Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Νίκος Μιχαλιός

 Παρασκευή, 5 Αυγούστου, 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εφυγε από την ζωή ο διακεκριμένος ομογενής επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Νίκος Μιχαλιός, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών.

Ο Νίκος Μιχαλιός γεννήθηκε στα Καμπιά Χίου το 1937. Ηταν ο μεγαλύτερος γιος του Γεωργίου και της Παρασκευής Μιχαλιού. Είχε ακόμη τρία αδέλφια, τον Γιάννη, τον Κώστα (απεβ. 1952) και τον Δημήτρη. Με την γερμανική κατοχή να εξελίσσεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, η οικογένειά του, όπως πολλοί ακόμη νησιώτες της εποχής, οδηγήθηκε στην προσφυγιά, και επέστρεψαν στη Χίο μετά την απελευθέρωση. Λίγα χρόνια αργότερα, σε ηλικία 18 ετών, το 1955, αναχώρησε με τους γονείς του για την Αμερική.

Κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη, εργάστηκε σκληρά και το 1980 προχώρησε στην πρώτη επιχειρηματική του απόπειρα, ως κατασκευαστής, με την εταιρεία «Malba Estates Inc.». Γενικότερα, η επαγγελματική του δραστηριότητα κινήθηκε στον χώρο της αγοράς ακινήτων, όπου άφησε όνομα και κέρδισε άπαντες με την συνέπειά του και την ποιοτική παροχή υπηρεσιών. Παράλληλα, ο Νίκος Μιχαλιός ήταν ένας ομογενής που βρισκόταν κοντά στην εκκλησία, ενώ ήταν μέλος του Τάγματος «Αγιος Ανδρέας» των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ομως, ήταν κι ένας αφοσιωμένος οικογενειάρχης, καθώς με την σύζυγό του, Αικατερίνη, απέκτησαν δυο παιδιά, την Παρασκευή και τον Γιώργο, που πραγματοποίησαν την δική τους σταδιοδρομία στην Αρχιτεκτονική και την Νομική, αντίστοιχα.

Επρόκειτο για έναν από τους ευεργέτες της Χιακής Ομοσπονδίας, που συνεισέφερε τα μέγιστα στην αγορά του κτιρίου της Λεωφόρου Μπρόντγουεϊ στην Αστόρια, αλλά και στην ανέγερση του παρεκκλησίου της Αγίας Μαρκέλλας στο Απστέιτ, ενώ ήταν ο μοναδικός πρώην πρόεδρος που έχει τιμηθεί, μέχρι αυτήν την στιγμή, με το Ομήρειο Βραβείο, την κορυφαία διάκριση που απονέμει η Ομοσπονδία.

Μάλιστα, κατά την βράβευσή του με το 40ό Ομήρειο Βραβείο, το 2019, που είχε πραγματοποιηθεί παρουσία πλήθους επισήμων -στην τελευταία μαζική εκδήλωση στην Χιακή Ομοσπονδία πριν το ξέσπασμα της πανδημίας- ο ίδιος είχε μιλήσει με ιδιαίτερη υπερηφάνεια για την εξαγορά και την μετέπειτα συντήρηση του «Χιακού Σπιτιού».

«Αυτό το κτίριο ήταν για εμένα κομμάτι της ζωής μου. Ηταν πολύ συγκινητικό που μπορέσαμε και το πήραμε πριν από 40 χρόνια. Ξοδέψαμε 550 χιλιάδες δολάρια να το φτιάξουμε και 230 χιλιάδες δολάρια να το αγοράσουμε. Σήμερα είναι ξεπληρωμένο, δεν χρωστάμε ένα πένι σε κανέναν», είχε αναφέρει στον «Ε.Κ.» ο Νίκος Μιχαλιός.

Θλίψη στην Χιακή Ομοσπονδία

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Ιωάννης Κοντολιός, εξέφρασε την λύπη του για την απώλεια του Νίκου Μιχαλιού, κάνοντας λόγο για ένα «πολύ δυναμικό στέλεχος» που θα λείψει από τις δράσεις της.

«Ο Νίκος Μιχαλιός ήταν από τους ιδρυτές της Χιακής Ομοσπονδίας, ήταν στο πρώτο συμβούλιο, είχε μεγάλη συνεισφορά στην αγορά του κτιρίου και, φυσικά, σε οτιδήποτε έχει κάνει η Χιακή Ομοσπονδία: το Ομήρειο Βραβείο, τις προσφορές στο νοσοκομείο Χίου και άλλα Ιδρύματα, τις υποτροφίες και πολλά ακόμα. Η απώλειά του μας έχει στεναχωρήσει όλους, διότι ήταν ένα πολύ δυναμικό στέλεχος για την Χιακή Ομοσπονδία», ανέφερε ο κ. Κοντολιός, ο οποίος εξήρε την διαχρονική προσφορά του εκλιπόντος.

«Πάντα προσπαθούσε να κρατήσει την Χιακή Ομοσπονδία σε υψηλά επίπεδα.  Ηθελε να είμαστε όλοι ενωμένοι και να προσφέρουμε. Πάνω απ’ όλα, όμως, ήταν ένας χαμηλών τόνων άνθρωπος. Οι προσφορές του αποσκοπούσαν στο καλύτερο δυνατό για την Χιακή Ομοσπονδία και τον Ελληνισμό της Χίου.  Πάντα βοηθούσε όπου χρειαζόταν, χωρίς να θέλει να μπαίνει το όνομά του στις φωτογραφίες και τις εφημερίδες. Είναι ένας άνθρωπος που θα μας λείψει σε πολλά ζητήματα, διότι η συμβουλή του ήταν πάντα χρήσιμη.  Ειδικά σε εμένα, που ήμασταν από το ίδιο χωριό και τον ήξερα από μικρό παιδί. Ηταν σαν σύμβουλός μου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Κοντολιό, η Χιακή Ομοσπονδία θα εκπροσωπηθεί στη Νεκρώσιμο Ακολουθία, ενώ παροτρύνονται όσα μέλη έχουν την δυνατότητα, να δώσουν το «παρών» και να του αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής.

E.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου