκρανίας και Αρμενίας, λόγω αναφερόμενων «φιλοκινεζικών θέσεών» του. Ωστόσο, οι πρεσβείες των δύο χωρών προχώρησαν ήδη σε διάψευση.

Διαβάστε επίσης – Υποκλοπές: Νέα διάψευση για απαίτηση τρίτης χώρας – «Η Ουκρανία ουδέποτε ζήτησε…»

Οπως αναφέρουν, όμως, οι ίδιοι παράγοντες που έχουν πλήρη γνώση του παρασκηνίου, «είναι σχεδόν αδύνατον με επίκληση κάποιων σχετικά ασαφών αιτημάτων από μυστικές υπηρεσίες περιφερειακών χωρών, όπως η Αρμενία και η Ουκρανία, με τις οποίες η ΕΥΠ δεν έχει συγκροτημένο δίκτυο επαφών, να υπήρξε… λογική απόφαση παρακολούθησης, τον Σεπτέμβριο του 2021, του τηλεφώνου του έλληνα ευρωβουλευτή.

Ας προσδιορίσουμε ότι η ΕΥΠ έχει σταθερές επαφές και συνεργασία με αντίστοιχες υπηρεσίες χωρών του ΝΑΤΟ και ορισμένων από τη Μέση Ανατολή. Πρέπει να επισημανθεί, επίσης, ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο και ασυνήθιστο μία χώρα να ζητεί από μυστικές υπηρεσίες άλλης να παρακολουθήσει… βουλευτές της και αν αυτό συμβεί υπάρχει προεργασία σε διπλωματικό επίπεδο».

«ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με την πλευρά του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και υπήρξε η επισήμανση ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, που την περίοδο 2014-2019 ήταν μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας, είχε εκφράσει κατά καιρούς την αντίθεσή του στις επιλογές του Πεκίνου σε διάφορα θέματα. Ακόμη, επισημαίνονται οι άριστες σχέσεις του με την κυβέρνηση της Αρμενίας, όπου συχνά προσκαλείται.

Τέλος, όπως καταλήγουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, «μεγάλο ζητούμενο είναι πώς υπήρξε συντονισμός της παρακολούθησης από την ΕΥΠ με προσπάθεια παγίδευσής του με το πειρατικό ιδιωτικό λογισμικό Predator που φέρεται να έχουν ιδιώτες στην Ελλάδα. Μάλιστα, το εικονικό ελληνικό link που χρησιμοποιήθηκε (σ.σ.: για την εισχώρηση στις συσκευές) και στις δύο περιπτώσεις – του δημοσιογράφου και του πολιτικού – είναι το ίδιο. Αυτό τονίζεται με το δεδομένο ότι οι περιπτώσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη είναι εντελώς διαφορετικού περιεχομένου και υφής».

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου