Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Λιζ Τσέϊνι: Η… γυναικεία εκδίκηση του Ντόναλντ Τραμπ

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Γιατί έχει βάλει σκοπό να κόψει τον δρόμο της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ

Λιζ Τσέινι:  Η… γυναικεία εκδίκηση του Ντόναλντ Τραμπ

Ρεπουμπλικανή ως το «μεδούλι» από το Ουαϊόμινγκ των δυτικών ΗΠΑ, «γεράκι» σε θέματα ασφαλείας όπως και ο πατέρας της, Ντικ Τσέινι -που ως αντιπρόεδρος του Τζορτζ Γ. Μπους χαρακτηρίστηκε ένας σύγχρονος Ρασπούτιν- η Λιζ Τσέινι δεν είναι ακριβώς ο τύπος της Αμερικανίδας πολιτικού που θα αποκαλούσε κανείς… αντάρτισσα. Τουλάχιστον όχι μέχρι πρότινος.

Το 2016 -τη χρονιά που η ίδια εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής στην πολιτεία που την ανέθρεψε- στήριξε με θέρμη τον Ντόναλντ Τραμπ για πρόεδρο των ΗΠΑ. Όταν αυτό έγινε πια πραγματικότητα, η Λιζ ψήφισε με… χέρια και με πόδια υπέρ του 93% των νομοσχεδίων της προεδρίας Τραμπ και εκστασίαζε τους Ρεπουμπλικανούς -πολιτικούς και ψηφοφόρους- κάθε φορά που κατηγορούσε τους Δημοκρατικούς για «αντισημιτισμό» και «σοσιαλισμό».

Διαβάστε επίσης: Η ανάπτυξη των ΗΠΑ διαβρώνεται από κάτω προς τα πάνω

Η άνοδό της στην κομματική ιεραρχία ήταν μετεωρική. Έπειτα από μόλις μια θητεία ως βουλευτής, το κόμμα της την έχρισε επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων -τρίτη ισχυρότερη κομματική θέση στο σώμα.

Οι περισσότεροι ομοϊδεάτες συνάδελφοί της έπιναν νερό στο όνομά της, αρκετοί χωρίς να λαμβάνουν καν υπόψη το πολιτικά βαρύ επίθετό της. Πολλοί έβλεπαν στο πρόσωπό της ένα από τα ανερχόμενα κομματικά «αστέρια».

Η εισβολή στο Κογκρέσο 

Όλα όμως άλλαξαν την αποφράδα ημέρα της 6η Ιανουαρίου του 2021, όταν ένας φανατισμένος όχλος υποστηρικτών του Τραμπ και της θεωρίας του περί «κλοπής των εκλογών» από τον Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικών εισέβαλε στο Καπιτώλιο, στον «ναό» της αμερικανικής Δημοκρατίας.

Όπως και άλλοι συνάδελφοί της και από τα δύο κόμματα, η Λιζ ήταν στο κτίριο και βίωσε από κοντά την φρίκη. Έκτοτε, έκανε στροφή 180 μοιρών. Τουλάχιστον ως προς τον Τραμπ…

Μια «αντιφρονούσα Ρεπουμπλικανή»

«Δεν θα κάτσω να παρακολουθώ σιωπηλά όταν άλλοι οδηγούν το κόμμα μας μακριά από το κράτος δικαίου, εντάσσοντάς το στη “Σταυροφορία” του πρώην προέδρου για να υπονομεύσει τη δημοκρατία μας» είπε αργότερα η Τσέινι.

Μαζί με μια χούφτα Ρεπουμπλικανούς, ψήφισε υπέρ της δεύτερης παραπομπής του Τραμπ. Τάχθηκε επίσης υπέρ της σύστασης ειδική εξεταστικής επιτροπής για τα έκτροπα της 6ης Ιανουαρίου. Η τιμωρία της ήταν η απομάκρυνσή της από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Σας το υπόσχομαι ότι από σήμερα θα ηγηθώ του αγώνα για την επαναφορά του κόμματος και του έθνους μας στις συντηρητικές αρχές, για την ήττα του σοσιαλισμού, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας μας, για να κάνουμε τους Ρεπουμπλικανούς και πάλι άξιους ως το κόμμα του Λίνκολν», είχε πει πριν την προαναγγελθείσα «καρατόμησή» της.

Όταν η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, της ζήτησε να συμμετάσχει στην ειδική εξεταστική επιτροπή που πράγματι συγκρότησε το σώμα, η Λιζ Τσέινι είπε «ναι» χωρίς δεύτερη σκέψη. Σχεδόν το ίδιο γρήγορα, όσο οι περισσότεροι στο κόμμα της έλεγαν κατηγορηματικά «όχι».

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (GOP) επιχείρησε από την αρχή να τορπιλίσει τη διαδικασία, καθώς ήταν σαφές ότι στο επίκεντρο της έρευνας θα ήταν ο ρόλος του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ στην υποκίνηση της εξέγερσης και εισβολής στο Καπιτώλιο.

Τελικά, την επιτροπή συγκρότησαν επτά Δημοκρατικοί και μόλις δύο Ρεπουμπλικάνοι: η Λιζ, η οποία ορίστηκε αντιπρόεδρος της, και ο Άνταμ Κίζινγκερ. Αμφότεροι γνωστοί επικριτές του Τραμπ.

«Καταδιώκοντας» τον Τραμπ

Στον νέο ρόλο της, η θυγατέρα Τσέινι γράφει τη δική της πολιτική ιστορία. Ψύχραιμη, εξετάζει τους μάρτυρες χωρίς να δίνει αφορμή για νέα «λάσπη» από τους εσωκομματικούς επικριτές της. Σταράτα όμως, τα λόγια της στάζουν «φαρμάκι».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας 76χρονος άνδρας. Δεν είναι ένα ευκολόπιστο παιδί», είπε σε μια από τις συνεδριάσεις. «Είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και τις δικές του επιλογές», τόνισε, όπως «οποιοσδήποτε άλλος σε αυτή τη χώρα».

Δημόσια τάσσεται αναφανδόν υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης κατά του Αμερικανού πρώην προέδρου.

Όμως η τελική απόφαση έγκειται στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Προσώρας, η ειδική εξεταστική επιτροπή συνεχίζει τη συλλογή στοιχείων. Η τελική εισήγησή της αναμένεται το φθινόπωρο -λίγο πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου- αλλά δεν θα είναι δεσμευτική.

Ο Τραμπ, σε 12σέλιδη ανακοίνωση στα μέσα Ιουνίου, κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών». Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του θεωρούν τη διαδικασία πολιτικά υποκινούμενη, με βασικό στόχο να αποκλειστεί μια νέα υποψηφιότητά του για την προεδρία στις εκλογές του 2024, την οποία έχει λίγο-πολύ προαναγγείλει.

Για την Λιζ Τσένεϊ αυτός είναι πράγματι ένας διακηρυγμένος στόχος. Πολλοί ωστόσο τονίζουν ότι, ως έχουν τα πράγματα, είναι μάλλον πιο πιθανό και άμεσο ένα δικό της εκλογικό στραπάτσο.

Στα «χαρακώματα» της κάλπης

Στα 56 χρόνια της η Λιζ διεκδικεί την επανεκλογή της στη βουλευτική έδρα του Ουαϊόμινγκ στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Μέχρι να φτάσει εκεί ωστόσο θα πρέπει να υπερπηδήσει τον «σκόπελο» των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικανών στην μονοεδρική περιφέρεια της πολιτείας της, στις 16 Αυγούστου.

Όχι τυχαία, απέναντί της κατεβαίνει μια «εκλεκτή» του Τραμπ. Η Χάριετ Χέιγκμαν, δικηγόρος, μασά καθημερινά πια την «καραμέλα» του τραμπισμού.

Έχει αντιμεταναστευτική ρητορική. Kαταφέρεται εναντίον του κορυφαίου λοιμωξιολόγου Άντονι Φάουτσι για την πανδημία της COVID-19. Και, φυσικά, «παπαγαλίζει» τη θεωρία ότι είναι παράνομη η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Το «ρεύμα» υπέρ του Τραμπ έχει εν τω μεταξύ αυξηθεί στο Ουαϊομινγκ, όπου το 2016 τον είχε κρατήσει πολιτικά όρθιο η στήριξη της Τσέινι. Σήμερα η ίδια φαίνεται να μένει δημοσκοπικά πολύ πίσω από την Χέιγκμαν.

«Ό,τι και να συμβεί στις 16 Αυγούστου, θα ξυπνήσω την επόμενη ημέρα και θα συνεχίσω να παλεύω σκληρά για να διασφαλίσω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι ποτέ ξανά κοντά στο Οβάλ Γραφείο», είπε τις προάλλες η Τσένι στο CNN.

«Πιστεύω ότι η δουλειά μου σε αυτήν την επιτροπή είναι ό,τι πιο σημαντικό έχω κάνει ποτέ», συμπλήρωσε. Κι «εάν πρέπει να διαλέξω μεταξύ της διατήρησης μιας έδρας στη Βουλή των Αντιπροσώπων ή της προστασίας της συνταγματικής δημοκρατίας και της βεβαιότητας ότι ο αμερικανικός λαός γνωρίζει την αλήθεια για τον Ντόναλντ Τραμπ, θα επιλέξω το Σύνταγμα και την αλήθεια. Καθημερινά».

Επόμενες σκέψεις….

Για τη στάση της αυτή η Λιζ Τσέινι συγκαταλέχθηκε πέρυσι από τους Financial Times στη λίστα των 25 «Γυναικών της χρονιάς». Αντίστοιχα, στο περιοδικό Time  εξασφάλισε πέρυσι μια θέση στις 100 προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς.

Στις ΗΠΑ δείχνει να τα πηγαίνει σήμερα καλύτερα, έστω και ευκαιριακά, με τους Δημοκρατικούς -παρά τις κραυγαλέες πολιτικές διαφορές τους- απ’ ότι με τους συναδέλφους της μέσα στο ίδιο της το κόμμα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται άλλωστε να έχουν «κολλήσει» στον τραμπισμό ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου και του ασίγαστου πόθου τους να αποκτήσουν ξανά το «πάνω χέρι», σε πρώτη φάση στο Κογκρέσο.

«Θα έρθει μια μέρα που θα φύγει ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η ατίμωση σας θα παραμείνει», τους είχε προειδοποιήσει από την πρώτη κιόλας ακρόαση της ειδικής εξεταστικής επιτροπής για την της 6η Ιανουαρίου η Λιζ Τσένι.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η ίδια προτίθεται να ρίξει «μαύρη πέτρα» πίσω της. Ακόμη και στην πλέον πιθανή περίπτωση ήττας της στις προκριματικές του Ουαϊόμινγκ.

Ενόσω μετατρέπει με τη θέση της πολλούς αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους σε θαυμαστές της –ακόμη και στις τάξεις των Δημοκρατικών– κύριοι αποδέκτες του μηνύματός της παραμένουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και η εκλογική βάση του. Πρωτίστως, δε, όσοι δεν ταυτίζονται με τον τραμπισμό.

Η ίδια δεν κρύβει ότι το βλέμμα της λοξοκοιτά την επόμενη ημέρα.

«Δεν έχω πάρει ακόμη απόφαση για αυτό», απάντησε η Λιζ Τσέινι στις αρχές Ιουλίου στο δικτύο ABC,  όταν ρωτήθηκε εάν έχει προεδρικές φιλοδοξίες για το 2024.

«Προφανώς είμαι πολύ συγκεντρωμένη στην επανεκλογή μου. Είμαι πολύ συγκεντρωμένη στην επιτροπή για την 6η Ιανουαρίου», είπε. «Θα πάρω μια απόφαση για το ’24 στο μέλλον. Όμως το σκέφτομαι λιγότερο ως μια απόφαση υποψηφιότητας και περισσότερο ως Αμερικανή και κάποια που βρίσκεται σε μια θέση που της έχουν εμπιστευτεί οι πολίτες για το πώς μπορώ να είμαι σίγουρη ότι κάνω το μέγιστο δυνατό με τον σωστό τρόπο, αυτό που ξέρω ότι είναι το  σωστό για τη χώρα και για την προστασία του Συντάγματός μας».

Πηγή: In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου